Wzmacniacz lampowy

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Młynek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Młynek »

Ukałd wzmaka jest opracowany i go zrobię, ale myślę o zrobieniu czegoś mocniejszego :wink: :) . Co powiecie na SE 1+ 1/2ECC83 i EL34 na kanał? Ile bym z tego wyciągnął? Schematu jeszcze nie mam, ale pełno podobnych w necie.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Młynek pisze:myślę o zrobieniu czegoś mocniejszego :wink: :) . Co powiecie na SE 1+ 1/2ECC83 i EL34 na kanał? Ile bym z tego wyciągnął?
Zerknij do katalogu. EL34 ma Pa(max)=25W, a sprawność maksymalna w klasie A wynosi 50%. Czyli w praktyce możesz lekko przekroczyć 10W.
Młynek pisze:Schematu jeszcze nie mam, ale pełno podobnych w necie.
A czym różni się schemat dla EL84 od tego dla EL34?
Wartością kilku rezystorów i napięć zasilających?
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: Zigrin »

Spróbuj według tego schematu z ECCLab. Kopnstrukcja sprawdzona! Działa bardzo dobrze proponuje tylko załatwić sobie TG na 8Ohm.
Obrazek
ElGit Let there be rock...
WitekJ
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: WitekJ »

Przedziwnie zrealizowane sprzężenie zwrotne... Nie lepiej dać sygnał sprzężenia na siatkę prawej triody? Albo rzeczywiście na katodę, ale eliminując jednocześnie jedną z triod? Wtedy jedna ECC88 obsłuży oba kanały. Sztywna polaryzacja siatki pentody to też mało praktyczny pomysł.
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Widzisz to nie jest takie proste jakby się wydawało...ECC88 pracuje w katodynie. Sygnału UZS nie podaje się na siatke lampy tylko do katody. Zastosowanie jednej połówki ECC88 nie da tak dobrego efektu jak użycie katodyny która ma dość duże wzmocnienie i nie obciąża stopnia poprzedzającego(np. CD, karty muzycznej kompa). Jako że następny stopień z EL34 ma dużą impedencje wejścia można śmiało zastosować katodyne. Układ taki ma też bardzo dobrą separacje obwodów wejśćia-wyjścia dzięku siatce drugiej triody podciągniętej do masy co działa jak ekran. Co do BIASU to EL34 raczej zawsze występuje ze stałą polaryzacją ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyć automatycznej polaryzacji.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Zigrin pisze:Zastosowanie jednej połówki ECC88 nie da tak dobrego efektu jak użycie katodyny która [...] nie obciąża stopnia poprzedzającego
A zwykły stopień WK obciąża w jakikolwiek zauważalny sposób?
Przecież głównym obciążeniem źródła sygnału jest tu potencjometr, niezależnie od konfiguracji pierwszego stopnia.
Zigrin pisze:EL34 raczej zawsze występuje ze stałą polaryzacją
No, bez przesady. Ile wzmacniaczy na niej zrobiłem, tyle miało polaryzację automatyczną. U innych również często widziałem właśnie to rozwiązanie, szczególnie w SE.

Ten schemat w ogóle mi się nie podoba. Mam na to inną receptę:
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hp?id=3882
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Ja częściej spotykałem układ z polaryzacją stałą. Z tego układy jednyne co mi się podoba to pseudo-quad, którego poznanie zawdzięczam Tobie Piotrze :) W scieći jest pełno schematów z EL34 w SE można tez szukać dla lampy 6L6 we wszystkich mutacjach. Zresztą zaprojektownia układu SE to nie jest wielka filozofia i sprowadza się praktycznie do policzenia kilku lementów, lub skorzystania z katalogowych punktów pracy.
Awatar użytkownika
Młynek
125...249 postów
125...249 postów

Myśle o czymś takim. :) Wspólna katoda, 2xECC83 i EL34. 1 ECC na przedwzmacniacz, następna do wysterowania pentody mocy. Sprawdzi się czy nie?

Pozdrawiam
Młynek 8)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Młynek pisze:Myśle o czymś takim. :) Wspólna katoda, 2xECC83 i EL34. 1 ECC na przedwzmacniacz, następna do wysterowania pentody mocy. Sprawdzi się czy nie?
Z powodzeniem wystarczy jedna ECC83.
Awatar użytkownika
Młynek
125...249 postów
125...249 postów

Ale chodzi mi o wzmacniacz, który można również wysterować sygnalem z mikrofonu :) . Więc kompromis: 1/2 ECC na wysterowanie pentody, cała ECC na preamp. Może być?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Skoro mikrofon, to dwie się przydadzą.
Jedna (dwa stopnie) jako wzmacniacz z EL - całość objęta sprzężeniem. Przed tym regulacja głośności i wybór wejścia.
Na drugiej (dwa stopnie WK, lub jeden SRPP) przedwzmacniacz do mikrofonu.
Awatar użytkownika
Młynek
125...249 postów
125...249 postów

Narysowałem schemat wg. tego co Napisałeś. :wink: Zobaczcie czy znów nie ma tam błędów.
Pozdrawiam
Młynek
P.S. Sory ale nie narysowalem tam jeszcze połączenia z wtórnego do masy. Będzie z drugiej strony oporu zabezpieczającego.
Załączniki
2xECC83+EL34 SE
2xECC83+EL34 SE
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Brakuje kondensatora między anodą drugiej triody a potencjometrem głośności. W tym układzie regulując głośność, zmieniałbyś punkt pracy trzeciej lampy. Potencjometr siły głosu może mieć jeden odczep podłączony na stałe do masy. Rezystor polaryzujący siatkę trzeciej triody mozna pominąć, jego rolę spełni potencjometr. Wejścia układu można odseparować kondensatorami. Potencjometr przy głośniku :?:
Awatar użytkownika
Młynek
125...249 postów
125...249 postów

Tak, żeby można było regulować siłę głosu wzmocnionego sygnału.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Racja, brakuje kondensatora sprzęgającego.
Rezystory szrergowe w siatkach sterujących daje się między rezystorem siatkowym, a siatką, a nie szeregowo z kondensatorem.
Dwusekcyjny przełącznik jest niepotrzebny, wystarczy przełączać sygnał, masa zostaje na stałe.
Zasilanie kolejnych stopni z nasępujących gałęzi filtru CRCRC...
Zerknij jeszcze raz na mój schemat, wszystkie te rzeczy są tam uwzględnione.

A ten potencjometr przy głośniku? :shock:

W każdym razie sam schemat bez wartości elementów dość niewiele znaczy.
ODPOWIEDZ