Laptop miał duuuuuużo szczęścia bo fabrycznie dostał akumulator GP a nie VARTA.
Niestety nawet GP nie wytrzymal próby czasu... to co widać na prawiej krawędzi i całym spodzie akumulatora to wyciekający elektrolit w postaci żelu (na początku sądziłem, że to klej do jego unieruchomienia)
Kolejny pozytyw to fakt, że stał w torbie w pionie i elektrolit nie rozlewał się w stronę elementów tylko ściekał do krawędzi PCB na którym nie ma akurat ścieżek
Z lewej strony widać jednak 'nadgryzioną' diodę oraz rezystory....
Locutus pisze: ↑pn, 3 lutego 2025, 15:07
Laptop miał duuuuuużo szczęścia bo fabrycznie dostał akumulator GP a nie VARTA.
Niestety nawet GP nie wytrzymal próby czasu...
Jak to mawia mój ojciec: "Varta g... warta".
Kupiłem kiedyś parę opakowań paluszków LR6 jak i LR3, jakieś super hiper mega haj energy. Jakież było moje zdziwienie gdy niemal wszystkie kolejno jeden po drugim zaczęły popuszczać elektrolit.
Od tego czasu staram się unikać.
Akumulator usunięty, skorodowane elementy również.
Laptop dostał rówież koprocesor i tutaj jest zagadka.... po co jest dodatkowe gniazdo DIP (IMHO 387 nie występuje w takiej obudowie).
Czyżby mógł pracować z 287
Ciekawostką jest fakt, że można do niego włożyć 'normalną' kartę ISA 8bit...
W moim przypadku dostanie kartę sieciową.
Zasilacz jest uszkodzony, ale podłączyłem go na laboratoryjnym.
Płyta dała ‚oznaki życia’ a po kilkudziesięciu sekundach, zadymił jeden tantal przy zasilaniu
Fajny laptok, a moze bys chcial to: https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_PC_Convertible
Mam fajny egzemplaz, komplet z modemem i drukarka nawet oryginalna torba IBM'a.
Podejzewam ze duzo takich nie ma w Europie. Jakies 10 lat temu dzialal dobrze ale zachcialo mi sie reanimowac beterie i zniszczylem obudowe baterii przy rozbieraniu, stracilem wtedy zainteresowanie.
Bede latem w Polsce i jak uda mi sie kupic bilety premium to moge ci przywiesc, nie bedzie drogo, "dobre" piwo.
alpher pisze: ↑śr, 5 lutego 2025, 02:19
Fajny laptok, a moze bys chcial to: https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_PC_Convertible
Mam fajny egzemplaz, komplet z modemem i drukarka nawet oryginalna torba IBM'a.
Podejzewam ze duzo takich nie ma w Europie. Jakies 10 lat temu dzialal dobrze ale zachcialo mi sie reanimowac beterie i zniszczylem obudowe baterii przy rozbieraniu, stracilem wtedy zainteresowanie.
Bede latem w Polsce i jak uda mi sie kupic bilety premium to moge ci przywiesc, nie bedzie drogo, "dobre" piwo.
Ło Panie... ale zabytek
Oczywiście, że bym go chciał, już zaczynam zbierać na "dobre piwo"