"Oryginalne lampy E84L Siemens&Halske1960's NOS&quo

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

"Oryginalne lampy E84L Siemens&Halske1960's NOS&quo

Post autor: ZoltAn »

http://www.allegro.pl/show_item.php?ite ... s%C5%82any.

Dla leniwców:

"Oryginalne lampy E84L(para) Siemens & Halske 1960's PREMIUM QUALITY NOS NEW IN BOXES. Mam do sprzedania ostatnią parę znakomitch lamp E84L=EL84(wersja E84L ma przedłużoną żywotność). Brzmienie: bardzo realistyczne, fenomenalna muzykalność, holograficzna przestrzeń, muzyka bardzo czysta i dokładna-prawdziwa, brak podkolorowań-SUPER NATURALNE BRZMIENIE. Najwyższa jakość Siemens & Halske Monachium *E84L*(1960's). ZNAKOMITE NA WYMIANĘ W ANTIQUE SOUND HB1,MG HEAD OTL lamp El84 SOVTEK'a a także w innych urządzeniach. tel..."

:shock: :oops: :roll: :wink: :? Zoltan
Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
Deiwid
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Deiwid »

też ujż to widziałem.... masakra...
Chociaz widziałem jak gość chciał sprzedać zwykłe eccki 88 to ponad 400zł
Na allegro mnie już nic nie zdziwi.
Pozdro
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Spokojnie, niedługo audiofile będą się rzucać na takie "okazje". Jeszcze nie zdążył zadziałać mechanizm "skoro to tyle kosztuje to musi być wybitne", ten sam co w przypadku tzw. dóbr luksusowych.
Ostatnim hitem wśród audiofilów jest specjalny barwnik użyty do plastikowych elementów gniazd głośnikowych zapewniający bardzo dobre brzmienie produktów Sony (autentyk !).
_
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Widziałem zaraz jak się pojawiło.
To przecież nic nowego. Takich aukcji wisi zawsze kilka. Nawet nie sprawdzam, czy należą do tego samego sprzedawcy. Po prostu przestało mnie to już dziwić. Jak chce, to niech wystawia, czym się tu ekscytować? My przecież i tak wiemy co i jak. Jak ktos nie wie, to niech płaci :roll:
Awatar użytkownika
Deiwid
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Deiwid »

wszystkie jego ceny są takie kosmiczne :roll:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2641115
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Nie ma się czym podniecać. Od razu widać, że ta oferta nie jest skierowana do normalnych ludzi, tylko do audiofiołów.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Jak ktokolwiek to kupi to ja się zdziwię...
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Nikt tego nigdy nie kupi w takiej cenie.
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

A oto inna ciekawa aukcja z ceną wywoławczą 1000zł:

http://www.allegro.pl/item108644411_cca_simens.html

Oto treść aukcji:

Przedmiotem sprzedaży są dwie nowe lampy NOS Simens CCA =E88CC .19/14mA i 20/19 mA . Lampy uważane za jedne najlepsze tego typu na Świecie.Polecam je przede wszyskim do końcowych stopni w CD w przetwornikach C/A jak i pre .Zaletą tych lamp w stosunku do standardowych E88CC to swoboda dynamiczna i rozdzielczość w całym paśmie .Więcej informacji udzielę na meila i telefonicznie Zasterzegam sobie zdjęcie przedmiotu z aukcji bez podania powodu i przyczyny. Ponizej cena tych lamp w USA z emisją 15mA. Siemens CCa Starting at $250 each Bought the Gear Here starting at $175 each $250.00 + koszt przesyłki

Zwróćcie uwagę na parametry pierwszej lampy 19mA/14mA - nie ma to jak prezyzyjnie wykonane systemy triodowe w "najlepszych lampach na świecie" :oops:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Co za idioci takich trzeba usypiać bo do leczenia nawet zamkniętego sie nie nadają. :shock:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Andrzej Molicki pisze:Co za idioci takich trzeba usypiać bo do leczenia nawet zamkniętego sie nie nadają. :shock:
Nadal nie rozumiem co was tak ekscytuje, a wręcz złości... To, że gość wystawia lampy za absurdalną cenę i nikt ich nie kupi??? Skąd w was taka agresja?
Czy może przejmuje was lękiem wizja nieszczęśnika, który wyłoży taką kwotę na rzecz dziwnego sprzedawcy? Mało prawdopodobne, ale mamy przecież wolny rynek. Jeżeli ktoś zaproponuje towar w jakiejś konkretnej cenie, a ktoś inny go kupi, to wszystko jest w porządku. Jeżeli nikt nie kupi, to też nic się nie stanie. Nikt przecież nie zmusza was do licytowania, jak również nikt wam tego nie zabrania. Więcej - nikt wam nawet nie każe oglądać tej i podobnych aukcji, skoro dobrze wiecie, że nie są skierowane do was. Ja przeszedłem nad tym do porządku dziennego i robię zakupy u innych sprzedających.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Piotrze, ja akurat mam to w głębokim poważaniu - jak ktoś chce kupić, jego sprawa. Tylko denerwują mnie trochę tacy ludzie, którzy wciskają kit nieświadomemu amatorowi, który chce uzyskać jak najlepsze brzmienie - takie brednie są poprostu nieuczciwe.

Takie aukcje to tylko wieszchołek audio debilizmu - do rangi sztuki urasta wsadzanie resystorów MŁT do "geinklona" - i przestaje się liczyć fachowa i rzetelna wiedza elektronika. Dobry, solidnie zaprojektowany wzmacniacz nie ma szans - jak chcesz coś takiego opchnąć za godziwą cenę, musisz dorabiać audiofilskie mity - że rezystyory parowane i wygrzewane przy świetle księżyca, itd...

Jak dobrze, że zajmuję się wzmacniaczami gitarowymi - tam jeszcze brednie o kondensatorach faworyzujących parzyste harmoniczne nie dotarły :D

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Mnie ten fakt rzeczywiście ekscytuje ale w żadnym razie nie złości.

Wypowiadałem się już na Forum, że każdy ma prawo zaoferować lampy na Allegro i zażądać dowolną cenę.

Nie zmienia to faktu, że takie aukcje nie są czymś powszednim i wzbudzają zainteresowanie. Przyznaję również, że przy takich okazjach zastanawiam się co kieruje oferentem, że gotów jest ustalać cenę, za którą prawdopodobnie nie sprzeda towaru a będzie musiał uiścić opłatę za wystawienie na aukcji.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Ależ mylisz się może mniej o nich słychać ale też są i nie mniej kuriozalne niż przy przy sprżęcie audio hifi .
Czyatając taki belkot jaki widać na opisach niektórych aukcji po prostu można rzygnąć od tego cukerkowania i ogolnego Eh-Ah jakie autorzy tych Bredni roztaczają nad skądinąnd normalnymi elementami z normalnego szkła i metalu a wykonanych na znormalizowanych wykrojnikach i w tej samej technologii :?:
To są poprostu Oszusci lub ludzie ułomni umysłowo i trzeba być idiotą , snobem ,i kompletnym ignorantem aby coś od takiego Idioty kupić.
Najsmutniejsze jest w tym to że większość audiofili odróżnia fortepian od skrzypiec po wygłądzie a prowadzą rozległe dyskusje na temat brzmienia bezpiecznika sieciowego
:lol:
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Chłopaki...

Post autor: ZoltAn »

... tutaj nie chodzi ani o cenę ani o to, kto to kupi.

Tu chodzi o ewidentne robienie wody ludziom z mózgu, czego efektem jest deprecjacja pracy naprawdę niekiedy doświadczonych konstruktorów, których urządzenia są dopracowane i wykonawczo i brzmieniowo jak przysłowiowe skrzypce Stradivariusa :!:

Bo jeden czy drugi nieuk zza lady - lub po prostu kupiony przez "auuudiofilską" firmę (do niedawna całkiem obiektywny) ekspert - stwierdzi, że niemożliwe jest wykonanie w amatorskich warunkach urządzenia o określonych parametrach i FERTIG :!:

Podobne bałwochwalcze komentarze można zresztą wyczytać w opiniach o sprzęcie gitarowym: nierzadko dotyczą one wzmacniaczy, które pierwotnie powstawały w garażu uznanego później konstruktora i wciąż są produkowane (po nieuniknionym "zmodernizowaniu" i przeflancowaniu do Azji, żeby było taniej) w mało zmienionej formie. Brumią, szumią, trzeszczą, mikrofonują...

I tym właśnie różnią się od lepiej i staranniej (bo zwykle mikroseryjnie) wykonanych urządzeń DIY - często opartych o identyczny lub poprawiony schemat. W końcu niczego nowego wymyśleć się tu już nie da - a co najwyżej można tylko poprawić jakąś MARKOWĄ chałturę.

Konkluzja: MARKA to MARKA więc w konfrontacji z nią wszystko inne musi być DO DUPY :!: Ludzie przyjmuja to jako pewnik.

Więc może człowieka (chcącego sprzedać za uczciwe pieniądze swoje wypieszczone elektroniczne arcydzieło) szlag trafić, gdy potencjalny nabywca, któremu napluto w oczy albo uszy rezygnuje z zakupu bo ktoś inny zachwalił mu wyklepany w Chinach czy Tajlandi chłam - ale noszący logo znanej firmy audiofilskiej czy muzycznej.

Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
ODPOWIEDZ