Cyfrowy tester/charakterograf lamp

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: tester

Post autor: tszczesn »

Andrzej Walczak pisze:Cześć. No i co dalej? Bo fajnie się czytało. Andrzej
Dalej następuja bardzo prozaiczna rzecz - BWC (Brak Wolnego Czasu) Niestety mój układ nie chciał 'od kopa' działać (a właściciw chciał, ale nie do końca dobrze), więc w najbliższym wolnym czasie go będę modyfikował. A kiedy będzie? Nie wiem. :(
ToM
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Post autor: ToM »

Witam Wszystkich !!!

Na poczatek z racji ze to pierwszy moj post troche o mojej osobie.
Jesli chodzi o temat ukladow lampowych to mam o tym troche mgliste pojecie ;) jednak staram sie to jakos nadrobic. Obecnie pracuje jako Administrator sieci natomiast w elektronice moja domena sa raczej uklady mikroprocesorowe. Do poznania elektroniki lampowej sklonila mnie chec budowy wzmacniacza audio na slicznie swiecacych lampeczkach :)

A teraz wracajac do tematu...

Niejako ze temat mnie zainteresowal rowniez postaram sie cos dolozyc od siebie. Bedzie to troche inne rozwiazanie czesci mikroprocesorowe.
Dlaczego innej poprostu uklad bedzie budowany z tego co mam w domu i ewentualnie czesci ktore mozna dostac jako samplesy.

Zalozenia projektu:

1. Zgodnosc z kontrolerem obeznie opracowanym

2. Mikrokontroler sterujacy Atmel AVR
- Wybrany ze wzgledu na dostep darmowego kompilatora C
- Darmowe srodowisko programistyczne debuger, assembler itp.
- Mozliwosc programowania w ukladzie
- Mam ich zawsze kilka sztuk w domu :)

3. Komunikacja z komputerem po RS232 zgodnie ze specyfikacja kontrolera opracowanego przez Jasia, jednak mozliwe ze dojdzie troche nowych funkcji zwiazanych z wiekszymi mozliwosciami kontrolera.

4. Uzycie przetwornikow A/D i D/A Texasa lub Analog Devices (choc to moze sie zmienic)
- dostepne jako sample
- zostalo mi pare sztuk z innych projektow

5. Jako nosnik karta Compact Flash
- dobry stosunek pojemnosci do ceny
- latwa obsluga
- mozliwosc podlaczenia do PC i importu danych

6. Wyswietlacz 2x16 lub graficzny wyswietlacz z telefonow Noki

7. Oprogramowanie na zasadach licencji GNU

Wiem ze czesc tych punktow wiaze sie z elementami SMD, a ten temat ktos poruszyl. Jednak mi one sa niestraszne i przy odrobinie cierpliwosci mozna je spokojnie polutowac.

Mysle ze bedzie to kolejny modulik ktory zapewni w przenosnym mierniku troche wiecej funkcji i uniezalezni go bardziej od PC oraz w przypadku zastosowania wyswietlacza graficznego ulatwi obsluge.

Tak samo moge pomoc w pracach nad oprogramowaniem pod dowolny system (Windows, DOS, LINUX).

Cos wiecej w temacie umieszcze na jakiejs stronce. Jednoczesnie czekam na opinie oraz propozycje zmian.

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

ToM pisze: Cos wiecej w temacie umieszcze na jakiejs stronce. Jednoczesnie czekam na opinie oraz propozycje zmian.
Odbierasz robotę Jasiowi :)

Życzę powodzenia w konstrukcji, ja sie postaram zrobić choć trochę w tych zasilaczach jutro, bo następny odpowiednio wolny dzień to będę miał chyba dopiero w maju.
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

charakterograf

Post autor: ampliman »

A ja bym proponował, żeby ToM dogadał się z Jasiem i aby dało się materiały dotyczące koncepcji budowy urządzenia (lub urządzeń) umieścić w jednym miejscu.
ToM - niezależnie od tego, że możesz przecież przedstawić szczegóły konstrukcyjne na "jakiejś stronie" to mogłyby się one znaleźć w dziale prowadzonym przez Jasia.
Proszę o to nie bez powodu. Śledzę pasywnie ten wątek, ale jak już wyjdzie coś konkretnego to chciałbym na bazie prezentowanych materiałów zrobić sobie taki miernik - a nie ma nic gorszego dla mnie od "szatkowania" interesujących mnie materiałów po całym necie.
I przy okazji pytanie lamerskie :oops: . Co to są te "samplesy"?
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Alek

Post autor: Alek »

Chodzi zapewne o darmowe próbki układów.
ToM
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Odbierasz robotę Jasiowi :)
no nie :) poprostu moze robie kontroler w wersji z "bajerami"
A ja bym proponował, żeby ToM dogadał się z Jasiem i aby dało się materiały dotyczące koncepcji budowy urządzenia (lub urządzeń) umieścić w jednym miejscu.
Jest to dobry pomysl, jednak ma tez swoje wady. Bedziemy troche zalezni od siebie. Poprostu bede musial wszelkie materialy wysylac Jasiowi aby je umiescil, a tym samym zawracal mu niepotrzebnie glowe.
Mysle ze calosc da sie zrobic w postaci linkow i wszystko bedzie ok.

Po zastanowieniu mysle ze zrobie tak:

1. Calosc pod domena http://www.lampy.lantech.pl
2. Na stronie odnosniki do tego watku, strony Jasia i innych miejsc w sieci zwiazanych z projektem.

przy okazji pytanie lamerskie . Co to są te "samplesy"?
jakie tam lamerskie ... dokladnie chodzi o darmowe probki ktore zminimalizuja koszty zakupu stosunkowo drogich przetwronikow.

Pozdrawiam
Tomek
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
ToM pisze: 2. Mikrokontroler sterujacy Atmel AVR
- Wybrany ze wzgledu na dostep darmowego kompilatora C
- Darmowe srodowisko programistyczne debuger, assembler itp.
- Mozliwosc programowania w ukladzie
- Mam ich zawsze kilka sztuk w domu :)
Tp pech, bo ja mam w domu różniste 8031...

Ten darmowy C jest bez ograniczeń wielkości kodu? Jeżeli nie będziemy frajerami i napiszemy to porządnie, to kod powinien być prawie zgodny na poziomie źródeł. Co prawda mi większą przyjemność sprawia assembler, ale trudno - stanie się. Będzie w C.
ToM pisze: 3. Komunikacja z komputerem po RS232 zgodnie ze specyfikacja kontrolera opracowanego przez Jasia, jednak mozliwe ze dojdzie troche nowych funkcji zwiazanych z wiekszymi mozliwosciami kontrolera.
Ten protokół to "wstęp do wstępu" - widzę jeszcze wiele funkcji, które trzeba dodać, ale jakoś się dopisać nie złożyło...
ToM pisze: 4. Uzycie przetwornikow A/D i D/A Texasa lub Analog Devices (choc to moze sie zmienic)
- dostepne jako sample
- zostalo mi pare sztuk z innych projektow
Mam też trochę różnych kostek... Może jednak ustalimy coś wspólnego? Rzadkie SMD nie są dramatyczne... Zaproponuj coś.
ToM pisze: 5. Jako nosnik karta Compact Flash
- dobry stosunek pojemnosci do ceny
- latwa obsluga
- mozliwosc podlaczenia do PC i importu danych
Podoba mi się ten pomysł... Co prawda w aparacie foto mam Smart Media, ale trudno :-)
ToM pisze: 7. Oprogramowanie na zasadach licencji GNU
Jak najbardziej.
ToM pisze: Cos wiecej w temacie umieszcze na jakiejs stronce. Jednoczesnie czekam na opinie oraz propozycje zmian.
Bez problemu mogę Cię wpuścić na http://www.mif.pg.gda.pl. Albo jako "osobną osobę", albo dać uprawnienia do wspólnych zasobów, albo w jakikolwiek inny sposób.

Pozdrawiam,
Jasiu
ToM
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Witam !!!

Rdzen 8051 jest calkiem fajny, jednak jak weszly AVR-y RISC-owy rdzen i architektura harwardzka calkiem mi przypadly do gustu zwalaszcza w ASM.
Ceny prockow moze nie najnizsze ale za ok 60zl ma sie procek 16MIPS-ow, 128K FLASH, 4K eeprom i sram, przetwornik AC ... niestety tylko 10bit...
Oczywiscie nie mowie zeby pchac az taki wypas :)
Ten darmowy C jest bez ograniczeń wielkości kodu?
Tak jest to gcc na licencji GNU i bez ograniczen wielkosci kodu: http://www.avrfreaks.net/AVRGCC/

Moze niejest to jeszcze najwspanialszy kompilator i ma troche niedociagniec, ale darmowy.
Moge tez pisac w CodeVision bo mam licencjonowany ale to jest ograniczenie w rozwoju softu.
Tak samo w gcc napisane jest duzo softu na licencji GNU z ktorego mozna troche podpatrzyc np. Obsluga FAT, RTOS - system czasu Rzeczywistego .. z wywlaszczaniem, watkami itp.

Wracajac do ASM to tez lubie i nawet robilem kupe softu w ASM na PC i mikrokontrolery. Jednak przy duzych aplikacjach C jest wygodniejsze no i kod jest bardziej czytelny.
Mam też trochę różnych kostek... Może jednak ustalimy coś wspólnego? Rzadkie SMD nie są dramatyczne... Zaproponuj coś.
Przegladne noty katalogowe i dam jakas propozycje (cos odpowiedniego do naszych celow powinno sie znalezc). Pomysl z MAX-ami nie jest zly, jednak cena .... Osobiscie widzialem je tylko w ELFIE.
Natomiast jak wspominalem Texas i Analog Devices wysylaja bezproblemowo probki.Z samplesow tego ostatniego zrobilem sobie nawet plytke bazowa do nauki programowania DSP i wyszla niemal w cenie laminatu i cyny :)
Podoba mi się ten pomysł... Co prawda w aparacie foto mam Smart Media, ale trudno
Mozna tu zastosowac dowolna karte ... jednak w porownaniu do Smar Media, Memory Stick cena CF jest bardzo atrakcyjna. Pozatym do podlaczenia np. pod PCMCIA wymaga jedynie pasywnej przejsciowki.
Mozna ja obslugiwac jak dysk IDE (komunikacaj 8 lub 16 bitowa) i bez problemu mozna zaimplementowac FAT jako system plikow na mikrokontrolerku.
Bez problemu mogę Cię wpuścić na http://www.mif.pg.gda.pl.
Ok to to jescze na spokojnie dogramy tak aby bylo wygodnie.

Pozdrawiam
Tomek
ToM
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

ahh i zapomnialem cos dla zwolennikow Linuxa:
http://www.linuxfocus.org/English/March ... e231.shtml
ToM
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Jesli chodzi o przetworniki Texasa:

DAC rozdzielczosci 12 bitow: DAC7574 (http://focus.ti.com/docs/prod/folders/p ... c7574.html)

+ i2c (upraszcza plytke w stosunku do ciagniecia magistrali 12bit)
+ 4 kanaly
+ power-on reset to 0 (chyba zalatwia problem podczas startu systemu aby nieuwalic przetwornicy)
+ wyjscia napieciowe
+ 600uA przy 5v (idealne do zasilania w sprzecie bateryjnym)
+ zakres pracy -40 do +105C (no i tez w przenosnym w czasie zimy i upalow ;) )

? Vout 0-Vdd - niedoczytalem na forum jaki zakres napiec bo bylo troche zmian najpierw chyba 0-10V potem chyba do 5V
ale to zawsze idzie jakos dopasowac. Musze przegladnac caly topic i zrobic chyba notatki :)

- dostepny jako probka ale w obudowie VSSOP ( http://focus.ti.com/lit/ml/mpds035b/mpds035b.pdf )

DAC 14 bitow: brak czegos fajnego w TI

DAC 16 bitow: DAC8574 (http://focus.ti.com/docs/prod/folders/p ... c8574.html)

+ i2c
+ 4 kanaly
+ power-on reset to 0v
+ wyjscia napieciowe
+ 900uA przy 5V

? Vout 0.3 - Vdd +0.3v

- obudowa TSSOP (http://focus.ti.com/lit/ml/mtss001c/mtss001c.pdf)

Co do ADC to jakos powyzej 12bitow niemam pomyslow. Jeszcze poszperam, przy 12 bitach moze ADS7828 (http://focus.ti.com/docs/prod/folders/p ... s7828.html)
ale doklanie niedoczytalem jak to jest z wejsciem i zakresem 0-Vref
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

ToM pisze: ? Vout 0-Vdd - niedoczytalem na forum jaki zakres napiec bo bylo troche zmian najpierw chyba 0-10V potem chyba do 5V
ale to zawsze idzie jakos dopasowac. Musze przegladnac caly topic i zrobic chyba notatki :)
Mnie tam wszystko jedno. Przetwornicę mogę zrobić do każdego napięcia. Im więcej tym lepiej, ale 5V tez może być.

BTW. Przetwornice mi w zasadzie działają, mam tylko problem z pomiarem prądu - jakieś dziwy się dzieją.
ToM
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Niom ;) narazie cisza. Czekam zwlaszcza na opienie Jasia odnosnie ukladu i przetwornikow.

Mam tez dylemat co do wyswietlacza. Z jednej strony 2x16 powinien by wystarczyc jednak robi sie problem z cyrylica (oznaczenia rosyjskich lamp) mozna zaprogramowac troche swoich znakow jednak niezbyt wiele. Kolejna sprawa to podswietlenie np. LED troche szarpie pradu no i dobrej jakosci LCD (duzy kontrast) tez troche kosztuje. Co prawda mozna zastosowac jak juz polimerowy zamiast LED, jednak w akcji jeszcze ich nie widzialem. Zamowilem juz jakis czas do testow ale jeszcze ich nie sprowadzili, ladnie tez wygladaja VFD ... jednak cena raczej zabija ;)

Co do wyswietlacza od Noki to sprawa z podswietleniem taka sama jak przy 2x16LCD mozna dac folie i przetwornice. Natomiast kwestja sterowania to juz inna bajka. Praktycznie soft musi robic za generator znakow, troche to roboty jednak daje to wygode i jestesmy ograniczeni jedynie miejscem w pamieci flash mikrokontrolera jaka chcemy przeznaczyc na fonty. Inne bajery to np. mozliwosc wyswietlania bitmap itp. ladniejsze menu.

Pozdrawiam
Tomek
Jasiu

Post autor: Jasiu »

ToM pisze:Niom ;) narazie cisza. Czekam zwlaszcza na opienie Jasia odnosnie ukladu i przetwornikow.
Jeju, to już było... No trudno.

Przeciwko "gęstym" smd będę protestował. Może kompromis - w zwykłych obudowach SOIC:

14 bit * 8 ch. ADC:
TLC3548 lub
AD7856 (choć te chyba trudniej zdobyć)...

DAC:
TLV5630 12 bit * 8
TLV5631 10 bit * 8
(nogi i soft kompatybilny)

Kłopoty z wyświetlaczem skwapliwie zostawię Tobie :-) i szybko zajmę się wersją "tylko do komputra", cobyś się nie rozmyślił.

Pozdrawiam,
Jasiu
ToM
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Przeciwko "gęstym" smd będę protestował
Ok ok moze byc
AD7856 mozna bez problemu zamowic.

Jednak jak juz kosci to jednego producenta :)
TLV5630 i TLC3548 - juz zamowilem w sumie SPI choc wole i2c no ale niech bedzie.

Wyswietlacz ehhh zostawie wybor na koniec choc mi kwestja programow jest obojetna bardziej uzytkowa mnie dreczy ...
ToM
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Witam !!!

Niejako ze narazie stoje w miejscu (oczekuje na przetworniki) no i zdrugiej strony narazie zostawiam z boku obsluge CompactFlash (do czasu az wyklaruje sie cos z formatem bazy).

Chcial bym sie za cos zabrac :) Jednak nalezalbo by juz pomyslec o rozwinieciu protokolu komunikacji. Druga sprawa to interfejs uzytkownika no i funkcje jakie ma posiadac miernik.
Jak wspominalem o lampach mam jeszcze niezbyt duze pojecie, tak wiec ta druga sprawe jest mi troche trudno opracowac.
Jasiu juz opracowal klawiature i sprzydalo by sie wymyslec jak to ma dzialac od strony uzytkownika. Oczywiscie moge sam cos wymyslic jednak i tak musze wiedziec jakie ma miec funkcje ten miernik, pozatym interfejs uzytkownika najlepjej wymyslec wspolnie tak by byl jak najbardziej wygodny i latwy.

Proponowal bym ustalic:

1. Jakie funkcje ma miec miernik
2. Jak ma wygladac Menu na wyswietlaczu i nawigacje poprzez klawiature Jasia.

Pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ