Trafo głośnikowe z Bis-z
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Trafo głośnikowe z Bis-z
Witam amm transformator wyjśćiowy ze wzmacniacza Bis 101.Chodził on na 4 EL 34, wzmacniacz ten miał 100W mocy.Moje pytanie brzmi: czy moge na tym trafie zbudować konstrukcje na 2 EL 34 czyli około 50W??
Czy ten transformator się do tego nadaję? i jak go podłączyć??
A to cudo wygląda tak: (to tak w woli ścisłości: czerwone kable szły od EL34 a niebieskie gdześ z bloku zasilania). Z góry dziękuje za zainteresowenie moim temetem i proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Czy ten transformator się do tego nadaję? i jak go podłączyć??
A to cudo wygląda tak: (to tak w woli ścisłości: czerwone kable szły od EL34 a niebieskie gdześ z bloku zasilania). Z góry dziękuje za zainteresowenie moim temetem i proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
-
- 500...624 posty
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Z tego co ja wiem to jest to TG od 100BIS- drut zasilania anodowego jest odprowadzony z punktu pośrodku łączówek, gdzie są podłączone kondensatory, z lewej masz druty do anod lamp, jackiem się kończą przewody wyjścia (UWAGA! w takiej pozycji zwór jest ustawione na 120V- muszsz połączyć uzwojenia równolegle, tylko nie skop fazy), a te dwa cienkie niebieskie to przewody ujemnego sprzężenia zwrotnego. Tak jak koledzy wspomnieli, transformatora lepiej użyć na cztery EL34, można nawet kombinować z połączeniem go w układ ultralinear (jest aż 6 sekcji uzwojeń anodowych) czy to z zasilaniem anod i siatek ekranującycj z jednego źródła, czy też z zastosowaniem oddzielnych napięć.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Po pewnym czasie zastanowienia doszedłem do wniosku, że może jednak spróbować zbudować wzmacniacz na 4 el 34 i ecc83 w przedwzmacniaczu.Przepraszam za takie zamieszanie i niezdecydowanie:P i czy moge przosić o podsyłanie mi jakichś schematów rzeczonego wzmacniacza, najlepiej z opisami i może ze zdjęciami.
Palker666@wp.pl
z góry serdecznie dziękuje i prosze o zainteresowanie moją sprawą:P
Jestem jeszcze "raczkujący" w technice lampowej:)
Palker666@wp.pl
z góry serdecznie dziękuje i prosze o zainteresowanie moją sprawą:P
Jestem jeszcze "raczkujący" w technice lampowej:)
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
W takim razie szczerze radzę jedną ECL86, czy 82, ewentualnie EL84 z małym transformatorem, który łatwo znajdziesz za niewielkie pieniądze.sideman pisze:Jestem jeszcze "raczkujący" w technice lampowej:)
Nie bierz mi tej sugestii za złe, wcale nie mam zamiaru się nabijać. Ale uważam, że lepiej zdobyć chociaż odrobinę doświadczenia na czymś małym i względnie łatwym. Unikniesz w ten sposób rozczarowań całkiem prawdopodobnych przy starcie z takim potworem...