Czy to jeszcze ELEKTRIT

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

Czy to jeszcze ELEKTRIT

Post autor: Kawa T »

Witam proszę o opinie czy to jeszcze Elektrit? http://www.allegro.pl/item115891502_ele ... lodic.html
Wiem, że nic nie wiem !
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

Post autor: Marcello_Mastroianni »

Odpowiedż chyba raczej prosta,choc się troche nad nią zastanawiałem:
dla ortodoksów to nie Elektrit już ...
dla miłosników historii i elektrita to chyba tak ...
dla wszystkich innych to chyba tak,zresztą jest świetny barometr ... jeśli by to było "extra radio" to licytował by je pan S. z sąsiedniego kraja ....
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
pluto
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pluto »

ruch na licytacji mówi sam za siebie, licytują starzy wyjadacze, na pewno rodzynek i nie mińsk, albo ural. dodałem do obserowanych - zobaczymy do jakiej sumy dojdzie..... przez moje rece przeszły 2 elektrity - jakoś nie mam do nich takiego sentymentu, jak do starej bezgłośnikowej nory, którą musiałem sprzedać niemcowi za 150 DM wiele lat temu z powodu CBK, czyli Chroniczny Brak Kasy.....
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

pluto pisze:ruch na licytacji mówi sam za siebie, licytują starzy wyjadacze, na pewno rodzynek i nie mińsk, albo ural.
Ależ jest to Mińsk. I to mniej podobny do Elektrita niż Misk Pionier. Generalnie - niespecjalnie ciekawe radio, choć ciekawy jestem ceny końcowej.
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

Taki łabędzi śpiew elektrita ...
no cóz jednak logo E. jest jednak ... ale coś mi tu nie gra ... na skali wyrażnie jak wół pisze WROCŁAW,wiec jak to może być 1940 ? coś sprzedawca tu koloryzuje, w 1940 Wrocław jeszcze nie istniał .... hehehhhe :lol: :wink:,ale nazwa E. zobowiązuje i cena poszybowała w góre ... cóz mody są jakie są, a może oni liczą że Jedna osoba skupi kiedyś wszytskie E. z Polski ? ... wątpie że to się stane , ale mode wykreował jednak chyba ...
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
pedros-n
2 posty
2 posty

Post autor: pedros-n »

Panie Szczesny!
Niech Pan znajdzie na tym radiu chociaż jeden wyraz Mińsk. Czy Pan chce czy nie, jest to Elektrit. Jeżeli nie stać Pana na kupno tego radia, to proszę zachować się jak dżentelmen i nie psuć mi aukcji. Co do słowa Wrocław, to z politowaniem zauważam, że niektórzy Polacy nie znają historii swojego kraju. Słowo Wrocław, Wratislaw itp- stare piatowskie miasto, funkcjonuje w języku polskim od co najmniej siedmiu stuleci, a w międzywojniu, o ile tamten Pan wie, kiedy to było, żaden Polak nie mówił Breslau, tylko Wrocław, a w wielu polskich miastach, choćby w moim rodzinnym Ostrowie Wlkp.była ulica Wrocławska, a nie Breslauerstrasse.
pedros-n
2 posty
2 posty

Post autor: pedros-n »

Co do uwagi pana Mastroianiego, że niejaki Pan S. "z innego kraja" nie licytuje mojego radia Melodica, to wyjaśniam temu Włochowi, że Pan S. ma już takie radio w swojej kolekcji, proszę sprawdzić na jego stronie internetowej.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

pedros-n pisze: Niech Pan znajdzie na tym radiu chociaż jeden wyraz Mińsk.
No ja akurat znalazłem :wink:

pedros-n pisze: Czy Pan chce czy nie, jest to Elektrit.
A skąd taka pewność (i ta agresywna reakcja)? Sam fakt, że jest tam skala od E. Melodic nie znaczy, że to jest Elektrit. Zrobienie tej skali nie stanowi problemu, gdyż na stronie H. Berezowskiego jest jej skan. Za to więcej znaków wskazuje na to, że to jest niestety Mińsk. Środkowa gałka powinna być "telefoniczna", a jest identyczna jak w Mińsku, poza tym na tylnej klapie jest przecież logo zakładów Mołotowa....
Dodatkowo bardzo podejrzane jest, że odbiornik z 1940r. posiada już praktycznie wszystkie części rosyjskie, skoro Pionier produkowany w 1941r miał jeszcze wiele części mieszanych (w tym również lampy).

Można zobaczyć duże zdjęcie chassis od spodu?
retroradio
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: retroradio »

Witam!
Osobiście posiadam odbiornik Melodic w swojej kolekcji-niestety nie wypowiem sie co do gałek gdyż ich nie mam ( mój egzemplarz jest mocno"komórkowy"-ale daje za to gwarancję autentyczności tudzież nie współczesnych przeróbek) Skala jest identyczna jak ta w egzemplarzu wystawionym na allegro i co dziwne wykonana jest u mnie na papierze włożonym za szybkę, może sprzedawca wypowie się na ten temat? zastosowane u mnie lampy są równiez radzieckie. Inny jest jednak w moim egzemplarzu odcień obudowy ( niestety u mnie jest mocno zniszczona i posiada ogólne braki w fornirze i może to powoduje przekłamania). Część elementów elektronicznych jest pochodzenia polskiego ( always) część rosyjskiego.
Witek
OTLamp

retroradio pisze:Witam!
Osobiście posiadam odbiornik Melodic w swojej kolekcji-niestety nie wypowiem sie co do gałek gdyż ich nie mam ( mój egzemplarz jest mocno"komórkowy"-ale daje za to gwarancję autentyczności tudzież nie współczesnych przeróbek) Skala jest identyczna jak ta w egzemplarzu wystawionym na allegro i co dziwne wykonana jest u mnie na papierze włożonym za szybkę, może sprzedawca wypowie się na ten temat? zastosowane u mnie lampy są równiez radzieckie. Inny jest jednak w moim egzemplarzu odcień obudowy ( niestety u mnie jest mocno zniszczona i posiada ogólne braki w fornirze i może to powoduje przekłamania). Część elementów elektronicznych jest pochodzenia polskiego ( always) część rosyjskiego.
Jeśli możesz, zamieść duże zdjęcia.
OTLamp

Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty

dopust Boży z tymi Elekritami , ciekawe ile z nich to eletrokity ...

A tyle było wczoraj awantury, i już po wszystkim ... cyt."sprzedane gdzie indziej" ... już pomijam komentarz tego milczeniem ...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

pedros-n pisze:Panie Szczesny!
Domyślam, się, że to do mnie, ale nastepnym razedm prosze staranniej przeczytać nazwiako.
pedros-n pisze: Niech Pan znajdzie na tym radiu chociaż jeden wyraz Mińsk. Czy Pan chce czy nie, jest to Elektrit.
Taki sam jak i Mińsk Pionier, tyle, że napisy inne. Zresztą jest pewnie od owego Pioniera późniejszy.
pedros-n pisze:Jeżeli nie stać Pana na kupno tego radia, to proszę zachować się jak dżentelmen i nie psuć mi aukcji.
? Ten tekst na pewno coś miał na celu, ale prosze powiedziec co. Bo na razie widze w nim wyłącznie ujście frustracji. Zresztą nie wiem, czy widać, ale ja w tej aukcji nie licytuje (i nie mam zamiaru). A uwagi odnośnie mojego stanu majątkowego proszę łaskawie na przyszłość zachowac dla siebie.
pedros-n pisze: Co do słowa Wrocław, to z politowaniem zauważam, że niektórzy Polacy nie znają historii swojego kraju. Słowo Wrocław, Wratislaw itp- stare piatowskie miasto, funkcjonuje w języku polskim od co najmniej siedmiu stuleci, a w międzywojniu, o ile tamten Pan wie, kiedy to było, żaden Polak nie mówił Breslau, tylko Wrocław, a w wielu polskich miastach, choćby w moim rodzinnym Ostrowie Wlkp.była ulica Wrocławska, a nie Breslauerstrasse.
Prosze tu nie uprawiac propagandy. W owym czasie to miasto nazywało się Breslau a nie wrocław i tak było na skalach radiowych napisane, również radyj produkowanych w Polsce. Istnienie bądź nie polskiej formy nazwy tego miasta nie ma tu nic do rzeczy.

Jednocześnie informuję, że dowolna odpowiedź na ten post zostanie przeze mnie skasowana, wszelkie dyskusje prosze prowadzić przez prywatne wiadomości bądź do mnie, bądź do tego pana od Wrocławia.
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: darczar »

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

darczar pisze:http://www.cqham.ru/oldradio/kim.htm