Spotkał się ktoś kiedyś z taką lampą AB2? Normalnie ma mały pięciostykowy cokół bocznostykowy (taki jak AZ1 tylko mniejszy). Ta ma klasyczny cokół nóżkowy, taki jak lampa AB1, ale AB1 miała jeszcze jedną z anod wyprowadzoną u góry na bańkę lampy. Zresztą nadruk 'AB2' na lampie jest nader dobrze widoczny :) Lampa nie nosi żadnych śladów przecokoływania - najwyraźniej ma fabryczny cokół. Ma ktoś dostęp do starych katalogów Philipsa i może stwierdzić, czy lampa AB2 występowała również z takim cokołem?
Nie jest to już pierwszy przypadek takiego dziwactwa - miałem już lampę RGN2004 która zamiast cokołu nóżkowego miała cokół bocznotykowy. A ponieważ elektrycznie RGN2004 jest rółnoważna AZ4 to tak naprawdę była to lampa AZ4, ale nazwana inaczej - możliwe, że z jakiegoś powodu w fanryce pomylono stemple. Niestety w przypadku tej AB2 taka sytuacja nie może zajść
dziwna AB2
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
dziwna AB2
- Załączniki
-
- Lampa AB2 z nietypowym cokołem
- IMG_0111.JPG (22.57 KiB) Przejrzano 371 razy
- jdubowski
- moderator
Re: dziwna AB2
Tu jest jeszcze inna możliwość - dawniej oznaczenia wykonywano techniką "zarówkarską", z użyciem "tuszu" zawierającego związki srebra.tszczesn pisze:Nie jest to już pierwszy przypadek takiego dziwactwa - miałem już lampę RGN2004 która zamiast cokołu nóżkowego miała cokół bocznotykowy. A ponieważ elektrycznie RGN2004 jest rółnoważna AZ4 to tak naprawdę była to lampa AZ4, ale nazwana inaczej - możliwe, że z jakiegoś powodu w fanryce pomylono stemple.
Takie oznaczenie (skądinąd trwałe i trudnousuwalne) wymagało wypalenia, było więc wykonywane przed cokołowaniem.
Być może jakąś partię lamp przygotowano do cokołowania jako RGN, a później ocokołowano bocznostykiem - być może oznaczenie AZ4 również było na tej lampie ale uległo starciu...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Zresztą w katalogu lamp (u Franka) szukałem EFek i ELek w cokołach loktalowych (numer 22) ale o dziwo wiele miało cokół bocznostykowy lub oktalowy... Może standardy w oznaczaniu lamp, dotyczące numeracji ze względu na cokół wprowadzono później niż te które dotyczyły typu lampy, napięcia żarzenia itp.?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
NIe, system Philips wprowadził w 1934 roku i był ciągle modyfikowany. Z 20-tkami sprawa ma się dość dziwnie to fakt, ale chyba dlatego, że w Europie Loktale były mało popularne (w sensie ilości typów). Generalnie większośc 20-tek to loktale za wyjątkiem Dx21, 22 - to są oktale (bateryjne loktale to było Dx25 26) i kilku innych typów np. EF21 (ale nie polską/Philipsa, tylko 'oryginalną'. Wszystkie katalogi opisują jej cokół jako bocznostykowy z kluczem, ale nigdy takiej nie widziałem, nawet na fotografii). Znacznie większy bałagan panuje w 50-tkach i 60-tkach.Vault_Dweller pisze:Zresztą w katalogu lamp (u Franka) szukałem EFek i ELek w cokołach loktalowych (numer 22) ale o dziwo wiele miało cokół bocznostykowy lub oktalowy... Może standardy w oznaczaniu lamp, dotyczące numeracji ze względu na cokół wprowadzono później niż te które dotyczyły typu lampy, napięcia żarzenia itp.?