Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- MalKontent
- 375...499 postów
"Zdobywajmy" piec indukcyjny
Może ktoś by się włączył do działań?...
Bo za dużo tego wszystkiego do zrobienia na raz jest
Rurka kwarcowa fi nieco większej niż lampa też by się przydała, grzałka oporowa o fi wewnętrznej nieco większej niż fi zewnętrzne rurki kwarcowej, statyw do tego jakiś stabilny z przesuwem góra-dół i blokowaniem... Poza tym zgrzewarka, "spłaszczarka" obrotowa, drugi piec indukcyjny do odgazowywania i rozpylania getteru (a przynajmniej druga, ruchoma cewka), palnik precyzyjny... Że o bańkach różnorakich, cokołach i innych pierdołach nie wspomnę
Może rozpocząć zbiórkę złomu lampowego dla pozyskania detali i cokołów oktalowych?...

Może ktoś by się włączył do działań?...
Bo za dużo tego wszystkiego do zrobienia na raz jest

Rurka kwarcowa fi nieco większej niż lampa też by się przydała, grzałka oporowa o fi wewnętrznej nieco większej niż fi zewnętrzne rurki kwarcowej, statyw do tego jakiś stabilny z przesuwem góra-dół i blokowaniem... Poza tym zgrzewarka, "spłaszczarka" obrotowa, drugi piec indukcyjny do odgazowywania i rozpylania getteru (a przynajmniej druga, ruchoma cewka), palnik precyzyjny... Że o bańkach różnorakich, cokołach i innych pierdołach nie wspomnę

Może rozpocząć zbiórkę złomu lampowego dla pozyskania detali i cokołów oktalowych?...
W nawiązaniu - jednak nie w temacie.Alek pisze:Na dniach może zdobędę nieco grafitu.
Alku, zadobyłem probówki, szklane, na opakowaniu ręcznie ktoś napisał (o ile dobrze rozczytałem) "borokrzem, prob. stożkowe". Czy będą przydatne do Twoich prób? Wygląd jak na zdjęciu, dł. około 100mm średnica ok. 16mm.
Najprawdopodobniej w tym tygodniu będę w Wa-wie (mam taki zamiar) aby spotkać się z promotorem mojej pracy mgr (jeśli będzie jeszcze chciał mnie oglądać

Z uszczelek chwilowo nici, a dlaczego - napiszę na PW.
Pozdrawiam
Szkoda...Alek pisze:(...) na bańki lamp raczej się nie nadadzą.

Aaaa... więc jednak do czegośCo nie znaczy, że są dla mnie nieprzydatne:)

Pozdrawiam
p.s. Alku, czy numer telefonu do Ciebie - podawany w pewnym wątku - jest aktualny? Tak na wszelki wypadek zapytowuję.
Chciałbym podziękować Amatorowi za podarowanie róznych przyrządów, a zwłaszcza za statyw, cewkę i rozdzielacze. Cewka powinna znaleźć zastosowanie w piecu do odgazowania detali, rozdzielacze przydadzą się przy wytwarzaniu luminoforów a może i przy wytwarzaniu katod. Statyw zaś odda nieocenione usługi przy pompowaniu lamp
.

-
- 500...624 posty

Witam.
Mam prośbę czy mógłbyś wrzucić zdjęcie tej cewki - rozumiem że ma ona służyć jako wzbudnik w piecu indukcyjnym?
Skompletowałem w zasadzie wszystkie części do pieca na lampie GU-81 i kombinuję jakby tu zrobić odpowiednią cewkę(czyt.o stosunkowo wysokiej indukcyjności).
Dalej mam dylemat czy zrobić transformator w.cz czy lepiej nawinąć cewkę o większej ilości zwojów - w rachubę wchodziła by tylko cewka wielowarstwowa.
Pozdrawiam.
"Mathematics is the language of nature"
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
Wielowarstwowa to nie jest najlepszy pomysł. Pojemności międzyzwojowe ją usmażą. Problem już się pojawia przy kilkuset kHz.Piroman1024 pisze: Dalej mam dylemat czy zrobić transformator w.cz czy lepiej nawinąć cewkę o większej ilości zwojów - w rachubę wchodziła by tylko cewka wielowarstwowa.
Pozdrawiam.
Krzysztof Komarnicki
-
- 500...624 posty
Witam.
Alek
Dzięki za zdjęcie.
Krzkomar
Myslę że pojemności międzyzwojowe mogą usmażyć izolację ale gorsze będą przebicia między warstwami uzwojeń(nawet gdyby izolacja była 'powietrzna').
Na słabszych lampach - EL34 stosowałem cewkę wielowarstwową z powodzeniem.
No cóż jak zmontuję układ na GU-81 pokombinuję z cewkami wielowarstwowymi i z trafem w.cz(coś mi się wydaje że tylko eksperymenty doprowadzą do optymalnego układu).
Pozdrawiam.

Dzięki za zdjęcie.

Myslę że pojemności międzyzwojowe mogą usmażyć izolację ale gorsze będą przebicia między warstwami uzwojeń(nawet gdyby izolacja była 'powietrzna').
Na słabszych lampach - EL34 stosowałem cewkę wielowarstwową z powodzeniem.
No cóż jak zmontuję układ na GU-81 pokombinuję z cewkami wielowarstwowymi i z trafem w.cz(coś mi się wydaje że tylko eksperymenty doprowadzą do optymalnego układu).
Pozdrawiam.
"Mathematics is the language of nature"