Witam wszystkich forumowiczów. Poszukuję trafa sieciowego odpowiednika Hammonda 269EX (2x180V@65mA i 6,3V@2,5A). Najlepiej żebyście mogli mi podać jakieś namiary kto ma do sprzedania używane trafa z radia (lub linki do aukcji). Ewentualnie może być jakiś nowy lub nawijany. Pewien człowiek chce mi takie nawinąć za 50zł, ale dla mnie to troszkę za drogo .Mam już wszystkie części potrzebne do budowy, jestem mentalnie przygotowany . PS mam jeszcze jedno pytanko: Lepiej użyć trafa TG5-53-666 czy TG2-11-666. Co da większą moc? Prosze o odpowiedź (poprzednio pytanie jakoś tak bez echa przeszło )
Dzięki ci Painlust . Piwa mi jeszcze przez pół roku nie sprzedadzą , ale podaj nr konta to wiesz...
A co do tego linka do innego wątku triody, to w zasadzie do niczego mi się nie przydał. Od dawna miałem juz przygotowane trafo TG5-53 i na nie byłem zdecydowany, dopiero niedawno dorwałem to drugie i tak na wszelki wypadek wolałem spytać. Natomiast nowe trafo sieciowe ze wzgledu na cenę nie wchodziło w grę. Ale i tak dzięki.
PS2. Wiem że nie w temacie, ale jeśli ktoś miał juz doświadczenie z HO, to może mi podziec po co tam są dwa pokrętla GAIN? Po jednym na kazdy stopień.
haliq pisze:Dzięki ci Painlust . Piwa mi jeszcze przez pół roku nie sprzedadzą , ale podaj nr konta to wiesz...
A co do tego linka do innego wątku triody, to w zasadzie do niczego mi się nie przydał. Od dawna miałem juz przygotowane trafo TG5-53 i na nie byłem zdecydowany, dopiero niedawno dorwałem to drugie i tak na wszelki wypadek wolałem spytać. Natomiast nowe trafo sieciowe ze wzgledu na cenę nie wchodziło w grę. Ale i tak dzięki.
PS2. Wiem że nie w temacie, ale jeśli ktoś miał juz doświadczenie z HO, to może mi podziec po co tam są dwa pokrętla GAIN? Po jednym na kazdy stopień.
z piwem to żartowałem. Co do dwóch gainów w HO to taki kaprys konstruktora, dajacy większe możliwości brzmieniowe, ale ty możesz przecież zrobić jeden.[/quote]
Jeszcze jedno pytanko. Nie wiem czy dobze policzyłem (niewyspany), ale trafo to da mi na anodowym 226V? na żarzenia 7,4V Jakie wartości może to przybrać w rzeczywistości (jaka jest sprawnośc trafa). Domyślam się, że mam anodowe zmostkować?
A z piwem to ja też ;]
haliq pisze:Jeszcze jedno pytanko. Nie wiem czy dobze policzyłem (niewyspany), ale trafo to da mi na anodowym 226V? na żarzenia 7,4V Jakie wartości może to przybrać w rzeczywistości (jaka jest sprawnośc trafa). Domyślam się, że mam anodowe zmostkować?
A z piwem to ja też ;]
Tak, to trafo obniżające lekko napięcie. Za nim powinien znajdować się mostek prostowniczy. Z żarzeniem nie jest już tak prosto. Ja daję dodatkowo rezystor 0R25 - 0R45/20W aby obniżyć napięcie poniżej 7V.