Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- MalKontent
- 375...499 postów
Może zachować losowanie na planowane spotkanie lampomaniaków u Ciebie na działce, o którym mowa w tym wątku? 
Pozdrawiam
Staszek

Pozdrawiam
Staszek
W dniu dzisiejszym skleciłem pierwszą lampę, w której próżnia jest nie gorsza niż 8*10^-6 Tr. Traf chciał, że jest to miniaturowa lampa rentgenowska z żarzoną katodą. Daje ona niewielkie natężenie promieniowania, rejestrowane jednak licznikiem G-M; celem było jednak uzyskanie stabilnego niskiego ciśnienia w szklanej lampie. Cel ten został osiągnięty.
Zdjęcia przedstawiają: odgazowanie katody lampy poprzez jej wyżarzanie, wtapianie antykatody i gotową lampę.
Zdjęcia wykonał Methyl, który towarzyszył mi przy tym eksperymencie.
Z tego miejsca dziękuję mu za przesłanie tych zdjęć.
Zdjęcia przedstawiają: odgazowanie katody lampy poprzez jej wyżarzanie, wtapianie antykatody i gotową lampę.
Zdjęcia wykonał Methyl, który towarzyszył mi przy tym eksperymencie.
Z tego miejsca dziękuję mu za przesłanie tych zdjęć.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
No, widzę, że robisz postępy! Pamiętam pierwsze powietrzówki, od których wszystko się zaczęło- a teraz lampa RTG... No proszę.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Kolejnym krokiem (według mnie ważnym) jest umiejętność posłużenia się zgrzewarką.
Na fotografii zgrzane łączenia talerzyk (jak pod PL36) - nikiel-stalowy cylinder oraz nikiel-wolfram (katoda). Zgrzewane zgrzewarką ZBML-owską, czas ca. 40 ms, moc =50%, napięcie 5V. Katoda zgrzewana przy mniejszej mocy.
Chociaż talerzyków tego typu mam pod dostatkiem to są one jednak-przynajmniej na razie-bezużyteczne. Łączenie ich z balonem kończy się fiaskiem. Potrzebny jest lepszy warsztat szklarski.
Na fotografii zgrzane łączenia talerzyk (jak pod PL36) - nikiel-stalowy cylinder oraz nikiel-wolfram (katoda). Zgrzewane zgrzewarką ZBML-owską, czas ca. 40 ms, moc =50%, napięcie 5V. Katoda zgrzewana przy mniejszej mocy.
Chociaż talerzyków tego typu mam pod dostatkiem to są one jednak-przynajmniej na razie-bezużyteczne. Łączenie ich z balonem kończy się fiaskiem. Potrzebny jest lepszy warsztat szklarski.