Wzmacniacz gitarowy - jak się za to zabrać???

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
fireboy
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: fireboy »

painlust pisze:Zrób sobie w takim razie Tubescreamera. Dopalając nim będziesz miał ładny crunchyk i jeszcze lepszy drive na przesterowanym.
Znacie jakieś sprawdzone strony ze schematami efektów...
Ja kiedyś znalazłem: http://www.tonepad.com - naprawdę sporo wszelkiego rodzaju efektów i jest też TS oraz MXR Distortion+(doprawdy banalne ;) ). Słyszałem, że wiele osób z tej stronki robiło i są zadowoleni... Przed budową lampiaka myślałem o zrobieniu kopii SANS AMP GT2 (bo oryginał kosztuje chyba ponad 600zł) cieżko dostać tylko mikroprzełączniki takie jakie tam są potrzebne. Ale porzuciłem to i najpierw zajmę się moim potworkiem :D
Ciekawa też jest strona http://www.generalguitargadgets.com/ Bardzo łądnie rozrysowane połączenia i całe okablowanie...
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

MXR Distortion rzeczywiście brzmi dziadowsko jako samotny distortion - chociaż jako dopalacz był stosowany przez Yngwie Malmsteen'a. TS9 będzie bardziej uniwersalnym rozwiązaniem (regulacja barwy) - gitarzysta Exodusu używał takich dwóch (!) połączonych szeregowo, z gain na minimum - zapewniały odpowiednią korekcję barwy dźwięku wchodzącej do wzmacniacza Hiwatt.

Pozdrawiam!
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

fireboy pisze:
painlust pisze:Zrób sobie w takim razie Tubescreamera. Dopalając nim będziesz miał ładny crunchyk i jeszcze lepszy drive na przesterowanym.
Znacie jakieś sprawdzone strony ze schematami efektów...
Ja kiedyś znalazłem: http://www.tonepad.com - naprawdę sporo wszelkiego rodzaju efektów i jest też TS oraz MXR Distortion+(doprawdy banalne ;) ). Słyszałem, że wiele osób z tej stronki robiło i są zadowoleni... Przed budową lampiaka myślałem o zrobieniu kopii SANS AMP GT2 (bo oryginał kosztuje chyba ponad 600zł) cieżko dostać tylko mikroprzełączniki takie jakie tam są potrzebne. Ale porzuciłem to i najpierw zajmę się moim potworkiem :D
Ciekawa też jest strona http://www.generalguitargadgets.com/ Bardzo łądnie rozrysowane połączenia i całe okablowanie...
Płytki z tonepada do TS daruj sobie. Cos jest z układem elementów nie tak bo kumpel swojego wyrzucił. Moja płytka jest kupiona na allegro i jest dwa razy większa od tej z tonepada. Co do scalaka to naprawdę jest to w dużym stopniu sugestia. Wiele osób nie rozróżnia 4558 od TL072 a co dopiero poszczególne wersje 4558. No ale to chyba znacznie odbiega od tematyki Forum :)
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

....a poza tym inny wzmacniacz operacyjny, inne brzmienie niż oryginalu wcale nie oznacza gorszego :D
Awatar użytkownika
fireboy
50...74 posty
50...74 posty

Po chwili pracy z Photoshopem spłodziłem coś takiego...
Prosiłbym o ewentualne sprawdzenie, chyba się nie pomyliłem...
Planowałem do czystego dać MIDDLE BOOSTER, BASS BOOSTER i BRILLANCE, takie jak zastosowane są w tu: http://www.audioton.republika.pl/gitarowiec.html
ale chyba na razie sobie daruję, bo za dużo tych przełączników sie w końcu zrobi na przednim panelu :roll: trzeba mieć jakiś umiar...

Teraz tak:
lampy już do mnie jadą 3x 6N2P-EW, 1x6P14P
trafo Zatra TS 40/4539 też juz do mnie jedzie
oto jego parametry:
Napięcia wtórne:
200 V / 60mA
200 V / 60 mA
6,3 V / 2,15 A
9 V / 0,4 A
Z tego co rozmawiałem z painlustem to trzeba by zmienić zasilacz to tego, i mam nadzieje, że pomoże mi w tym... Bo zmienił sie nieco schemat i trafo...

EDIT: Umieściłęm już właściwą wersję schematu z 6P14P w końcówce... Zmieniłem tu żeby nie było wątpliwości gdzie jest dobrze... Teraz powinno być OK :D
Załączniki
fireboy_monster.gif
Ostatnio zmieniony czw, 8 czerwca 2006, 15:21 przez fireboy, łącznie zmieniany 1 raz.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

no nie dokońca tak. przekopiowałeś końcówkę z tego mojego projektu dla ciebie, a tam była ECL86 a nie EL84. Polecam zajrzeć do projektów moich dwóch comb. EL84 będzie miała większy rezystor katodowy bodajże 135Ohm i większy stoper bodajże 5k6. Co do zasilacza to najpierw dostań te trafo, a potem odezwij się do mnie.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Dopalacze

Bardzo fajna strona z różnymi przesterami i klon TS9, są też próbki dźwiękowe:

http://runoffgroove.com/tubereamer.html
Awatar użytkownika
fireboy
50...74 posty
50...74 posty

Witam po dłuższej przerwie wypełnionej zaliczeniami z różnych dziwnych i nikomu nie potrzebnych przedmiotów ;)

Mam nadzieję, że poprawiony schemat jest już ok...

Dostałem już trafo...
jest tak jak było opisane na aukcji, tzn tak jest też napisane na trafie, nie miałem jeszcze czasu żeby pomierzyć czy jest ok, bo dopiero wypakowałem z pudełka... Ale myślę że będzie w porządku. Trafo wygląda na całkowicie nowe...Parametry są takie jak powyżej...
Czy projektując zasilacz można dodać układ przełączający między ECC83 a 6N2P ?

Co do stronki to jest ciekawa. Bardzo dobrze, że można posłuchać sobie jak brzmi dany efekt. Bardzo dużo stron tego typu ma tą wadę, że nie umieszcza próbek i o brzmieniu można się przekonać jedynie budując efekt.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

fireboy pisze:Witam po dłuższej przerwie wypełnionej zaliczeniami z różnych dziwnych i nikomu nie potrzebnych przedmiotów ;)

Mam nadzieję, że poprawiony schemat jest już ok...

Dostałem już trafo...
jest tak jak było opisane na aukcji, tzn tak jest też napisane na trafie, nie miałem jeszcze czasu żeby pomierzyć czy jest ok, bo dopiero wypakowałem z pudełka... Ale myślę że będzie w porządku. Trafo wygląda na całkowicie nowe...Parametry są takie jak powyżej...
Czy projektując zasilacz można dodać układ przełączający między ECC83 a 6N2P ?

Co do stronki to jest ciekawa. Bardzo dobrze, że można posłuchać sobie jak brzmi dany efekt. Bardzo dużo stron tego typu ma tą wadę, że nie umieszcza próbek i o brzmieniu można się przekonać jedynie budując efekt.
Chyba chodzi ci o układ żarzenia a nie zasilania. jeśli tak to nie ma on nic wspólnego z zasilaczem anodowym - do obu lamp jest taki sam. Przełacza się tylko zarzenie.
Awatar użytkownika
fireboy
50...74 posty
50...74 posty

painlust pisze:Chyba chodzi ci o układ żarzenia a nie zasilania. jeśli tak to nie ma on nic wspólnego z zasilaczem anodowym - do obu lamp jest taki sam. Przełacza się tylko zarzenie.
Oczywiście :) o to mi chodziło... po prostu przy zasilaczu robiłeś układ żarzenia na schemacie i miałem na myśli, że przy okazji projektowania zasilania możnaby to dorobić :D
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

fireboy pisze:
painlust pisze:Chyba chodzi ci o układ żarzenia a nie zasilania. jeśli tak to nie ma on nic wspólnego z zasilaczem anodowym - do obu lamp jest taki sam. Przełacza się tylko zarzenie.
Oczywiście :) o to mi chodziło... po prostu przy zasilaczu robiłeś układ żarzenia na schemacie i miałem na myśli, że przy okazji projektowania zasilania możnaby to dorobić :D
oczywiście że można zrobić taki przełącznik przy każdej lampie preampu, albo jeden dla wszystkich. Nic nie stoi na przeszkodzie. Ja tak bedę robił w moim (już prawie zrobiłem) projekcie Hell & Sin.
Awatar użytkownika
fireboy
50...74 posty
50...74 posty

painlust pisze:Hell & Sin
Brzmi piekielnie grzesznie ;)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

fireboy pisze:
painlust pisze:Hell & Sin
Brzmi piekielnie grzesznie ;)
i taki ma być - szatanowski :) Fotki można obejrzeć na elgicie.
watzek
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: watzek »

Pozdrawiam!
Wykonałem amp ze strony http://www.sonicdeli.com/ThunderTweakWe ... /index.htm
schemat i layout w załącznikach.
Transformatory TG05 z Telto ok 150 pln z dostawą do domu
sieciowy TSL40/001 z Indel 57 pln .
Lampy 6n2p i 6p14p model cywilny -grają ładniej niż wersje wojskowe-
daja mniejsz zniekształceni skrośne na wyjściu.
Na rysunku montażowym drobne różnice ze schematem-lekki tweak poprawiający brzmienie.
Całośc gra poprawnie.
Trafo sieciowe odrobinę za słabe.
Pozdrawiam!
Watzek
Załączniki
BBschem2.pdf
schemat
(113.1 KiB) Pobrany 264 razy
BuzzBomb_head_layout.pdf
layout
(166.35 KiB) Pobrany 243 razy
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

watzek: Pieknie!!! Gratuluje!!! Tylko co to wnosi do tematu? Jak chcesz się pochwalić to narób zdjęć, napisz opis, wyślij do gsmoka on umiesci na Fonarze itd itd...
ODPOWIEDZ