Jak widać jestem nowym użytkownikiem tego forum. Ostatnio zaczęły fascynować mnie wzmacniacze z wykorzystaniem pięknych, klimatycznych lampek. Zbudowałem prosty wzmacniacz mono na jednej lampie ECL86 + EM84. Układ gra świetnie, nie jestem audiofilem, ale na moje ucho jest ok. Dodam, że moja przygoda z lampami dopiero się rozpoczęła a w/w wzmacniacz zbudowałem wzorując się na gotowych schematach i niestety nie znam zasady działania, ale jak znajdę trochę czasu to "łyknę" trochę teorii i myślę, że pewne sprawy się wyjaśnią

- 6H6П
- 6П3C-E
- 6C33C-B.
W niedalekiej przyszłości planuję zrobić wzmacniacz podobny do tego, który pięknie przedstawił kolega gsmok: Wzmacniacz Lampowy. I teraz nasuwają się pytania:
1. Czy lampę 6N1P można zastąpić przez 6N6P, jeżeli tak to duże będą zmiany w układzie?
2. Czy transformator oferowany na Allegro Okazja! Transformator do wzmacniacza lampowego SS! jest odpowiedni do zasilania układu? Dodam, że mam zamiar zrobić dwa kanały.
3. Czy mogę użyć transformatorów głośnikowych oferowanych przez firmę INDEL?
Chciałbym dodać, że jestem ograniczony finansowo do około 250 zł - tzn. sama elektronika, z obudową coś się wymyśli... Jak już wcześniej mówiłem nie jestem audiofilem i nie zależy mi na super jakości, gdyż najprawdopodobniej nie odczułbym różnicy między wzmacniaczami zrobionymi z droższych i z tańszych elementów.
Z góry Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi
Pozdrawiam Serdecznie