Co to za transformator? - zdjęcie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Co to za transformator? - zdjęcie
Witam!
Zwracam się z prośbą do wszystkich, którzy wiedzą co to za transformator zamieszczony na zdjęciu. Opis na trafie został częściowo zniszczony, a obawiam się dokonać pomiarów, bo nie wiem jakiego rzędu ma prądy na uzwojeniach wtórnych. Bardzo proszę o podanie typu i jeżeli nie sprawi to problemów to mocy, napięć i prądów na poszczególnych uzwojeniach.
Z góry serdecznie dziękuję.
Zwracam się z prośbą do wszystkich, którzy wiedzą co to za transformator zamieszczony na zdjęciu. Opis na trafie został częściowo zniszczony, a obawiam się dokonać pomiarów, bo nie wiem jakiego rzędu ma prądy na uzwojeniach wtórnych. Bardzo proszę o podanie typu i jeżeli nie sprawi to problemów to mocy, napięć i prądów na poszczególnych uzwojeniach.
Z góry serdecznie dziękuję.
-
- 25...49 postów
Bez liczenia stawiam dolary przeciw orzechom (pustym) że jeśli jest to trafo z lampiaka to na małych uzwojeniach będzie 4 i 6.3V a na podwójnym jakieś 300-320V
Jeżeli chcesz być pewien (i przy następnych takch problemach):
Napięcie na uzwojeniu pierwotnym dzielisz przez liczbę zwojów całego uzw. pierwotnego i już masz ilośc zwojów na volt. Potem mnożysz liczbę która ci wyszła kolejno przez ilości zwojów uzwojeń wtórnych i już masz określone wszystkie napięcia z całkiem sporą dokładnością, pewnie jakieś +/- 10%
Prądy można określić (dzięki Boguś za info) mierząc średnice drutu nawojowego i obliczając jego powierzchnię przekroju- zakładając jakieś 2A na mm2.
Moc to chyba oczywiste policzysz sobie sam z napięć i prądów.
pzdr.
M
Jeżeli chcesz być pewien (i przy następnych takch problemach):
Napięcie na uzwojeniu pierwotnym dzielisz przez liczbę zwojów całego uzw. pierwotnego i już masz ilośc zwojów na volt. Potem mnożysz liczbę która ci wyszła kolejno przez ilości zwojów uzwojeń wtórnych i już masz określone wszystkie napięcia z całkiem sporą dokładnością, pewnie jakieś +/- 10%
Prądy można określić (dzięki Boguś za info) mierząc średnice drutu nawojowego i obliczając jego powierzchnię przekroju- zakładając jakieś 2A na mm2.
Moc to chyba oczywiste policzysz sobie sam z napięć i prądów.
pzdr.
M
Z tego co pamiętam, przyjmuje się że gęstość prądu wynosi 2,5A / mm2, stąd też uwaga Alka co do zaniżonych nieco prądów.Pawlo pisze:Liczyłem dla 2A/mm2.
Na marginesie - Twoje trafo przypomina mi któreś z "serii" TSK, używanych w radiach z lat 60-tych, a przynajmniej jego opis.
TSK
Uzw. pierwotne:
1-2 570zw DNE 0,5
2-3 415zw DNE 0,35
Uzw. wtórne:
4-5 1170zw DNE 0,16
5-6 1170zw DNE 0,16
7-8 20zw DNE 0,7
9-10 31zw DNE 0,9
TSK II
Uzw. pierwotne:
1-2 570zw DNE 0,5
2-3 415zw DNE 0,35
Uzw. wtórne:
4-5 1310zw DNE 0,16
5-6 1310zw DNE 0,16
7-8 20zw DNE 0,7
9-10 31zw DNE 0,9
Pozdrawiam
Podłącze siępod temat i spytam. Ma ktoś dane trafa o oznaczenaich TSM? Kupiłem takie trafo niedawno na allegro, ale jeszcze go nie mam wiec pomierzyć nie moge.
ElGit Let there be rock...