Zasilacz 0÷400V, 0÷100mA

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Zasilacz 0÷400V, 0÷100mA

Post autor: AZ12 »

Witam
Romekd pisze: sob, 25 stycznia 2025, 14:30Owszem, były w niemal wszystkich zasilaczach, w których transformator był sterowany przebiegiem symetrycznym bez składowej stałej prądu, jakie mi wpadły w ręce, np. w zasilaczach komputerowych ATX, zasilaczach do wzmacniaczy audio itp... Problem pojawia się przy próbie ręcznego nawijania takich dławików dla wyższych napięć wyjściowych zasilacza (wychodzi duża liczba zwojów i nawijanie bifilarne...), stąd mój pomysł by przenieść dławik na stronę pierwotną.
W przypadku przetwornicy przepustowej o napięciu wyjściowym 300 V wartość międzyszczytowa napięcia z wyjścia transformatora przekracza wartość 1 kV, co sprawia problem izolacji międzyzwojowej.
Ratujmy stare tranzystory!
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Romekd pisze: sob, 25 stycznia 2025, 14:30 Problem pojawia się przy próbie ręcznego nawijania takich dławików dla wyższych napięć wyjściowych zasilacza (wychodzi duża liczba zwojów i nawijanie bifilarne...), stąd mój pomysł by przenieść dławik na stronę pierwotną.
Przy małych prądach wyjściowych faktycznie wychodzą kłopotliwie duże indukcyjności. Ja celuję w 300-400 V, 0.5 A i 50 kHz, wtedy indukcyjność dławika wychodzi w granicach kilku mH, co jeszcze jest do ogarnięcia, nawet z półki. Częstotliwość ze względu na transformator z zasilacza ATX. Gdybym miał robić swój próbowałbym iść wyżej. Przeniesienie dławika na stronę pierwotną jest jakimś pomysłem, tak zrobiono na przykład w tej nocie aplikacyjnej (która już pojawiała się na forum) https://www.analog.com/en/resources/app ... 118fb.html
Jest to tak zwana przetwornica zasilana prądowo (current-fed) i cały układ musi być odpowiednio dostosowany, inaczej będą fajerwerki :lol:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Einherjer pisze: sob, 25 stycznia 2025, 11:39 Ja celuję w większe moce, do tak małych mam zwykły transformator i liniowy stabilizator w oparciu o LT3082 żyjący w Matriksie. Te 40 W można wytracić na małym radiatorze z wentylatorkiem. Tryb prądowy to fajna rzecz, ta sama rodzinka układów scalonych ma też taki dedykowany do push-pull w trybie prądowym. O takich cudach jak LT1683 nie wspominam. A czy wcześniejszy prototyp miał tak samo zrealizowaną pętlę sprzężenia dla przetwornicy? Bo może problem jest w kompensacji i niestabilna pętla działa dwustanowo?
To coś jest w założeniu fragmentem testera lamp który ma móc pracować również jako zasilacz warsztatowy. Też na początku chciałem zrobić to liniowo, ale ani nie mam odpowiednich rdzeni na transformator, ani nie za bardzo mam jak sieciówek nawijać. No i zrobienie wtedy kilku takich samych zasilaczy, każdy indywidualnie nastawiany i mierzony wymaga albo kilku uzwojeń, albo kombinowania, nie chciało mi się :)
safer pisze: sob, 25 stycznia 2025, 14:15 Prototyp przetwornicy u Kol. Tomka widzę, że wykonany na ETD29 (szkoda, że nie ma szczegółów wykonania trafa). Nie będę się "mondrował" co do topologii czy FB czy PP. Natomiast co do mocy urządzenia.... odczuwam pewien niedosyt bo potencjał jest.
Tak, ETD29, 90 (albo 120, nie pamiętam, muszę zmierzyć) zwojów wtórnych, 9 pierwotnych, materiał N27, szczelina 0.5mm (albo 1mm, też już nie pamiętam). Zwiększyć moc to nie problem, trzeba tylko przeliczyć przetwornicę, jak się bardzo zewiększy to zmienić topologię :). Też myślałem zamówić w Ferysterze, ale czy oni zrobią pojedyncze sztuki? Jakoś automatycznie założyłam, że detalu nie robią.
Krzysztof_M pisze: sob, 25 stycznia 2025, 15:01 Bardzo ładna płytka, gdzie zamawiałeś?
JLCPCB. W Chinach mam 5 płytek (mniej się nie da) szybciej i taniej (łącznie z przesyłką!) niż jedną u nas.
ODPOWIEDZ