Transformatory z MKPT - omijajcie z daleka.

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Petrosbike
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Petrosbike »

@Pasio
Próbowałem z Zatra załatwic trafo do 6C33C-B -napisali mi taki mail:

Kod: Zaznacz cały

Witam

Zatra posiada w swoich archiwach dokumentacje transformatorów głośnikowych. Jedną z ostatnio powstałych jest również konstrukcja transformatora dla lampy 6S33S pracującej w klasie A. Niestety ze względu na małe ilości sprzedawanych wyrobów ( zamówienia nie przekraczają ilości kilku sztuk), uruchamianie produkcji danego typu przy okazji tak małych zamówień jest nieopłacalne. Dlatego nasza firma przyjęła politykę w której realizowane są tylko zlecenia o wartości 2 000 zł i więcej. Oczywiście mamy biuro projektowe i jesteśmy w stanie opracować dowolny, nietypowy wyrób na podstawie wymagań klienta. Nie mamy natomiast żadnego własnego sklepu w którym można kupić nasze wyroby. Wiem że dystrybucją naszych wyrobów zajmuje się między innymi firma UNIZET z Warszawy.

Pozdrawiam

Jacek Kłąb
ZATRA / NB (dział konstrukcyjny)
tel. +48 46 834 58 65
fax +48 46 833 36 07

A w UNIZET sa na pólce słownie DWA transformatory.
No cóz pewnie zaraz uderze do TELTO i jeszcze wystawiaja sie na giełdzie na ŁKS w soboty w Łodzi.Chociaz mail jest dośc grzeczny nie powiem.
Może gdybym sie zapytał o TG do 6L6??

Mam dodatkowo przy okazji pytanie :czy jeśli zamówie trafo do PP dla 6L6 lub EL34 to czy bede mógł to trafo głośnikowe zastosować bezbolesnie do ukłądu SE ignorując po prostu odczep?
Pozdrowienia.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Niestety nie, trafa do układów SE są wykonywane ze szczeliną w rdzeniu ze względu na ciągłe magnesowanie prądem stałym. Oczywiście możesz podłączyć takie trafo i obejrzeć sobie na oscyloskopie efekty, jak przy pewnym poziomie rdzeń się nasyci :)

Pozdrawiam
Staszek
Awatar użytkownika
Petrosbike
125...249 postów
125...249 postów

hmmm ano tak i tu wyłazi moja ignorancja i niewiedza.Nie pomyślałem o tym zjawisku
No to dzięki ! no to bede muasiał dwa trafa załatwiac -a myslełem ze zaoszczędzę kasy,na próbne ukłądy.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

:arrow: Petrosbike
Telto przodukuje szeroką gamę transformatorów głośnikowych o przyzwoitych parametrach i cenach. zarówno do PP jak i SE. realizują indywidualne zamówienia bez minimalnej kwoty. przynajmniej dla mnie :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Witam
Właśnie dotarły do mnie trafa z Telto. To już nie pamiętam które zamówienie, które u nich realizowałem i nigdy nie miałem żadnego problemu.

Mam chyba szczęście to zakupu traf bo w odróżnieniu od innych parę razy kupowałem trafa w MKPT i obyło się bez problemów.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Petrosbike pisze:@Pasio
Próbowałem z Zatra załatwic trafo do 6C33C-B -napisali mi taki mail:

Witam

Zatra posiada w swoich archiwach dokumentacje transformatorów głośnikowych. Jedną z ostatnio powstałych jest również konstrukcja transformatora dla lampy 6S33S pracującej w klasie A. Niestety ze względu na małe ilości sprzedawanych wyrobów ( zamówienia nie przekraczają ilości kilku sztuk), uruchamianie produkcji danego typu przy okazji tak małych zamówień jest nieopłacalne. Dlatego nasza firma przyjęła politykę w której realizowane są tylko zlecenia o wartości 2 000 zł i więcej. Oczywiście mamy biuro projektowe i jesteśmy w stanie opracować dowolny, nietypowy wyrób na podstawie wymagań klienta. Nie mamy natomiast żadnego własnego sklepu w którym można kupić nasze wyroby. Wiem że dystrybucją naszych wyrobów zajmuje się między innymi firma UNIZET z Warszawy.

Pozdrawiam

Jacek Kłąb
ZATRA / NB (dział konstrukcyjny)
tel. +48 46 834 58 65
fax +48 46 833 36 07

I tak to prysnął kolejny mit o tym, że liczy się klient. Wymagania i potrzeby tychże sprzeczne są z polityką firmy :roll: Ale to może i dobrze, zaczną zarabiać inni, a takie potęgi jak Zatra będą mogły do woli realizować własną "politykę".
_idu

Post autor: _idu »

Bo Zatra aktulanie ma inne zadania produkcyjne. A transformatory przynajmniej na razie są zdecydowanie out jako niedochdowe. Kto o zdrowych zmysłach majac inny bardziej dlugofalowy dochodowy interes oleje go zajmnie sie jednostkowa produkcja i to dosc kosztowna o malym zysku?
Zatra obecnie zajmuje sie zupelnie czyms innym. Jeszcze troche to zapewne zezlomuja calosc maszyn zwiazanych z transformatorami.
To nie wina MKTP - po prostu wybrali zlego dostawce.
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !

To jakie te "zadania produkcyjne" ma ZATRA ?
Co za "zadania produkcyjne", co to za komunistyczny bełkot ?

pzdr pasio
Awatar użytkownika
Petrosbike
125...249 postów
125...249 postów

pasio pisze:Witam !

To jakie te "zadania produkcyjne" ma ZATRA ?
Co za "zadania produkcyjne", co to za komunistyczny bełkot ?

pzdr pasio
Po prostu @Studi powinien napisać tak jak to zrobiłeś

"Bo Zatra aktualnie ma inne zadania produkcyjne."
i wszystko jasne.Trzeba zrozumieć kto i dla kogo tam ustala takie "zadania".
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

STUDI pisze:Bo Zatra aktulanie ma inne zadania produkcyjne. A transformatory przynajmniej na razie są zdecydowanie out jako niedochdowe. Kto o zdrowych zmysłach majac inny bardziej dlugofalowy dochodowy interes oleje go zajmnie sie jednostkowa produkcja i to dosc kosztowna o malym zysku?
Ja to rozumiem, ale zaczynając produkcję takich transformatorów chyba należało się liczyć z tym, że będzie to mało dochodowy interes, a zamówienia nie będą liczone w tysiącach sztuk?
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !

No właśnie: kto i dla kogo, przecież mamy teraz w kraju głasnost (jawność) i wolność słowa, czy ja się dowiem o co chodzi z tą k.
Zatrą ???

pzdr
szalony

Post autor: szalony »

Chociaż szkoda, to ja ich rozumiem - nie opyla się. W Walcowni też nie kupisz 10kg taśmy... Zatra nie chce się bawić w detal. Musiałby być pośrednik (taki jak np. niesławne mkpt) który po ryzyku handlowym zamówi partię za 2000 na magazyn.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Co wam powiem to tylko to że jeżeli jeden zakład bedzie się bawił w takie nietypowe zamówienia to jest w stanie to zrobić i będzie to dla niego dochodowe natomiast jak zaczną to robić wszyscy to nic z tego nie będzie i wszyscy zdechną bo taka produkcja jest poprostu mało opłacalna w szczególniści jednostkowa. Telto obecnie przoduje zarówno ceną jaki jakością wykonania .
Awatar użytkownika
Petrosbike
125...249 postów
125...249 postów

Andrzej Molicki pisze:Co wam powiem to tylko to że jeżeli jeden zakład bedzie się bawił w takie nietypowe zamówienia to jest w stanie to zrobić i będzie to dla niego dochodowe natomiast jak zaczną to robić wszyscy to nic z tego nie będzie i wszyscy zdechną bo taka produkcja jest poprostu mało opłacalna w szczególniści jednostkowa. Telto obecnie przoduje zarówno ceną jaki jakością wykonania .
W związku z powyzszą wypowiedzią i słuchajac innych obytych w temacie kolegów proponuje tą zatre po prostu o**ć i zjąć się bardziej przyjaznym Telto. :D
I to by było na tyle -niech sobie zatra te swoje "zadania" wykonuje dla swoich mocodawców.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Petrosbike pisze: W związku z powyzszą wypowiedzią i słuchajac innych obytych w temacie kolegów proponuje tą zatre po prostu o**ć i zjąć się bardziej przyjaznym Telto. :D
I to by było na tyle -niech sobie zatra te swoje "zadania" wykonuje dla swoich mocodawców.
Co ta Zatra tak ciś trasznie boli? Firma zarabia na czymś innym i nie chce sobie dezoragnizować produkcji jednostkowym zamówieniem, obowiązku nie ma. A AFAIK Zatra jest spółką akcyjną, więc jej mocodawcy są jawni, możesz w każdej chwili się dowiedzieć kto to jest.
ODPOWIEDZ