METALOWIEC pisze:Ja jestem w trakcie nawijania trafa do PP na dwuch 6p14p. Z tym ze ja uzywam do nawijania takich sprytnych pieciopalczastych chwytakow Rdzen i drut na uzw. pri. wykozystalem ze starego TWOP'a z telewizora Ametyst. Przekroj rdzenia to 6,86cm. Tez kolega zainspitowal mnie ta nawijarka, bo reczne nawijanie .......
Ja też będę nawijał (a raczej zrobi to fachowiec pod moje obliczenia) dokładnie takie same trafo na takim samym rdzeniu (ja przyjąłem przekrój 7cm2 do obliczeń). Pochwal się wynikami obliczeń. Może porównamy czy tyle samo nam wyszło .
METALOWIEC pisze:czyli mam przeprojektowac trafo na Ra-a 8k? Nosz kurrr zapial
No to dałeś pupy. Swoje obliczenia podam jutro bo teraz w robocie jestem i nie mam ich przy sobie. Mi dolna częstotliwość wyszła ok. 150Hz z tego co pamiętam. Na tym rdzeniu przy 17W w P-P chyba niżej się nie zejdzie. mój będzie trójsekcyjny (dwie sekcje anodowego i jedna głośnikowa - czyli prymityw, ale do gitarowca idealny).
METALOWIEC pisze:czyli nie przejmowac sie zbytnio ta czestotliwoscia? mozna dac spokojnie te 150Hz??
struna nie daje jednej częstotliwości to nie generator laboratoryjny. Nie przejmuj się zbytnio tym, ze trafo nie da rady zejśc tak nisko, choć napewno fajnie by było jak by schodziło. napewno usłyszałbyś róznicę grajac na takim samym wzmaku z wiekszym trafem co nie znaczy, ze z tym nie bedzie fajnie. Zdaje się, ze przy rdzeniu 8cm2 już można zejść poniżej 100Hz, ale tak jak napisałem to dopiero jutro... no chyba, że się uprzesz to policzę jeszcze raz.
METALOWIEC pisze:czyli nie przejmowac sie zbytnio ta czestotliwoscia? mozna dac spokojnie te 150Hz??
struna nie daje jednej częstotliwości to nie generator laboratoryjny. Nie przejmuj się zbytnio tym, ze trafo nie da rady zejśc tak nisko, choć napewno fajnie by było jak by schodziło. napewno usłyszałbyś róznicę grajac na takim samym wzmaku z wiekszym trafem co nie znaczy, ze z tym nie bedzie fajnie. Zdaje się, ze przy rdzeniu 8cm2 już można zejść poniżej 100Hz, ale tak jak napisałem to dopiero jutro... no chyba, że się uprzesz to policzę jeszcze raz.