Lampowy piec gitarowy - porady dla amatora
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Lampowy piec gitarowy - porady dla amatora
Witam.
Chciałbym zbudować sobie piec gitarowy do grania w domu (nie mylić z mieszkaniem), nie musi to być combo o dużej mocy, wręcz przeciwnie bo z tego co wiem to lampy brzmią dobrze dopiero po odpowiednim rozkręceniu potencjometra. Chodzi mi o jakiś prosty piec gdyż nie mam pojęcia o elektronice, jestem kompletnie zielony.
Chciałbym prosić o porady związane z budową. Chciałbym wiedzieć jaki piec zbudować najłatwiej? Ile kosztuje zbudowanie takiego piecyka, co musiałbym zgromadzić (jakie części) Wszystko od początku do końca.
Dziękuję z góry za wszelką pomoc.
Chciałbym zbudować sobie piec gitarowy do grania w domu (nie mylić z mieszkaniem), nie musi to być combo o dużej mocy, wręcz przeciwnie bo z tego co wiem to lampy brzmią dobrze dopiero po odpowiednim rozkręceniu potencjometra. Chodzi mi o jakiś prosty piec gdyż nie mam pojęcia o elektronice, jestem kompletnie zielony.
Chciałbym prosić o porady związane z budową. Chciałbym wiedzieć jaki piec zbudować najłatwiej? Ile kosztuje zbudowanie takiego piecyka, co musiałbym zgromadzić (jakie części) Wszystko od początku do końca.
Dziękuję z góry za wszelką pomoc.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
najprościej i najtaniej wyjdzie układ SE. polecam Ci EL34 w układzie triody (5-8W) - zagra bez sprzężenia zwrotnego i dostaniesz bardzo ładny, lampowy przester. jeżeli jesteś zainteresowany zgłębieniem tematu, służę pomocą. ale jeśli zastosujesz konwencję zróbcie-to-za-mnie, to zostaniesz najpewniej odesłany do odpowiedniej literatury.
co wybierasz?
co wybierasz?
Nie no chciałbym zrobić sam swój piec, w końcu nic tak nie cieszy jak wykonanie jakiegoś przedmiotu przez samego siebie. Co prawda to co napisałeś niewiele mi pomaga bo nie mam pojęcia co oznacza układ SE itd. am nadzieję że wszystkiego się dowiem. Czy to jest jakiś piecyk którego schemat znajdę w dziale Zrób to Sam (DIY)?
Aha i czy to jest piec tylko przesterowany czy z cleanem i przesterem??
No i jak byś mógł to prosiłbym o informacje co mam kupić itd..
Może być na maila malecqui@wp.pl
Pozdrawiam
Pozdrawiam
EL34 nie będzie dobrym wyborem -koszty trafa. Możesz zrobić piecyk wykorzystując elementy ze starego radia / telewizora lampowego. Z reguły mozna tam znaleźć lampy EL84, ECL86 / PCL86 i trafa głośnikowe oraz zasilające.
Szukaj wyżej wymienionych lamp i jeszcze ECC83, 85,82 - potrzebna będzie jedna sztuka, z naciskiem na ECC83
Największy problem to trafo głośnikowe - najlepiej wybebeszyć z jakiego urządzenia - generalnie szukaj traf o symbolu TGxxx np TG2,5.
Na początek będzie dobra konstrukcja jednokanałowa - clean albo lekki przesterek.
Odezwij się na priva, mam jakieś złomowane części itd, mogę pomóc jeżeli jesteś z Krakowa / okolic.
Szukaj wyżej wymienionych lamp i jeszcze ECC83, 85,82 - potrzebna będzie jedna sztuka, z naciskiem na ECC83

Największy problem to trafo głośnikowe - najlepiej wybebeszyć z jakiego urządzenia - generalnie szukaj traf o symbolu TGxxx np TG2,5.
Na początek będzie dobra konstrukcja jednokanałowa - clean albo lekki przesterek.
Odezwij się na priva, mam jakieś złomowane części itd, mogę pomóc jeżeli jesteś z Krakowa / okolic.
- MalKontent
- 375...499 postów
Podpowiem, że Piotrowi bardziej chodziło o postawę typu "wyszukajcie i przyślijcie wszystkie możliwe schematy, oraz specjalnie dla mnie napiszcie wyczerpujące opisy, bo mi się nie chce ruszyć tyłka i najpierw poszukać i pozdobywać nieco wiedzy i rozwiązań samemu". Nie bierz tego do siebie, to tylko przykładnickt pisze:Nie no chciałbym zrobić sam swój piec, w końcu nic tak nie cieszy jak wykonanie jakiegoś przedmiotu przez samego siebie.

Wiele osób Ci chętniej pomoże, gdy pokażesz, że sam wykonałeś "pracę domową" i Twoje pytania będą na to wskazywać

Podpowiem, żebyś przeczytał wszystkie opisy wzmacniaczy i combo gitarowych na stronie Fonaru - da Ci to pojęcie o tym, co może być problemem, a co niekoniecznie, jaki jest stopień komplikacji róznych układów, no i jakich "schodów" możesz się po drodze spodziewać.
Powodzenia

W dziale DIY jest opisane wyczerpujaco, a przynajmniej bardzo dobrze kilka lampowych konstrukcji gitarowych. Polecam przejrzec konstrukcje Zoltana - dzialy: 1; 6; 16 oraz 4 w niedokonczonych,
moje - dzialy: 7; 8; 12; 14 pozatym preampy w 9 i 17 oraz konstrukcje Macka Rajskiego - dzial 18. Mysle, ze naswietla one troche jak taki wzmacniacz wyglada i jak go budowac. Wszystkich czytajacych to przepraszam za brak polskich liter - ALT zepsuty w klawiaturze. [/list]
moje - dzialy: 7; 8; 12; 14 pozatym preampy w 9 i 17 oraz konstrukcje Macka Rajskiego - dzial 18. Mysle, ze naswietla one troche jak taki wzmacniacz wyglada i jak go budowac. Wszystkich czytajacych to przepraszam za brak polskich liter - ALT zepsuty w klawiaturze. [/list]
W diale DIY wiekszosc piecy to SE czyli takie na jednej lampie koncowej. Nie ma to zadnego zwiazku z tym czy to jest czysty czy przesterowany czy dwa w jednym. Jesli malo wiesz na temat lamp czy elektroniki wogole nie polecam zabawy bo mozna stracic zycie. Zeby brac sie za piec lampowy trzeba juz troche dlubac i miec jakies pojecie z ktorej strony trzyma sie lutownice.nickt pisze:Nie no chciałbym zrobić sam swój piec, w końcu nic tak nie cieszy jak wykonanie jakiegoś przedmiotu przez samego siebie. Co prawda to co napisałeś niewiele mi pomaga bo nie mam pojęcia co oznacza układ SE itd. am nadzieję że wszystkiego się dowiem. Czy to jest jakiś piecyk którego schemat znajdę w dziale Zrób to Sam (DIY)?
Pozdrawiam
Z góry przepraszam za ewentualne herezje, to pierwszy post.
Lektura to stanowczo za mało, painlust ma rację...ale
czytać trzeba z wielu przyczyn, a najważniejszą jest zdobycie choć bladego pojęcia o lampowym bezkresie. Jakiś czas temu byłem w podobnej sytuacji, czyli zielony, jak świeżutki szczypior.
Jednak temat mnie bardzo interesuje (powracający do pasji z powodu zdolnego syna niedoszły gitarzysta).
Próbowałem Malinina, ZoltAna i wielu innych niekwestionowanych autorytetów.
I pomogło
To jest nie do odtwarzania, LECZ DO ROBIENIA MUZYKI. To jest praktycznie kawałek instrumentu. Małej, czy dużej mocy - musi czysto i pięknie zagadać, musi mieć duszę.
A tej tchnąć weń nie dam rady.
ZREZYGNOWAŁEM Z DIY
Lektura to stanowczo za mało, painlust ma rację...ale
czytać trzeba z wielu przyczyn, a najważniejszą jest zdobycie choć bladego pojęcia o lampowym bezkresie. Jakiś czas temu byłem w podobnej sytuacji, czyli zielony, jak świeżutki szczypior.
Jednak temat mnie bardzo interesuje (powracający do pasji z powodu zdolnego syna niedoszły gitarzysta).
Próbowałem Malinina, ZoltAna i wielu innych niekwestionowanych autorytetów.

I pomogło

A tej tchnąć weń nie dam rady.
ZREZYGNOWAŁEM Z DIY

- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
..kompletnie nie na temat.. za czasów komuny wyżej wymienione czasopismo dostawał mój brat od krewnego w Stanach.. świetne porady i wyjaśnienia problemów dotyczących sprzętu audio, recenzje wzmacniaczy zawierały kompletne wyniki pomiarów, rzadnych audiofilskich bredni, oceniano np. funkcjonalność sprzętu i to było istotnym parametrem do oceny końcowej:D
O rety, painlust, nie mam zamiaru zniechęcać, podając swój niechlubny przykład zachęcam autora wątku do rozwagi.painlust pisze:mięczak...
Choć już dawno rozróżniam w praktyce końce lutownicy, to niedawno nabyte vintage'owe combo - cukierek!!!

(Sound Studio - made in italy - może ktoś słyszał? cokolwiek wie?)
nadal czeka na modernizację i rozbudowę (mimo gotowych dawców części - tatry, sonata) - to nie tylko prosty montaż, czy lutowanie końcówek kabli, mój poziom jest stanowczo z niski

może znajdę doświadczonego lampowca-gitarowca, który znajdzie trochę czasu...

http://trioda.com/php/forum/viewtopic.php?p=45964#45964
chodzi mi tylko o trafo sieciowe...
chodzi mi tylko o trafo sieciowe...