alina 2

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
modelarnia
50...74 posty
50...74 posty

alina 2

Post autor: modelarnia »

Poszukuję informacji o radiu ALINA2.
Pozdrawiam
Janusz Pańczyk
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Janusz Pańczyk »

Z tego co pamietam to przenośne radio z lat siedemdziesiątych lub osiemdziesiątych wykonane według typowego schematu pośrednia Ul 1211 a końcówka mocy jedna z typu Ul14xx wydaje mi się że że względu na moc tego cudu ul 1498 schematu nie mam ale poszukam jest banalny i może podejść od czegoś innego nie jest to radio lampowe spróbuj może na Elektrodzie :)
a jak nier napisz o co dokładnie ci chodzi naprawa czy co to jest produkowane chyba przez diore z Dzierżoniowa (chyba jesteś młody i niewiele jeszcze widziałeś :) ) ale nie jest to jeszcze takie retro czasami dzaiała to jhako radio urzytkowe ma to dlony ukf ale można go prosto przestroić ( ja te stare unitry wole niż tajlandy za te same pieniądze - były lepiej produkowane i projektowane)
Janek
Awatar użytkownika
modelarnia
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: modelarnia »

Janusz Pańczyk pisze:Z tego co pamietam to przenośne radio z lat siedemdziesiątych lub osiemdziesiątych wykonane według typowego schematu pośrednia Ul 1211 a końcówka mocy jedna z typu Ul14xx wydaje mi się że że względu na moc tego cudu ul 1498 schematu nie mam ale poszukam jest banalny i może podejść od czegoś innego nie jest to radio lampowe spróbuj może na Elektrodzie :)
a jak nier napisz o co dokładnie ci chodzi naprawa czy co to jest produkowane chyba przez diore z Dzierżoniowa (chyba jesteś młody i niewiele jeszcze widziałeś :) ) ale nie jest to jeszcze takie retro czasami dzaiała to jhako radio urzytkowe ma to dlony ukf ale można go prosto przestroić ( ja te stare unitry wole niż tajlandy za te same pieniądze - były lepiej produkowane i projektowane)
O radio pytam tak tylko z ciekawości. Leży u mnie w piwnicy i nie mam zamiaeu go wcześniej uruchamiać jak tylko na wakacjach. Dzięki za informacje
Pozdrawiam
piotrunio9000
1 post
1 post

Post autor: piotrunio9000 »

Mógłby Pan napisać jak przestroić to radio Alina2 w prosty sposób
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Mnie się Alina kojarzy z produktem przedscalakowym...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Janusz Pańczyk
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Janusz Pańczyk »

Podaję linka do schematu ideowego, http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 039#265039 na innym forum, żeby nie powielać. Jak widać Alina 2 to to samo co radio Ewa, może od tego radia podjedzie przestrojenie postaram się je wyszukać
Janek
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=134 oczywiście jest. Nie wiem czy Alina 2 też, ale Alina "zwykła" miała wykonanie i wyposażenie do użytku uniwersalnego w samochodzie (jakieś uchwyty mocujące i zasilanie 12V).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
ODPOWIEDZ