Transformator międzylampowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Transformator międzylampowy
Macie jakieś pomysły czym zastąpić transformator międzylampowy
o przekładni 1:3 ? Bo zdobyć jakikolwiek oryginalny praktycznie niemożliwe.
_
Re: Transformator międzylampowy
Witamfugasi pisze:Macie jakieś pomysły czym zastąpić transformator międzylampowy
Gdyby jedynym problemem była przekładnia 1:3, to by była pestka.
Nakładają sie tu wszytkie problemy dotyczące dobrego TG i ponadto problem z sekcjami na małym karkasie a także nawijanie drutem DNE 0,1 mm lub nieco mniej. Kolega niedawno nawijał drutem 0,06 a ma 62 lata i nawija pod lupką. Mnie też czeka niedługo nawijanie międzylampowego, mam rdzeń, mam druty, a o wynikach poinformuję.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Duża lupa z podświetleniem, to niezła rzecz: http://www.renex.com.pl/pokaz_kat.php?idkat=7&show=1
Piotrze, skorzystanie z usług mistrza Ogonowskiego byłoby strzelaniem z armaty do komara. Transformator potrzebny do takiego starodawnego radyjka jak na schemacie. Chodzi po prostu o to żeby właśnie był staroświecki.Piotr pisze:Telto, albo Ogonowski na pewno podjęliby się nawinięcia.
A do czego potrzebujesz takiego wynalazku?
Bo w audio można zastąpić taki transformator odpowiednią zmianą w układzie.
_
... Pyra.
Mam ,,trafka wyjęte z radiostacji,,. Wprawdzie noszą oznaczenia
Dł... to jednak coś tam się indukuje na innych zaciskach po przyłożeniu zmiennego do jakiejś pary. Trafka są z radiostacji R cośtam, nie pamietam.
Słyszałem, że pracowały z pentodą, jako wzmacniacz M.CZ.
Może coś wiesz ?
Lisor.
Ps. Mam kilka takich trafek, niektóre noszą oznaczenie zamiast Dł -TR ?.
Zachowanie pod napięciem mają identyczne.
Mam ,,trafka wyjęte z radiostacji,,. Wprawdzie noszą oznaczenia
Dł... to jednak coś tam się indukuje na innych zaciskach po przyłożeniu zmiennego do jakiejś pary. Trafka są z radiostacji R cośtam, nie pamietam.
Słyszałem, że pracowały z pentodą, jako wzmacniacz M.CZ.
Może coś wiesz ?
Lisor.
Ps. Mam kilka takich trafek, niektóre noszą oznaczenie zamiast Dł -TR ?.
Zachowanie pod napięciem mają identyczne.
Bardzo możliwe....
Rozebrałem niedawno coś podobnego, był tam dławik powietrzny, ale podłączony był w układzie z R i C , więc to najprawdopodobniej przez te elementy się przenosi na inne wyprowadzenia. Mój miał jeszcze "oryginalne" oznaczenia "GOST... coś tam". Mam też takie trafko w puszce, ale po wyjęciu wygląda, no cóż...... CCCP, nie polecam...
Pozdrawiam
Rozebrałem niedawno coś podobnego, był tam dławik powietrzny, ale podłączony był w układzie z R i C , więc to najprawdopodobniej przez te elementy się przenosi na inne wyprowadzenia. Mój miał jeszcze "oryginalne" oznaczenia "GOST... coś tam". Mam też takie trafko w puszce, ale po wyjęciu wygląda, no cóż...... CCCP, nie polecam...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
WitamLisor pisze:... dzięki Pyra. A taką miałem nadzieję, że zastosuję to jako trafko międzylampowe .
Lisor.
Nie trać nadziei, coś poszukam ze starego sprzętu pomiarowego.
Będzie to miało puszkę z wyprowadzeniami i bedzie w środku na pewno trafo i jeszcze Ci go pomierzę.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
WitamLisor pisze:Retroman.
Jakby co to mam trochę klamotów, mogę poratować.
Lisor.
Mam trochę różnych gratów w pracy i w domu. W niektórych miernikach poziomu z wejściem symetrycznym używane były trafa 20Hz-20KHz o impedancji 5-20kohm. Przekładnia była rzędu 1:3 do 1:5. Jednak dla Ciebie jest potrzebny taki transformator ze szczeliną, bo płynie przez niego prąd I triody. Trzeba będzie zapewne wyjąć blaszki i złożyć je ze szczeliną. Jeżeli mi coś odpowiedniego wpadnie w ręce, a może tak się zdarzyć nawet jutro, to dam znać. Nie wiem, czy na ferrytach by wystarczyło, bo takie to mam, tylko one idą od 300Hz wzwyż, brak nieco dołu, typowo pod telefonię i stare słuchawki. Zależy więc jeszcze jakie słuchawki dasz do tego radia, jak starego typu 2 000ohm z blaszaną membraną to one też nie przenoszą dołu.
W każdym bądź razie coś się takiego retro i w puszce znajdzie.
Pozdrowienia
Jakiś czas temu nawinąłem sobie trafko międzylampowe do doświadczeń ze sterowaniem lampami 6s19p i wyszło całkiem zachęcająco. Zatosowałem rdzeń od dławika z TV i nawijałem fi 0,15 (dość gruby
)
Niestety przekładnia jest 1 : 1,5.
Mogę Ci podrzucić pewien pomysł, można połączyć dwa trafa wtórnymi do siebie, wtedy pierwszy musi mieć szczelinę.... Może to Ci coś pomoże
Pozdrawiam

Mogę Ci podrzucić pewien pomysł, można połączyć dwa trafa wtórnymi do siebie, wtedy pierwszy musi mieć szczelinę.... Może to Ci coś pomoże
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
WitamPyra pisze:Jakiś czas temu nawinąłem sobie trafko międzylampowe do doświadczeń ze sterowaniem lampami 6s19p i wyszło całkiem zachęcająco. Zatosowałem rdzeń od dławika z TV i nawijałem fi 0,15 (dość gruby)
Pozdrawiam
Pomysł z zastosowaniem rdzeni od TV jest chyba najbardziej trafiony.
Ja mam patent na międzylampowe, ale brak mi właśnie traf i dławików od naszych, krajowych i lampowych TV do jego realizacji. Z braku materiałów muszę pomysł zawiesić. Jednak sądzę, że kiedyś odżyje. Potrzebne są właśnie po dwa jednakowe dławiki lub trafa tego samego typu. W dławikach sprawa szczeliny to nie problem, moc też raczej nie ale problemem jest pasmo przenoszaone przez tak wykonane trafo miedzylampowe.
Pozdrowienia