Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
174
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 257

Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Gratuluję ukończenia szkolenia!

Pozdrawiam
Maciek1
Alek

Post autor: Alek »

Odnośnie grafitu- widziałem go u pani szklarz i może uda mi się dowiedzieć gdzie można kupić grafit. Dowiedziałem się też o klej w wyświetlaczach VFD. Jest to pewnego rodzaju szkliwo i wymaga ono spiekania w ok 570 stopniach. Może uda mi się dowiedzieć coś więcej na ten temat.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
To szkliwo, to sproszkowana mika wymieszana z niskotopliwa wersja szkla sodowego.
Pozdrowienia
Alek

Ze szkliwem nie wiążę jednak zbyt wiekich nadzei; talerzyk wyaje sie być bardziej obiecujący. Na dniach może zdobędę nieco grafitu.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

"Zdobywajmy" piec indukcyjny :)

Może ktoś by się włączył do działań?...
Bo za dużo tego wszystkiego do zrobienia na raz jest :(

Rurka kwarcowa fi nieco większej niż lampa też by się przydała, grzałka oporowa o fi wewnętrznej nieco większej niż fi zewnętrzne rurki kwarcowej, statyw do tego jakiś stabilny z przesuwem góra-dół i blokowaniem... Poza tym zgrzewarka, "spłaszczarka" obrotowa, drugi piec indukcyjny do odgazowywania i rozpylania getteru (a przynajmniej druga, ruchoma cewka), palnik precyzyjny... Że o bańkach różnorakich, cokołach i innych pierdołach nie wspomnę :twisted:

Może rozpocząć zbiórkę złomu lampowego dla pozyskania detali i cokołów oktalowych?...
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Alek pisze:Na dniach może zdobędę nieco grafitu.
W nawiązaniu - jednak nie w temacie.
Alku, zadobyłem probówki, szklane, na opakowaniu ręcznie ktoś napisał (o ile dobrze rozczytałem) "borokrzem, prob. stożkowe". Czy będą przydatne do Twoich prób? Wygląd jak na zdjęciu, dł. około 100mm średnica ok. 16mm.
Najprawdopodobniej w tym tygodniu będę w Wa-wie (mam taki zamiar) aby spotkać się z promotorem mojej pracy mgr (jeśli będzie jeszcze chciał mnie oglądać :? :( ) więc dostarczyłbym wreszcie to, co obiecałem.
Z uszczelek chwilowo nici, a dlaczego - napiszę na PW.

Pozdrawiam
Załączniki
1.JPG
Alek

Te probówki służą do odwirowywania osadów. Ponieważ szkło jest borokrzemowe, toteż na bańki lamp raczej się nie nadadzą. Co nie znaczy, że są dla mnie nieprzydatne:)
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Alek pisze:(...) na bańki lamp raczej się nie nadadzą.
Szkoda... :(
Co nie znaczy, że są dla mnie nieprzydatne:)
Aaaa... więc jednak do czegoś :) . Jest tego ciut ciut ponad 200 sztuk. Przyjadą z całą obiecaną resztą, no... prawie całą.

Pozdrawiam

p.s. Alku, czy numer telefonu do Ciebie - podawany w pewnym wątku - jest aktualny? Tak na wszelki wypadek zapytowuję.
Alek

Tak, ta komórka jest aktualna, ale lubi się sama wyłączać :x .
Alek

Chciałbym podziękować Amatorowi za podarowanie róznych przyrządów, a zwłaszcza za statyw, cewkę i rozdzielacze. Cewka powinna znaleźć zastosowanie w piecu do odgazowania detali, rozdzielacze przydadzą się przy wytwarzaniu luminoforów a może i przy wytwarzaniu katod. Statyw zaś odda nieocenione usługi przy pompowaniu lamp :) .
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

:arrow: Alek
Witam.
Mam prośbę czy mógłbyś wrzucić zdjęcie tej cewki - rozumiem że ma ona służyć jako wzbudnik w piecu indukcyjnym?
Skompletowałem w zasadzie wszystkie części do pieca na lampie GU-81 i kombinuję jakby tu zrobić odpowiednią cewkę(czyt.o stosunkowo wysokiej indukcyjności).
Dalej mam dylemat czy zrobić transformator w.cz czy lepiej nawinąć cewkę o większej ilości zwojów - w rachubę wchodziła by tylko cewka wielowarstwowa.
Pozdrawiam.
"Mathematics is the language of nature"
Alek

Proszę bardzo. W załączeniu zdjecie cewki. Długość korpusu ok 28cm, średnica 15 cm.
Załączniki
cewka.jpg
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: krzkomar »

Piroman1024 pisze: Dalej mam dylemat czy zrobić transformator w.cz czy lepiej nawinąć cewkę o większej ilości zwojów - w rachubę wchodziła by tylko cewka wielowarstwowa.
Pozdrawiam.
Wielowarstwowa to nie jest najlepszy pomysł. Pojemności międzyzwojowe ją usmażą. Problem już się pojawia przy kilkuset kHz.
Krzysztof Komarnicki
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Witam.
:arrow: Alek
Dzięki za zdjęcie.
:arrow: Krzkomar
Myslę że pojemności międzyzwojowe mogą usmażyć izolację ale gorsze będą przebicia między warstwami uzwojeń(nawet gdyby izolacja była 'powietrzna').
Na słabszych lampach - EL34 stosowałem cewkę wielowarstwową z powodzeniem.
No cóż jak zmontuję układ na GU-81 pokombinuję z cewkami wielowarstwowymi i z trafem w.cz(coś mi się wydaje że tylko eksperymenty doprowadzą do optymalnego układu).
Pozdrawiam.
"Mathematics is the language of nature"
Alek

Niebawem (może już na dniach) powinienem stać się szczęśliwym posiadaczem komponentów past emisyjnych katod tlenkowych 8) .
ODPOWIEDZ