Witam,
Jestem tu nowy, to mój pierwszy post. Aktualnie mam sporo wolnego czasu, więc postanowiłem zbudować mój pierwszy wzmacniacz lampowy. Wykonałem samodzielnie kilka w miare prostych układów, ale generalnie lepiej mi wychodzi lutowanie i składanie wszystkiego do kupy niż samodzielne projektowanie czegoś. Jadnak myśle, że z jakimś nie zbyt skomplikowanym wzmacniaczem sobie poradze.
Ostatnio kupiłem transformatory TG2-10-666 i TO3-842 i chciałbym zbudować jakiś wzmacniacz z nimi. W związku z tym mam na początek takie pytania odnosnie lamp.
1) Znalazłem w sieci, że do TG2-10-666 pasuje ECL82, ECL86, PCL82, PCL86, 6BM8, 6F3P, 6NP2. Czy coś jeszcze, albo coś z wymienionych nie pasuje ?
2) Które z tych lamp najlepiej zastosować, które są najłatwiej dostępne ( na Allegro patrzyłem to w chwili obecnej nie mają zadnej ). Które najtańsze ? Gdzie najlepiej je kupić ?
3) Czy TO3-842 sie do czegoś nadaje i jakie lampy pasują do niego, bo o nim nic nie znalazłem.
Na początek to tyle pytań, z pewnością będą następne, ale to później.
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.
TG2-10-666 i TO3-842. Jakie lampy?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Odpowiem fragmentarycznie:
ECL82 i 86 są stosunkowo łatwo dostępne. Zazwyczaj mniej, niż 5pln.
PCL82 i 86 są jeszcze częstsze i tańsze. W Krakowie spokojnie możesz je kupić po 2 (słownie: dwa) złote. Ostatnio kupiłem całe pudełko po złotówce
Dodatkowo są to lampy, na których łatwo coś złożyć bez przykrych niespodzianek. Na forum znajdziesz mnóstwo na ich temat...
ECL82 i 86 są stosunkowo łatwo dostępne. Zazwyczaj mniej, niż 5pln.
PCL82 i 86 są jeszcze częstsze i tańsze. W Krakowie spokojnie możesz je kupić po 2 (słownie: dwa) złote. Ostatnio kupiłem całe pudełko po złotówce

Dodatkowo są to lampy, na których łatwo coś złożyć bez przykrych niespodzianek. Na forum znajdziesz mnóstwo na ich temat...