Dioday standardowe służyły do badania właściwości emisyjnych róznych past i warstw. Cały numer polegał na tym, że takie diody miały określone wymiary i kształt, przy czym były wykonywane w różnych krajach.
Pozwalało to na porównywanie właściwości pokryć, niezależnie od twego, kto je zrobił .
Alek pisze:Dioday standardowe służyły do badania właściwości emisyjnych róznych past i warstw. Cały numer polegał na tym, że takie diody miały określone wymiary i kształt, przy czym były wykonywane w różnych krajach.
Ciekawi mnie jak taka dioda wyglądała, oraz jakie były te standardowe wymiary elektrod. Masz Alku jakieś zdjęcie takiej lampy, lub wiesz może w jakich warunkach sprawdzano przy jej pomocy poziom emisyji różnych katod?
Trudno mi sobie wyobrazić taką diodę standardową, która mogłaby służyć np. do międzylaboratoryjnych badań porównawczych. No chyba, że procedura obejmowała pomiary całych grup takich lamp np. wspomnianych 200 sztuk i wyznaczenie parametrów z zastosowaniem obróbki statystycznej.
Tak, testowało się całe grupy lamp i jak najbardziej stosowało się statystyczne metody oceny ich trwaości i innych parametrów.
W zeszytach PIE widziałem sporo prac poświęconych właśnie statystyce w w/w kontekście. Jeden z autorów, Szczepan Firkowicz napisał całą książkę pt." Statystyczna ocena jakości i niezawodnosci lamp elektronowych". Mam ją w swej biblioteczce.