Prawo Paschena dla neonu, powietrza, rtęci i argonu

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Prawo Paschena dla neonu, powietrza, rtęci i argonu

Post autor: Alek »

Może ktoś ma wykresy napięcia zapłonu dla par tych substancji w zależności od ciśnienia i odległości? Dla wodoru znalazłem, dla powietrza nie to, co chciałem. Kto będzie miał?
Awatar użytkownika
baba
25...49 postów
25...49 postów

Wykresy

Post autor: baba »

Witam
Czy mógłby Pan podać gdzie znalazł Pan te informacje, które Pan już odszukał. Mam sporo literatury, może to pomogłoby mi zawęzić obszar poszukiwań danych, które Pana interesują. Niewykluczone, że mam coś na ten temat.
Pozdrawiam Baba
Alek

Dla neonu znalazłem w książce" lampy elektronowe" Hennela, dla powietrza w "nowoczesne zabawki" Wojciechowskiego. Być może jest coś o tym we Własowie, ale nie mam do tej książki dostępu. :cry:
Awatar użytkownika
baba
25...49 postów
25...49 postów

Zapłon

Poszukam dzisiaj w książkach o podobnym profilu. Nieomieszkam Pana zawiadomić o wynikach poszukiwań.
Pozdrawiam Baba
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Wyładowania w gazach

Post autor: gsmok »

Sprawdziłem w ksiażce Własowa "Lampy elektronowe". W rozdziale "wyładowania w gazach" jest tylko jeden mały wykres przedstawiający krzywe potencjału zapłonu w funkcji ciśnienia gazu dla czystego neonu i neonu domieszkowanego wodorem. Jakby co mogę przesłać skan.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
baba
25...49 postów
25...49 postów

Napięcie zapłonu.

Zgodnie z obietnicą przejrzałam książki i niestety znalazłam tylko wykres dla wodoru :( . Jest on w książce Hennela, ale chyba w innym wydaniu, niż Pan wspomniał (pisze Pan o neonie). Oczywiscie również mogę przesłać skan.
Pozdrawiam Baba
Alek

moja pomyłka :oops: W Hennelu rzeczywiście jest dla wodoru.
Jeśli Pan Smok będzie łaskaw-proszę o skan tego wyresu dla neonu.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Neon

Jutro podeślę skan.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

skany

Właśnie podesłałem skany. Mam nadzieję, że doszły. W kontekście Pana pytania dotyczącego pomp próżniowych i obecnego tematu, czy można wnioskować, że robi Pan jakąś przymiarkę w kierunku próby samodzielnego zrobienia lampy gazowanej?
Pozdrawiam
Janusz Pańczyk
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Janusz Pańczyk »

Wstyd się przynać ale nie pamiętam tych wykresów (WE Polietchniki Częśtochowskiej - spec. Elektroenergetyka) ale może jest to w "Technice Wysokich Napięć " Zdobysława Flisowskiego?
Janek
Alek

Minęło sporo czasu od tego mojego zapytania i -jak już wiadomo-pierwsze próby mam za sobą. Teraz najważniejsze, to uzyskiwać niższe ciśnienia :D .
ODPOWIEDZ