Witam
Rozpocząłem systematyczne działania w kierunku budowy wzmacniacza na lampie 300B. Będzie to układ niesymetryczny o jak najprostszej budowie.
Równolegle z ustalaniem koncepcji układu i kompletowaniem elementów postanowiem utworzyć zbiorczy plik zawierający wszystko co na temat wzmacniaczy na tej lampie uda mi się zdobyć. Zapytanie po co? Otóż pomyślałem sobie, że warto mieć takie materiały w jednym miejscu a dodatkowo niektóre zasoby internetowe znikają i jeśli nie mamy ich kopii to przepadają bezpowrotnie. Dodatkowo materiały te formatuję w taki sposób, że można je sobie wydrukować bez problemu (tego nie da się często zrobić zdrukowujac stronę bezpośrednio z przeglądarki).
Plik ma juz wstępną zawartość i mam nadzieję na jej stałe uzupełnianie.
Zestawienie materiałów wstawiam do pliku w formacie Worda o nazwie 300B.DOC, który jest zzipowany do postaci 300B.ZIP. W miarę uzupełniania materiałów nie będę tworzył nowych plków lecz dodawał do już istniejącego.
W chwili pisania tego postu w pliku umieściłem materiały, które udało mi się znaleźć w internecie pod następującymi adresami:
fugasi pisze:Rewelacyjny pomysł ! Tylko proszę, nie w formacie Worda...
Nie wszyscy używają bądź chcą używać to oprogramowanie.
Na razie pozostanę przy pliku doc. Nie mam po prostu innego programu, który pozwala na szybkie przeniesienie strony html do dokumentu i wykonanie niezbędnych formatowań.
Przy okazji chciałbym poinformować, że niektóre rysunki i schematy zostały zmniejszone aby zmieścić się na stronie A4. To pomniejszenie polega jednak wyłącznie na zmniejszeniu skali wyświetlania. Jeśli ktoś chce wydrukować rysunek w lepszej rozdzielczości wystarczy w jego właściwościach zmienić skalowanie - wybranie 100% powoduje, że otrzymamy rysunek/schemat w jego oryginalnej postaci.
Istnieje możliwość (sygnalizowana w tym wątku) przerobienia materiału na plik pdf. Nie wiem jednak czy warto to robić teraz, gdy plik się rozrasta.
Mam nadzieję, że mimo awersji do Worda będziesz mógł jeśli uznasz to za stosowne skorzystać z tego pliku
tubeaudio pisze:Przekonwertowalem plik Worda do formatu PDF. Jeśli Gsmok wyrazi zgodę, to chętnie go dokleję do wątku.
pozdrawiam!
Leszek
Dzięki. Oczywiście mozesz to zrobić. Nie wiem tylko, czy nie lepiej poczekać aż plik ten zostanie uzupełniony o nowe materiały - w międzyczasie już jeden dodałem
nuncjusz1 pisze:Gsmoku a jakie trafa głośnikowe planujesz zastosować?,i jak prosty ma być układ (1 stopień wzm. nap.+końc.)
Pozdrawiam
Układ powinien być jak najprostszy. Będzie to najpewniej uproszczona odmiana legendarnego wzmacniacza firmy Western Electric Company oznaczonego jako 91-A. Z tego co udało mi się dowiedzieć na bazie tej konstrukcji powstało wiele udanych wzmacniaczy SE 300B (wyróżnia się w tym Japonia).
Usiłuję zlokalizować w zasobach internetowych artykuł na ten temat, który ukazał sie w jednym z numerów czasopisma Sound Practices.
Co do traf głośnikowych to udało mi się już takie zdobyć z drugiej ręki. Mam juz również lampy 300B - też z drugiej ręki w najtańszej odmianie czyli lampy firmy SOVTEK.
Będę drążył temat.Czy te trafa to nasza nowa produkcja czy "stare dobre"?Dopytuję się bo też marzy mi się taki wzmacniacz tylko wykonany na częściach z tamtej epoki,począwszy od lamp po rezystory,kondensatory itp.
Pozdrawiam
nuncjusz1 pisze:Będę drążył temat.Czy te trafa to nasza nowa produkcja czy "stare dobre"?Dopytuję się bo też marzy mi się taki wzmacniacz tylko wykonany na częściach z tamtej epoki,począwszy od lamp po rezystory,kondensatory itp.
Są to 11-to sekcyjne trafa "współczesne" na rdzeniu zwijanym (jutro dodam fotkę trafa i dane producenta). Nie mają niestety jedynie słusznego w tym przypadku wyglądu .
Też chciałbym aby wzmacniacz był w stylu "vintage". Stąd trafa sieciowe bedą raczej na rdzeniach EI a nie toroidalne (no chyba, że zdecyduje czynnik ekonomiczny ). Chciałbym zastosować zasilacz z dławilkiem oraz prostownik lampowy. Układ będzie w pełni dual mono. Co do elementów to zdecyduje rynek i czas ich zdobywania. Prawdopodobnie nie uda mi się więc zastosować np. kondensatorów olejowych w zasilaczu itp.
Ostatnio zmieniony czw, 15 czerwca 2006, 20:40 przez gsmok, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za linki. Ten drugi niebawem dodam do "Kompendium materiałów o 300B".
Co do pierwszego to jest to właśnie ten wzmacniacz pierwowzór. Poniżej podaję jego rysunek zrobiony przez producenta (WEC) oraz fotkę odrestaurowanego egzemplarza (niestety nie pamiętam miejsca skąd ją ściągnąłem).
Zibi -> dodałem już podany wcześniej link. Dziękuję za pozostałe.
Przy okazji poniżej jest plik z oryginalnym schematem 91-A i rysunkiem, który podałem wcześniej.