szalony pisze:Tszczesn - no za Chiny Ludowe nam to pod linuksem nie ruszy :(
A źródło w VB tez wiele nie pomoze :D
No cóż, jak ktoś koduje w takim wynalazku jak VB to nic dziwnego... A jest tyle fajntchm wysokopoziomowych i co najważniejsze przenośnych języków - Perl, Python, Java, Tcl/Tk...
Nadszedł czas, by pomyśleć o katodzie tlenkowej. Odbyłem dziś krótką rozmowę ze znawcą tematu- człowiekiem, który sporządzał pasty emisyjne dla naszych zakładów (Lamina, Zelos, Polkolor).
Sprawa będzie trudna, choć nie beznadziejna. Dotyczy to przede wszystkim wyżarzania niklowych podłoży w atmosferze wodorowej oraz doboru nitrocelulozy, o określonej długości włókien. Długość ta determinuje przyczepność warstwy emisyjnej.
Propagandowe działania nakazywałyby informować jedynie o sukcesach. Tworzyłby się jednak fałszywy obraz rzeczywistości. Z tego względu zdecydowałem się poinformować tym razem o porażce:
Próbowałem połączyć talerzyk z balonem lampy. Niestety, nie udało się. Talerzyk pęka .
Nie oznacza to niemożności otrzymania sprawnych lamp. Można stosować złącze spłaszczowe własnej roboty, jednak tą drogą mogę wykonywać jedynie pojedyncze egzemplarze lamp.
Być może jednak uda się gdzieś dostać gotowe złącza spłaszczowe, może nawet od żarówek, ale dwuwłóknowych.
Myślę, że będę nadal czynił próby z talerzykami, choć nie wiem ile ich zepsuję.
Dzięki Robertowi stałem się szczęśliwym posiadaczem spłaszczy żarówkowych, w znacznej ilości
Nie sprawia większej trudnośći spajanie ich z balonem lampy, co wykazuje poniższe zdjęcie
Próby dowodzą możliwości wydmuchiwania balonów, w miarę okrągłych.
Choć lampa ze zdjęć ma feler, to jednak dobrze odzwierciedla to moje możliwości i kierunek prac w PWL.