Przekładnia pasowa.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Przekładnia pasowa.
Wykonuję generator sygnałowy. Fajnie działa. Właśnie zajmuję się mechanika skali. Pracuje też ok bez zacinania. Problem jest jednak z goła inny. Nie umiem liczyć przełożeń i teraz mam 1/4 skali nie wykorzystaną (zaduże przełożenie). Potrzebne mi przełożenie 3:1. Chyba dobrze napisałem. Chodzi o to, że jak pokrętłem od agregatu zrobię 3 obroty, to skala ma się obrócić 1 raz. Średnica koła pasowego na wale agregatu wynosi: 22mm. Średnica większego koła wynosi 97mm. Jaką średnicę ma mieć małe koło by przełożenie wyszło takie jak chcę ? Potrafi to ktoś obliczyć ?
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Rozumiem. Mój generator też jest na krzemie. Mam modulację AM/FM wewnętrzną (sinus 1KHz lub 300Hz) i zewnętrzną. Regulowana płynnie dewiacja, głębokość modulacji, częstotliwość i amplituda sygnału wyjściowego. Stabilność amplitudy i częstotliwości jaką daje ten układ mi wystarcza. Sygnał na wyjściu osiąga nawet ponad 1V. Charmonicznych na wyjściu trochę jest... Jednak przy małych amplitudach sygnału, aż takie uciążliwe nie są. Jedyne co mi nie odpowiada to maksymalna częstotliwość, która wynosi jedynie 7MHz. Więcej nie dało rady, bo to dziadostwo nie wzbudzało się. Schemat tego jest mojego autorstwa. Sercem układu jest generator Colpitts'a. Uznałem po wielu testach, że jest najlepszy do tego. Może uda mi się po wykonaniu reszty ekranu na część w.cz. wyciągnąć większą f, ale nie sądzę. Z układem było bardzo bardzo dużo, kłopotu.
-
- 625...1249 postów
Dziś wymieniłem rezystor w kolektorze tranzystora generatora na dławik 100uH. Szkoda, że na to nie wpadłem wcześniej. Teraz o dziwo daje się wzbudzać zawsze i na każdej cewce. Pracuje już do ponad 20MHz. Jednak niestety od 1MHz. Poniżej tej częstotliwości się to nie wzbudza. Zawartość harmonicznych też spadła. Mimo to silne harmoniczne słychać na UKF (przy częstotliwości 1MHz). Na bliskich pasmach nic nie słychać. Brak harmonicznych. Czyli ok. Wygląda na to, że to może być jednak przydatny układ. Tylko co zrobić z tym dolnym zakresem. Nie da rady stroić radia na długich i nie ma p.cz. 465KHz. Coś muszę wykombinować.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Dla tak małych częstotliwości daj dławik o większyj indukcyjności - kilka lub nawet kilkanaście mH. Albo dwa dławiki przełączane, albo jeden, wielosekcyjny bezpojemnościowy (chodzi o to, aby rezonans dławika był ponad najwyższą używaną częstotliwością).maciej_333 pisze:Dziś wymieniłem rezystor w kolektorze tranzystora generatora na dławik 100uH. Szkoda, że na to nie wpadłem wcześniej. Teraz o dziwo daje się wzbudzać zawsze i na każdej cewce. Pracuje już do ponad 20MHz. Jednak niestety od 1MHz.
-
- 625...1249 postów
Można by dać dławik przełączalny. Nawet można to zrobić bez dodatkowych przełączników, bo przełącznik zakresów jest dwusekcyjny. Jednak jak dałem większy dławik (200uH) to spadła amplituda na najwyższym zakresie i mój miernik częstotliwości już tego nie chwycił. Ponadto wszystkie zakresy się obniżyły. Przylutuje dławik np. 820uH, albo 6,8mH i zobaczę (to największe dławiki jakie mam).
Jednak wczoraj zrobiłem coś innego. Podłączyłem jeden koniec cewki (od najniższego zakresu) do masy przez kondensator 2,2nF. Cewki w tym układzie nie są umasione. Teraz mam już zakres od 455KHz w górę. Nie wiem w jaki sposób to pomaga, ale jednak wzbudził się na niższej częstotliwości. Nadmienię, że cewki to gotowe dławiki. Agregat typowy 2*252pF.
Jednak wczoraj zrobiłem coś innego. Podłączyłem jeden koniec cewki (od najniższego zakresu) do masy przez kondensator 2,2nF. Cewki w tym układzie nie są umasione. Teraz mam już zakres od 455KHz w górę. Nie wiem w jaki sposób to pomaga, ale jednak wzbudził się na niższej częstotliwości. Nadmienię, że cewki to gotowe dławiki. Agregat typowy 2*252pF.
-
- 625...1249 postów