Drobiazg - szczelina w TG5/53

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Drobiazg - szczelina w TG5/53

Post autor: MichałKob »

Rozłożyłem trafo TG5/53, aby je oczyścić. Wyszlifowałem wszystko na błysk drobnoziarnistym papierem ściernym ("okucie" z blachy Al oraz pierwsze z brzegu elementy EI) oraz przykryłem starą etykietkę nową, swoją własną, ładniejszą. Teraz trafo wygląda o niebo lepiej. Jest tylko jeden problem - w zasadzie to dwa...

1. Zgubiłem tą jakby ceratkę - papierek, który oddzielał segmenty E od I, nie wiem co tam wsadzić aby trafo grało tak dobrze jak wcześniej... Czy dobrze mi się zdaje, że im cieńsza szczelina tym lepiej? Może taśmę klejącą, może kawałek kartki papieru, może folię z torebki... Nie mam pojęcia.

2. "okucie" trafa po tygodniu pomału pokrywa się szarym nalotem. Jest on jak wiadomo znacznie brzydszy niż świeża blacha. Czy można blachę aluminiową pokryć elektrolitycznie (w domowych warunkach!) np. cynkiem, czy trzeba ją polakierować, aby nie "śniedziała" ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

1. Gdyby mniejsza szczelina była lepsza, to ideałem byłby jej brak ;)
Niestety - mniejsza szczelina to większa indukcyjność główna, ale z drugiej strony szybsze nasycenie rdzenia. Powinna być taka, jaka była.

2. A mnie aluminium nie pokrywa się nalotem. Nie wiem od czego to zależy, ale delikatne polakierowanie będzie chyba najprostsze i najtańsze.
WitekJ
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: WitekJ »

A to aluminiowe okucie to czasem nie stal ocynkowana?
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: Zigrin »

Też mi się tak jakoś dziwnie wydaje że to była stal cynkowana :roll: i w tej sytuacji trzeba wziąść i to polakierować(polecam farbe młotkową np. Hameride)
ElGit Let there be rock...
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

No jeżeli to była stal ocynkowana to jestem ciapoń - wogóle to na elektronice retro to się jako tako znam, ale mam 2 słabe punkty - obwody w.cz. oraz transformatory. Wybaczam to sobie tylko dlatego że mam 17 lat. HeHeHe.
Dobrze- bardzo dziękuję za wskazówki odnośnie tego okucia, ale problem szczeliny pozostaje. Chyba najlepiej podejrzeć budowę jakiegoś innego TG5/53. A nie dałoby się, dobierając grubość szczeliny, modyfikować to trafo zależnie od wymagań? Np. dostosować je do triody podwójnej 6N6P.
Bardzo mnie korci wzmacniacz SE na triodach 6N6P - po 2 triody ( 1 lampę) na kanał... Pewnie da małą moc wyjściową, ale za to będzie tani co dla mnie ma Ogromniaste znaczenie, a traf TG pewnie nigdy nie zamówię ani w Microlampie ani w Telto, ani w Zatrze, bo kasa zawsze na co innego potrzebna. Qrcze.
ODPOWIEDZ