Witam
Projekt Radmor blaszak CB zakończony

Działa i to w zasadzie tyle, cudów nie ma. Dobrze że się zabrałem za temat przed radiem na 10m które chciałem z tego zrobić. Przypomniałem sobie jak zrobione jest p.cz w tym radiu. Jeden filtr kwarcowy szeroki jak Wisłostrada i jeden obwód LC w drugiej pośredniej, filtra nawet ceramicznego brak

. Generalnie jest śmiesznie, dalekie stacje w "5" słychać tak samo na obu kanałach

Mimo to jestem zadowolony bo zabytek starszy o rok ode mnie przemówił. Nadajnik działa, w FM czyste 10W a w AM około 6W. Krzycząc do słuchawki 10W. Modulator szeregowy widoczny na zdjęciu części nadawczej z płytką uniwersalną. Wrzucę kilka fotek. Przepraszam za jakość, mój super telefon gubił się w świetle świetlówek.
Wracając do tego radyjka w planach na 10m pytanie. Zna ktoś zasadę działania blokady szumu w tym radiu 3011 jak i innych blaszakach ?? Mam wersję z dwoma hybrydami. Nie znalazłem info na ich temat w sieci. Jedyne info to pierwsza filtr środkowo przepustowy, druga wzmacniacz. Co ciekawe po podaniu m.cz po demodulacji AM układ nie działa. Podejrzewam że pierwszy układ to filtr "lubiący" szum FM a drugi to wzmacniacz DC ale to domysły. Mam schemat na domowym kompie, załączę go wieczorem. Wychodzi na to że w planowanym radyjku na 10m wykorzystam tylko PA, filtr nadajnika i jak dojdę do ładu z tą blokadą to m.cz
Drugie pytanie nie związane z tematem ale też Radmorem. Przy okazji zamawiania płytek u Pana Chińczyka zrobiłem płytkę premium syntezy LM7001 w zamian za malowaną mazakiem.... Radmor wersja 2m już ją dostał i wszystko działa. Ale pytanie. Już wiem że kombinując z kwarcami i podziałem programowym nie ma opcji kroku 12,5 i 6,25 kHz przy 145MHz. Przy 90MHz też nie ma. Do tylu zjechałem bez wymiany cewki. Zadziałał komuś krok mniejszy niż 25KHz i przy jakiej częstotliwości ??
Pozdrawiam