Prawo Paschena dla neonu, powietrza, rtęci i argonu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Prawo Paschena dla neonu, powietrza, rtęci i argonu
Może ktoś ma wykresy napięcia zapłonu dla par tych substancji w zależności od ciśnienia i odległości? Dla wodoru znalazłem, dla powietrza nie to, co chciałem. Kto będzie miał?
Wykresy
Witam
Czy mógłby Pan podać gdzie znalazł Pan te informacje, które Pan już odszukał. Mam sporo literatury, może to pomogłoby mi zawęzić obszar poszukiwań danych, które Pana interesują. Niewykluczone, że mam coś na ten temat.
Czy mógłby Pan podać gdzie znalazł Pan te informacje, które Pan już odszukał. Mam sporo literatury, może to pomogłoby mi zawęzić obszar poszukiwań danych, które Pana interesują. Niewykluczone, że mam coś na ten temat.
Pozdrawiam Baba
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Wyładowania w gazach
Sprawdziłem w ksiażce Własowa "Lampy elektronowe". W rozdziale "wyładowania w gazach" jest tylko jeden mały wykres przedstawiający krzywe potencjału zapłonu w funkcji ciśnienia gazu dla czystego neonu i neonu domieszkowanego wodorem. Jakby co mogę przesłać skan.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Napięcie zapłonu.
Zgodnie z obietnicą przejrzałam książki i niestety znalazłam tylko wykres dla wodoru
. Jest on w książce Hennela, ale chyba w innym wydaniu, niż Pan wspomniał (pisze Pan o neonie). Oczywiscie również mogę przesłać skan.

Pozdrawiam Baba
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
skany
Właśnie podesłałem skany. Mam nadzieję, że doszły. W kontekście Pana pytania dotyczącego pomp próżniowych i obecnego tematu, czy można wnioskować, że robi Pan jakąś przymiarkę w kierunku próby samodzielnego zrobienia lampy gazowanej?
Pozdrawiam
-
- 25...49 postów