Blaszki na transformator...

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Blaszki na transformator...

Post autor: macylapka »

Szukałem blaszek w wiekszosci znanych mi producentów transformatorów czy nie mają na sprzedaż... Nikt nie sprzedaje... Tyle co sie dało powyciągałem z starych radii... Gdzie można kupic cienkie blaszki na transformator głośnikowy?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

1. Jeżeli chcesz zrobić jeden wzmacniacz do własnego użytku, to blachy z rozbiórki są najlepszym rozwiązaniem.
Z tego, co wiem Telto sprzedaje dość dobre blachy, ale nie na sztuki ;) Raczej w dużych pudłach...

2. Najlepszym według mnie rozwiązaniem jest zakup gotowego transformatora. Masz pewność, że będzie dobry, a cenowo niewiele dołożysz...

3. "Blaszki na transformator" to chyba bardziej "transformatory", niż "lampy", tak samo jak wzmacniacz bardziej pasuje do "układów i urządzeń"... A może niepotrzebnie się czepiam :roll:
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Dodzwoniłem się do firmy telto i sprzedaja blaszki ;)... Gr. 0,5 i rozmaiar EI 102 - o co chodzi z tym rozmiarem ? A i czy na transformator blaszka 0,5 może być czy jest za gruba? I w grubości blach chodzi o sprawność transformatora ?

P.S.
Piotrze to wszystko zależy od tego jak pójdzie nawijanie :P maszynka jest,materiały tez, jak i również checi nie brakuje 8)
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Mam nadzieję, że Moderatorzy 'przykleją" wątek tam, gdzie jego miejsce, a macylapka przestanie śmiecić i zacznie korzystać z zasobów forum:
http://www.republika.pl/elektronikjk/p3.html
admin
administrator
Kontakt:

Post autor: admin »

Witam
Przeniosłem wątek z działu Lampy do działu Transformatory.
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

--> macylapka

"szukaj", "szukaj", "szukaj" ... na forum triody jest wszystko :D

http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... t=estrofol

pozdrawiam
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Przepraszam za bałagan który zrobiłem :(...

Ale powracajac do tematu... Jak nakladać blaszki przy składaniu transformatora? Załóżmy ze mam blaszki z demontażu mam je zeszlifowac ze starego lakieru?Czy wymoczyc w jakims rozcieczalniku co rozpuszcza ten typ lakieru i jaki to może być rozpuszczalnik? I jak nałożyc na nie lakier jedno czy dwu stronnie? A i jak sie sprawa ma z nowymi czy lakierować je przy składaniu tylko z jednej strony?
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Witam.
Kiedyś przemalowywałem drzwi w domu(prawie wszystkie), miały tyle warstw że zabrałem się do tego z palnikiem benzynowym...
Po jakimś czasie poszedłem do sklepu i kupiłem jakiś rozpuszczalnik gęsty(nazwy nie pamiętam) który usuwa większość lakierów i istostnie miał taką własność:)
Proponuje więc iść do sklepu z farbami i zakupić taki rozpuszczalnik i nim zmyć lakier z kształtek.
Co do ponownego malowania to wydaje mi się że lepiej będzie pomalować z jednej strony - będziesz miał większe wypełnienie rdzenia żelazem.
Pozdrawiam.
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

macylapka pisze:o co chodzi z tym rozmiarem ?
Rdzeń ma swoje wymiary. Np EI120/60 oznacza, że wykonano go z blach o szerokości 120mm, a ilość blach stworzyła rdzeń o grubości 60mm.

Jeżeli zamawiasz w Telto, to polecam blachy wyżarzane, a nie zwykłe "prądnicowe".
ODPOWIEDZ