Historia polskich ogniw i baterii suchych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Historia polskich ogniw i baterii suchych
I ostatnia na dziś, płaska bateria firmy Carbochemia z 1944 roku. Nie posiadała naklejki. Nadruk nanoszono bezpośrednio na tekturkę stanowiącą obudowę. Firma ta wchodziła w skład Zjednoczenia Warszawskich Fabryk Baterii AKA-CARBOCHEMIA- SATURN.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Dodam tylko, że firma powstała przed wojną. Miała też swoją filię w Krakowie. Podczas okupacji została przejęta przez Niemców. W czasie powstania warszawskiego została przez powstańców odbita. Działała jeszcze tuż po wojnie. Prawdopodobnie dekret Bieruta położył kres jej istnieniu.
-
- moderator
Przemysł Radjowy "Supra" - produkowali cewki i zespoły cewek, kondensatory, trymery, oraz kity radiowe (zestawy części, włącznie z chassis i obudową), nie miałem informacji, że produkowali baterie. Z Warszawy, mam w notatkach adresy Prosta 8 i Zielna 26.Waldemar D. pisze: ↑pn, 14 kwietnia 2025, 15:37Kolejny ciekawy eksponat. Bateria 3V firmy Supra. Niestety, nie posiadam żadnych danych o tej firmie.
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Postanowiłem jednak wydzielić opis latarki Mikro produkcji Centry. Zasługuje na to.
Poniżej kilka reklam i ożywiona latarka.
Bateria „Mikro” Centry, to efekt wdrożenia patentu Maxa Zeilera z 1927 roku. Była nowoczesną, miniaturową baterią o napięciu 4,5V, stanowiącą element większej całości. Wraz z ebonitowym etui, metalową oprawką i żaróweczką, stanowiła praktyczną, małą latarkę.
Dane techniczne są do wglądu w karcie katalogowej z 1939 roku. Zaprezentowany egzemplarz to absolutny unikat, zachowany przy tym w doskonałym stanie. Należy dodać, że taką samą baterię i latarkę produkował Tytan (o nazwie Bobo), Daimon (nazwa baterii Ognik a latarki Star) oraz Błysk (Picollo).Poniżej kilka reklam i ożywiona latarka.
-
- 625...1249 postów
Praktycznie wszystkie latarki na baterie płaskie były... no takie zwykłe, z klapką. A tu... Ale bajer!
Kolejny namacalny dowód na prawdziwość mojego motta: każdego dnia dowiaduję się czegoś nowego.

Kolejny namacalny dowód na prawdziwość mojego motta: każdego dnia dowiaduję się czegoś nowego.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
-
- 625...1249 postów
Fabryka nie miała sobie równych pod względem jakości graficznej reklam a to za sprawą Tadeusza Latanowskiego, wieloletniego kierownika działu reklamy (przykłady poniżej).
II Wojna Światowa przyniosła Centrze niemiecki nadzór komisaryczny w osobie Arthura Wudge a produkcję początkowo przejęła firma Luna. Oficjalna nazwa brzmiała: Centra Akkumulatorenfabrik. Duże zamówienia dla wojska znacznie poprawiły kondycję firmy. W 1944 roku Centrę wykupił niemiecki potentat w branży elektrotechnicznej, koncern Petrix – Werke G.m.b.H.
W następnym poście zrobię krótki przegląd baterii Centry z mojej kolekcji, z okresu międzywojennego i czasów wojny.
-
- 625...1249 postów
Tak się złożyło, że moje najstarsze eksponaty z Centry to baterie z okresu wojny.
W następnym poście pokażę kilka baterii Centry powojennych.
Pierwsza, to bateria 3V. Jej unikalność polega na zachowaniu opaski gwarancyjnej.
Tutaj mamy baterię płaską.
A tu z naklejką z ceną.
A tu absolutny unikat. Jak wspomniałem wyżej, Centrę w pierwszym okresie okupacji przejęła niemiecka firma Luna. Ta bateria pochodzi z samych początków przejęcia. Firma Luna do brandowania logo Centry, używała pieczątki. To dowód na renomę Centry. Nieznanej szerzej firmie zależało na jak najszybszym przebrandowaniu.
Przykład baterii anodowej. Tu już mamy opisy niemieckojęzyczne. Dawną nazwę symbolizuje jedynie litera L. Niestety, odrestaurowany karton obudowy za dużo waży i nie mogę go wstawić.
Na koniec ogniwo 1V5 teletechniczne.W następnym poście pokażę kilka baterii Centry powojennych.
-
- 625...1249 postów
Zapomniałem dodać odrestaurowane naklejki.
-
- 625...1249 postów
Jednak udało się. Wymiary baterii 220mm x 72mm x 155mm.
-
- 625...1249 postów
Zgodnie z zapowiedzią dziś kilka powojennych eksponatów Centry.
Na koniec tradycyjnie naklejki i kartoniki.
To moja najwcześniejsza powojenna bateria Centry. Datowana na wrzesień 1949 roku. Zwraca uwagę przedwojenne wzornictwo.
A tu wczesna bateria płaska.
Przykład nietypowej baterii do aparatów słuchowych o niestandardowych wymiarach. W latach pięćdziesiątych znika nazwa Centra na rzecz kodu zakładu.
Tu widać resztki folii zabezpieczającej i nietypowe złącze.
A tu mamy pierwszą miniaturową baterię anodową.
Tak wyglądała w środku.
No i na koniec legendarna bateria "szarotkowa" we wczesnym wydaniu.
Fajną ciekawostką jest fakt, że tę baterię w ramach zjednoczenia produkowała też fabryka Elektron.Na koniec tradycyjnie naklejki i kartoniki.
-
- 625...1249 postów
Być może jest jakiś limit wstawianych plików bo pozostałe jestem zmuszony dodać w oddzielnym poście. Poniżej kartoniki.
-
- 625...1249 postów
... i przeoczona naklejka baterii płaskiej
-
- 625...1249 postów
Niestety, brak możliwości edycji spowodował lekki bałagan. Poniżej zdjęcie wnętrza baterii 67V5.
-
- 625...1249 postów
Nie będę zanudzał Kolegów dziesiątkami odmian baterii. Staram się pokazywać tylko bardzo rzadkie lub charakterystyczne. Będzie to dotyczyć wszystkich firm. Tym postem kończę temat Centry. Poniżej zaprezentuję dwie bardzo ciekawe i rzadkie baterie i kilka naklejek.
Poniżej reszta materiałów.
Bateria P-13-U-02 Centry z 1969 roku. Dostarczała napięć: 1,6V, 3,2V, 8V, 11V i 13V. Była stosowana m. in. w rentgenometrach polowych. Wymiary: 62 x 26 x 33.
Bateria anodowa Centry 70F20-L o napięciu 105V z 1970 roku. Była stosowana m.in. w sondach meteorologicznych. Wymiary: 73 x 73 x 25.
... i zwykły paluszek ale rzadziej spotykany.
Ciekawa naklejka eksportowej baterii płaskiej. Na rynek francuski eksportowała też Volta.Poniżej reszta materiałów.