Jakiej firmy to był miernik?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Jakiej firmy to był miernik?
Witam!
Mam prośbę do Kolegów-chodzi o identyfikację miernika lamp, z którego została tylko płyta czołowa, jak na zdjęciach. Szukałem w internecie programem Obiektyw, ale takiego miernika nie znalazłem. Płyta jest kolegi i nie jest na sprzedaż,a raczej posłuży do odbudowy. Dobrze byłoby znać model i zdobyć dokumentację.Jest poszlaka,że przyrząd mógł mieć coś wspólnego z wojskiem.
Pozdrawiam-Grzegorz
Mam prośbę do Kolegów-chodzi o identyfikację miernika lamp, z którego została tylko płyta czołowa, jak na zdjęciach. Szukałem w internecie programem Obiektyw, ale takiego miernika nie znalazłem. Płyta jest kolegi i nie jest na sprzedaż,a raczej posłuży do odbudowy. Dobrze byłoby znać model i zdobyć dokumentację.Jest poszlaka,że przyrząd mógł mieć coś wspólnego z wojskiem.
Pozdrawiam-Grzegorz
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Re: Jakiej firmy to był miernik?
Witam!
To była samoróbka, te kolorowe gniazda bananowe stosowano powszechnie w DIY i szkołach do lat 80-tych, był też to raczej tester do starych lamp sprzed II wojny światowej, nie szło kupić miernika by testować lampy, to majster sobie sam go zrobił.
W RFN zaraz po wojnie była straszliwa nędza, nawet ludzie chorowali na szkorbut, więc fakt używania radioodbiorników z lat 1921-1940 był całkowicie zrozumiały.
Ja od 11 lat nie byłem w Niemczech i raczej już nie będę ale był czas, że byłem co drugi miesiąc......dużo dziwactw było na Flohmarktach.
To była samoróbka, te kolorowe gniazda bananowe stosowano powszechnie w DIY i szkołach do lat 80-tych, był też to raczej tester do starych lamp sprzed II wojny światowej, nie szło kupić miernika by testować lampy, to majster sobie sam go zrobił.
W RFN zaraz po wojnie była straszliwa nędza, nawet ludzie chorowali na szkorbut, więc fakt używania radioodbiorników z lat 1921-1940 był całkowicie zrozumiały.
Ja od 11 lat nie byłem w Niemczech i raczej już nie będę ale był czas, że byłem co drugi miesiąc......dużo dziwactw było na Flohmarktach.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Wg mnie to też raczej wyrób amatorski, ewentualnie jakąś produkcja jednostkowa. Podstawki lamp są mocowane śrubkami a nie nitami, gniazda bananowe różnią się konstrukcją. Obawiam się, że zdobycie dokumentacji może być niemożliwe.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Sporo takich jest tu https://www.google.com/search?sca_esv=7 ... =625&dpr=1 Też trafiłem na przerobione resztki takiego testera i mam listwę bananów i wskaznik { wyposażony w zestaw wewnętrznych dzielników, co upraszcza budowę}. Jest w użyciu jako tester {namiastka} lamp współczesnych i przez dwadzieścia lat nie doczekał się obudowy {nawet z dykty
}. 

Witam!
Dziękuję Koledze OTLamp za link-już wszystko jasne!
Pozdrawiam-Grzegorz
Dziękuję Koledze OTLamp za link-już wszystko jasne!
Pozdrawiam-Grzegorz
-
- 3125...6249 postów
Jogis w swojej "Budzie":-) pisze, że tester Kolegi "inar"-a wymaga baterii 4,5V do badania stanu włókien żarzenia oraz próby sterowania lamp.
Mam dostęp do testera ze zbliżonej epoki z r.ok.1936-1937, Vollnetz-Roehrenpruefera (bodaj firmy Klawitter).Tester ten zawiera także opcje
testowania rezystorów i kondensatorów stałych nie-elektrolitycznych (wskazanie podłużną neonówką) oraz pomiaru napięć stałych i prądów stałych
z mocno techniczną niedokładnością, bo przyrząd wychyłowy jest tylko na 1 mA.
Może warto by było pokusić się o jakąś odbudowę tego testera,Kolego Grzegorzu?
Pozdrawiam Wszystkich Kolegów.
Jacek"b/t"
Mam dostęp do testera ze zbliżonej epoki z r.ok.1936-1937, Vollnetz-Roehrenpruefera (bodaj firmy Klawitter).Tester ten zawiera także opcje
testowania rezystorów i kondensatorów stałych nie-elektrolitycznych (wskazanie podłużną neonówką) oraz pomiaru napięć stałych i prądów stałych
z mocno techniczną niedokładnością, bo przyrząd wychyłowy jest tylko na 1 mA.
Może warto by było pokusić się o jakąś odbudowę tego testera,Kolego Grzegorzu?
Pozdrawiam Wszystkich Kolegów.
Jacek"b/t"
-
- 3125...6249 postów
PS:
Sorry,firma nazywała się Kiesewetter,
z Lipska i ten tester też jest
opisany u Jogisa.W kilku wersjach.
Bardzo prosty do ewentualnego powtórzenia.
Pozdrawiam ponownie.
Jacek"b/t"
Sorry,firma nazywała się Kiesewetter,
z Lipska i ten tester też jest
opisany u Jogisa.W kilku wersjach.
Bardzo prosty do ewentualnego powtórzenia.
Pozdrawiam ponownie.
Jacek"b/t"