Znalazłem na strychu trafo, takie, jak w załączniku. Daje ono 35V; 1,2A; 40W. chcę je przewinąć tak, aby dawało 210V/0,1A oraz 15V/1,2A. Tylko mam dylemat, jak je rozebrać

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Niestety, nie mieszkam w Białymstokubyoda pisze:Aceton kupiłem 0,5 l wczoraj w sklepie z farbami "BENNMARK"
tak ten sklep się nazywa
A więc jednak! Do piecyka i tyle... Bo z nitro bałem się, że mi izolację uzwojenia pierwotnego rozpuści - je chcę zostawić. Małe trafka od impulsówek rozbieram przez gotowanie na małym ogniu przez okres rozgrzewania się dwóch lamp PCL86k23 pisze:Te transformatory po zalakierowaniu suszone były w temperaturze 150 stopni
Wystarczy podgrzać go 80 - 100 stopni i lakier zmięknie pozwalając na bezproblemową rozbiórkę. Twoja uwaga o piecyku była trafna. Ja różne
transformatory rozbieram w ten sposób rozgrzewając je na kuchence elektrycznej (kiedyś takie były). Tylko się nie poparz.
No to ta metoda jest autZ koktailu wychodzą na czysto:rdzeń i karkas , uzwojenia na złom !
Mam do prasowania termotransfrerem, ale wydaje mnie się, że będzie grzać punktowo - tzn. jedna połówka wrze, druga jest letnia.Wydaje mi się że mogłoby być też i żelazko
z termostatem (stare i nie używane za nowe to grozi"wojna domowa"
Dlaczego nie pożyje? Zrobiłem przetworniczkę 12VGotujesz to w wodzie. Taki ugotowany transformator długo nie pożyje, chyba że nawiniesz go od nowa
![]()