Dziwna lampa - UY1N

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

velsper
125...249 postów
125...249 postów

Dziwna lampa - UY1N

Post autor: velsper »

Witam !

Dostałem kiedyś od znajomego lampę, która pokryta była ciemnoczerwoną metalizacją, bez jakichkolwiek oznaczeń. Jednak po pewnym czasie metalizacja się starła i ujawniła oznaczenie lampy - UY1N (ZWLE).

Co w tym dziwnego ? Otóż lampa ma całkiem inną budowę, niż zwykła UY1N, co zresztą widać na zdjęciach. Nóżki żarzenia nie są wyprowadzone jak nota katalogowa UY1N wskazuje [1 i 8] ale na 2 i 7. Nie wiem jak inne elektrody, bo nigdzie nie znalazłem danych do takiej wersji lampy. Nota UY1N wskazuje również na połączenie w cokole nóżek 8 i 5 - tutaj nie ma takiego połączenia na żadnej z kombinacji (sprawdziłem miernikiem, i jedyne gdzie coś pokazał, to wyprowadzenia żarzenia).

Mam więc pytanie: czy ktoś z Kolegów spotkał się z taką wersją tej lampy i mógłby sprawdzić jak ma wyprowadzone pozostałe elektrody ? Byłbym bardzo wdzięczny.

Co do lampy : pochodzi z jakiegoś rosyjskiego radia - czyżby to była specjalna wersja UY1N ? Ciekawe jest to nigdzie nie było widać żadnych oznaczeń (pod metalizacją dopiero).
Załączniki
Oznaczenie
Oznaczenie
l1.jpg (32.37 KiB) Przejrzano 480 razy
...z boku...
...z boku...
l2.jpg (43.87 KiB) Przejrzano 482 razy
...i z góry
...i z góry
l3.jpg (43.14 KiB) Przejrzano 472 razy
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

To nie jest UY1N, ale 6H6 (podwójna dioda detekcyjna).
Również mam identyczne lampy, na wierzchu czerwona ZWLE 6H6, a wewnątrz obcięta bańka z nadrukiem UY1N. Może "z odzysku"?

Pozdrawiam,
Jasiu
velsper
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: velsper »

Ciekawa sprawa z tą lampą, można nieżle się wrobić (zwłaszcza jak metalizacja zejdzie). Jak ją dostałem, to nie miała oznaczeń (wytarły się chyba), i miała w kilku miejscach odpryski metalizacji (pod jednym było widać jakieś napisy, więc zdrapałem całą z ciekawości). Od początku wydawała mi się za mała na UY1N, ale nie byłem pewny. Dziwiłem się również, po co metalizacja na lampie prostowniczej ? :shock:

Sprawdziłem w nocie 6H6 - lampa nie ma wyprowadzonej nóżki 6 z cokołu - w tej jest tak samo, więc to napewno będzie 6H6.

Dzięki za informację i pozdrawiam
ODPOWIEDZ