Zasilanie lampy NIXIE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
Zasilanie lampy NIXIE
Witam
Zabieram się właśnie za zegar na lampkach ZM1080 (akurat takie dostałem).
I teraz pytanko: czy może ma ktoś sprawdzony schemat przetwornicy z 12V na xxxV tak aby zasilić te lampy?
I może jescze jedno czy układy K155 (mam ich chyba 10) są dokładnymi odpowiednikami 74141 co do wyprowadzeń?
A jeżeli padła taka seria pytań to czy może ktoś wie coś o MC9760P znalazłem je przy panelu na tych NIXIE ale nic o nich nie znalazłem oprócz: http://www.datasheetarchive.com/semicon ... et=1345407
Zabieram się właśnie za zegar na lampkach ZM1080 (akurat takie dostałem).
I teraz pytanko: czy może ma ktoś sprawdzony schemat przetwornicy z 12V na xxxV tak aby zasilić te lampy?
I może jescze jedno czy układy K155 (mam ich chyba 10) są dokładnymi odpowiednikami 74141 co do wyprowadzeń?
A jeżeli padła taka seria pytań to czy może ktoś wie coś o MC9760P znalazłem je przy panelu na tych NIXIE ale nic o nich nie znalazłem oprócz: http://www.datasheetarchive.com/semicon ... et=1345407
- ...:::SQL:::...
- 625...1249 postów
Co do otrzymywania napięcia pod nixie to ja polecam połączyć dwa trafa o takich samych mocach tylko jedno 220:12V w stronie pierwotnej a do niego podłączyć 220:15V tak żeby obydwa uzwojenia były połączone równlolegle i własnie z tego miejsca podbieramy napięcie dla logiki a z końca uzwojenia 220V drugiego transformatora podbieramy napięcie pod nixie .
Co do przetwornic na IC to nigdy nie sprawdzałem bo nie mam dojścia do nowoczesnych IC i magnetyków .
Co do 74141 to nie ma co się martwić bo są jeszcze w sklepach
Pozdrawiam
Co do przetwornic na IC to nigdy nie sprawdzałem bo nie mam dojścia do nowoczesnych IC i magnetyków .
Co do 74141 to nie ma co się martwić bo są jeszcze w sklepach

Pozdrawiam

Witam, mozesz zrobić taką przetworniczkę nawet na układzie NE555, ja w swoim układzie zegara z lampami Z566 wykorzystałem schemat na bazie układu MC34063A zegar chodzi już bez przerwy 3 miesiące. W załaczniku jest artykuł (str2) w którym jest opisany układ niemal identyczny do tego który zrobiłem.
- Załączniki
-
- 12-2003_79_80.zip
- (202.76 KiB) Pobrany 681 razy
Wojtek
-
- 15...19 postów
właśnie znalazłem taką przetworniczke na układzie 555 tylko jestem ciekaw które rozwiązanie jest lepsze przedstawione przez SQL'a czy taka przetwornica?
- Załączniki
-
- nixie_supply.pdf
- (86.93 KiB) Pobrany 735 razy
Generalnie chodzi o to aby bezpiecznie odseparować się od sieci, ja zrobiłem tak zegar, ze podłaczam do niego uniwersalny zasilacz "wtyczkowy" o wyjściu 12V a więc w srodku zegara robię z tego na przetwornicy 170V i oprócz tego 5V do zasilania mikrokontrolera i nie muszę się martwić o wykonanie konstrukcji tak aby była bezpieczna jesli chodzi o napięcie sieci. Dwa transformatorki np. o napieciu wyjściowym wiekszym od 6V też spełniają swoją rolę tyle ze do zegara musisz doprowadzić 230V z sieci i w związku z tym zadbać o właściwe bezpieczeństwo uzytkowania twojego zegara.
Wojtek
- Michu
- 375...499 postów
- Kontakt:
Zamknąć oba w opakowaniu zasilacza sieciowego, a zegar kabelkiem podpiąć i już nie mamy w zegarze "sieci".Wojtek pisze:Dwa transformatorki np. o napieciu wyjściowym wiekszym od 6V też spełniają swoją rolę tyle ze do zegara musisz doprowadzić 230V z sieci i w związku z tym zadbać o właściwe bezpieczeństwo uzytkowania twojego zegara.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
-
- 625...1249 postów
A może poprostu zrobić wszystko bez separacji ? Będzie mało bezpiecznie, ale za to prosto i lekko. Te koci MC o jakich piszesz to transkodery kodu BCD na kod "1 z 10", czyli taki kod na jakim pracuje NIXIE. Sš to przydatne Tobie elmenty, bo bierzesz 7490 i możesz sterować nimi poprzez te kostki MC. Może te koci mogš bezporednio sterować lampami NIXIE. Ponadto taki zegar najprociej będzie tobie taktować prosto z sieci. Jednak wtedy nie będzie on zbyt dokładny.
Jak nie potrzebne sš Tobie te MC to możesz mi je dać.
Jak nie potrzebne sš Tobie te MC to możesz mi je dać.
Przetwornica?
Ma dwie propozycje - pierwsze przeszukać schaberpatze - można kupić moduł lampy ze skanera. Są tam zawsze przetworniczki zasilające lampę wyładowczą. Mam taka jedną i przy Uwe = 3V bez problemu zapewnia zapalenie sporej neonówki - która pobiera przy okazji sporo mocy około 1,5W. Kupiłem za 8,00 PLN!!!.
A inne rozwiazanie - tania kostna MC34063A. Ponieważ zawarty w niej klucz ma zabezpieczenie około 70V to trzeba zastosować dodatkowy tranzystorek MOS - prąd 1A 300V. Przetwornicza wyjdzie w kosztach około 12PLN.
[/url]
Ma dwie propozycje - pierwsze przeszukać schaberpatze - można kupić moduł lampy ze skanera. Są tam zawsze przetworniczki zasilające lampę wyładowczą. Mam taka jedną i przy Uwe = 3V bez problemu zapewnia zapalenie sporej neonówki - która pobiera przy okazji sporo mocy około 1,5W. Kupiłem za 8,00 PLN!!!.
A inne rozwiazanie - tania kostna MC34063A. Ponieważ zawarty w niej klucz ma zabezpieczenie około 70V to trzeba zastosować dodatkowy tranzystorek MOS - prąd 1A 300V. Przetwornicza wyjdzie w kosztach około 12PLN.
[/url]
Też polecam - kilka postów wyzej podałem nawet załacznik z takim rozwiązaniem - sprawdza się u mnie bardzo dobrze.STUDI pisze:... A inne rozwiazanie - tania kostna MC34063A. Ponieważ zawarty w niej klucz ma zabezpieczenie około 70V to trzeba zastosować dodatkowy tranzystorek MOS - prąd 1A 300V. Przetwornicza wyjdzie w kosztach około 12PLN.
[/url]
Wojtek