wolumen 2.05.2004 - lampa gmi30

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

wolumen 2.05.2004 - lampa gmi30

Post autor: gsmok »

Witam
Byłem na Wolumenie. Takich pustek nie widziałem nigdy - a była to giełda historyczna bo pierwsza od kiedy jesteśmy w Unii Europejskiej.
Żeby nie wyjść z pustymi rękami kupiłem fajną lampę. Ma symbol GMI30 i wygląda tak:
Obrazek
A oto zdjecie, które pozwala na porównanie jej wymiarów z wymiarami dużej kotki:
Obrazek
GMI30 to zgodnie z danymi katalogowymi trioda modulacyjna. Lampa ma ciekawą konstrukcję. Otóż wyprowadzenia siatki i anody są zrobione w formie naktętek, które służyły do naciągnięcia elektrod - łączniki w środku lampy są nagwintowane i mogły się obracać. Lampa wygląda na nieużywaną, jest całkowicie pozbawiona śladów getteru.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: wolumen 2.05.2005 - lampa gmi30

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze: GMI30 to zgodnie z danymi katalogowymi trioda modulacyjna. Lampa ma ciekawą konstrukcję. Otóż wyprowadzenia siatki i anody są zrobione w formie naktętek, które służyły do naciągnięcia elektrod - łączniki w środku lampy są nagwintowane i mogły się obracać. Lampa wygląda na nieużywaną, jest całkowicie pozbawiona śladów getteru.
Jest to lampa modulacyjna, ale impulsowa. Mam w domu znacznie silniejsza wersję - ГМИ90. Nie wiem jakie było zastosowanie twojej lampy, moja miała modulować generatory w.cz w radarach. A parametry ma imponujące - 40kV napięcia anodowego, 40A prądu anodowego (tak, amperów, tu nie ma pomyłki!). Wg. katalogu moc wyjściowa - 1.5MW :)
Z ciekawostek - lampa posiada żarzenie pośrednie - widać cztery olbrzymie katody w kształcie pasków - jutro postaram sie zrobić fotkę.

BTW. Lampę generacyjną mikrofalową też mam - jest to chyba magnetron, ale nie jestem pewien, z tym, że słabsza, na oko ma tak z 200kW :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

GMI30 ma żarzenie bezpośrednie. Ciekawostką jest to, że wszystkie (4) kołki na dolnym cokole lampy to wyprowadzenia żarzenia - lampa pracuje przy niższym napięciu żarzenia ale za to znacznie większym prądzie od GMI90. Jak uda mi się zestawić zasilanie to zobaczę jak się świeci :) .
Drugą cieawą informację jest to, że GMI30 ma znacznie większą moc admisyjną od GMI90, a wynosi ona 300W w porównaniu do 140W - jak widać niezbadane są ostateczne osiągi lampy przy pracy w trybie impulsowym :? .
Z chęcią zobaczyłbym jakieś dokładniejsze fotki GMI90. Swego czasu przymierzałem się do niej na Allegro, była tam nawet jedna fotka, ale zagapiłem się i jej nie ściągnąłem do swoich zbiorów :cry: . Lampy na allegro w końcu nie licytowałem bo przestraszyłem się ryzyka przesyłki tej lampy pocztą.
Przy okazji. Ostatnio na allegro zanabyłem lampy T-02. Człowiek przysłał mi je w oddzielnych paczkach. Gdy opłacałem koszty przesyłki jeszcze przed otrzymaniem lamp trochę mnie dziwiło, dlaczego muszę płacić za oddzielne paczki. Gdy przesyłka do mnie doszła przestałem się dziwić. Otóż okazało się, że dostałem lampy w oryginalnych fabrycznych kartonach owiniętych jedynie w papier. Wymiar pudełka na lampę jest imponujący: tak mniej więcej 70cm x 30cm x 30cm. Pudełko ma specjalną rączkę do przenoszenia a lampa zamocowana jest w środku jak butelka nitrogliceryny przy transporcie :shock: - wisi bowiem w specjalnym kartoniku na haczykach przyczepionych do sześciu gumek zamocowanych na wszystkich ściankach pudełka - takiej lampy nie sposób uszkodzić w trakcie transportu. Każda lampa ma swój indywidualny numer i wyposażona jest w kartę gwarancyjną o powalającej treści. Postaram się zeskanować taką kartę i dołączyć do forum.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

Post autor: Alek »

Chyba kupowaliśmy te T-02 z jednego źródła :D . Co ciekawe, LAMINA robi te lampy nadal (pod oznaczeniem T-150). Przysłali mi nawet kartę katalogową. Niestety cena nie jest zachęcająca- zdaje się 540 euro.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

T-150? Czy to nie są lampy T-150-1 które stosowano we wzmacniaczu WR-600 (a swoją drogą to był niezły kawał bydlęcia, nie ma co)?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Alek

Post autor: Alek »

Tak, właśnie tak.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Dałoby się może umieścić fotkę na forum? ;) Chciałbym tę lampę obejrzeć, bo tamten szkic obudowy wzmacniacza co jest na Fonarze niewiele mi o tych lampach mówi :)
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
ODPOWIEDZ