Witam !
Dostałem kiedyś od znajomego lampę, która pokryta była ciemnoczerwoną metalizacją, bez jakichkolwiek oznaczeń. Jednak po pewnym czasie metalizacja się starła i ujawniła oznaczenie lampy - UY1N (ZWLE).
Co w tym dziwnego ? Otóż lampa ma całkiem inną budowę, niż zwykła UY1N, co zresztą widać na zdjęciach. Nóżki żarzenia nie są wyprowadzone jak nota katalogowa UY1N wskazuje [1 i 8] ale na 2 i 7. Nie wiem jak inne elektrody, bo nigdzie nie znalazłem danych do takiej wersji lampy. Nota UY1N wskazuje również na połączenie w cokole nóżek 8 i 5 - tutaj nie ma takiego połączenia na żadnej z kombinacji (sprawdziłem miernikiem, i jedyne gdzie coś pokazał, to wyprowadzenia żarzenia).
Mam więc pytanie: czy ktoś z Kolegów spotkał się z taką wersją tej lampy i mógłby sprawdzić jak ma wyprowadzone pozostałe elektrody ? Byłbym bardzo wdzięczny.
Co do lampy : pochodzi z jakiegoś rosyjskiego radia - czyżby to była specjalna wersja UY1N ? Ciekawe jest to nigdzie nie było widać żadnych oznaczeń (pod metalizacją dopiero).
Dziwna lampa - UY1N
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Dziwna lampa - UY1N
- Załączniki
-
- Oznaczenie
- l1.jpg (32.37 KiB) Przejrzano 480 razy
-
- ...z boku...
- l2.jpg (43.87 KiB) Przejrzano 482 razy
-
- ...i z góry
- l3.jpg (43.14 KiB) Przejrzano 472 razy
Ciekawa sprawa z tą lampą, można nieżle się wrobić (zwłaszcza jak metalizacja zejdzie). Jak ją dostałem, to nie miała oznaczeń (wytarły się chyba), i miała w kilku miejscach odpryski metalizacji (pod jednym było widać jakieś napisy, więc zdrapałem całą z ciekawości). Od początku wydawała mi się za mała na UY1N, ale nie byłem pewny. Dziwiłem się również, po co metalizacja na lampie prostowniczej ?
Sprawdziłem w nocie 6H6 - lampa nie ma wyprowadzonej nóżki 6 z cokołu - w tej jest tak samo, więc to napewno będzie 6H6.
Dzięki za informację i pozdrawiam

Sprawdziłem w nocie 6H6 - lampa nie ma wyprowadzonej nóżki 6 z cokołu - w tej jest tak samo, więc to napewno będzie 6H6.
Dzięki za informację i pozdrawiam