... zdaje się, że Retroman ma rację.
Obmierzyłem trafo i wyszło że posiada trzy uzwojenia. Pierwsze, rezystancja 9 om, z odczepem po środku, indukcyjność 0,93 H.
Drugie, rezystancja 37 om, z odczepem po środku, indukcyjność 0,20 H.
Trzecie, rezystancja 280 om, indukcyjność 2,07 H.
Pzekładni poszczególnych uzwojeń na razie nie mierzyłem. Jedynie połączyłem dwa pierwsze uzwojenia w szereg i w stosunku do uzwojenia trzeciego obliczyłem przekładnię - ok. 1:3.
Coś mi się wydaję, że trafko będzie niestety mało przydatne.
Lisor.
Trafa międzylampowe we wzmacniaczu SE na 6S33SW.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Witam
Trafko może być przydatne jednak nie do tego o czym myślisz.
Poczekaj spokojnie aż nawinę. Dostaniesz to co trzeba bo rozwijałem kiedyś takie i nawijałem podobne. Były kiedyś takie trafa we wzmakach telefonii naturalnej i zakute były w puszkach. Na jednym takim robiłem kiedyś wzmacniacz m.cz. i działał zupełnie przyzwoicie ale lepszy był po przezwojeniu i dobraniu mniejszej szczeliny. Karkasy na ukończeniu, wkrótce będę nawijał.
Pozdrowienia
Trafko może być przydatne jednak nie do tego o czym myślisz.
Poczekaj spokojnie aż nawinę. Dostaniesz to co trzeba bo rozwijałem kiedyś takie i nawijałem podobne. Były kiedyś takie trafa we wzmakach telefonii naturalnej i zakute były w puszkach. Na jednym takim robiłem kiedyś wzmacniacz m.cz. i działał zupełnie przyzwoicie ale lepszy był po przezwojeniu i dobraniu mniejszej szczeliny. Karkasy na ukończeniu, wkrótce będę nawijał.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
- meffistoxiii
- 25...49 postów
Muszę powiedzieć iż istotnie po głębszej penetracji mojej piwnicy okazało się że Dałem Lisorowi nie te trafka. Te o których mówimy to są wyjęte chyba z rok temu z TGF- ki lub czegoś podobnego i transformator miał zadanie dopasowanie wzmacniacza do linii przewodowej tzw PKL lub innej wredniejszej skrętki. Dzisiaj odnalazłem nieszczęsne trafka ale gabaryty nie są już tak imponujące, wiem że były sprzęgnięte dwa stopnie wzmacniacza m.cz lecz na lampach miniaturowych. Dokładniej jak pracowały te transformatorki powiem jak dostanę schemat.
Ostatnio zmieniony wt, 11 lipca 2006, 10:12 przez meffistoxiii, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Następny etap cyfryzacji telefonii będzie polegał na nauczeniu się mowy w postaci zero-jedynkowej. Gdy już to opanujemy staniemy się robotami od początku do końca cyfrowymi, ale chyba tego nie zaakceptuje matka natura.
Pozdrowienia
Następny etap cyfryzacji telefonii będzie polegał na nauczeniu się mowy w postaci zero-jedynkowej. Gdy już to opanujemy staniemy się robotami od początku do końca cyfrowymi, ale chyba tego nie zaakceptuje matka natura.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.