Nadajnik UKF z dziwnym zastosowaniem 6P6S

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
szalony
moderator

Nadajnik UKF z dziwnym zastosowaniem 6P6S

Post autor: szalony »

Natknąłem się kiedyś na cqham.ru na schemat takiego nadajnika. Brak jest żadnych szczegółowych danych w tym wartości elementów, bo jest to tylko ogólny schemat. Wygląda jednak na to, iż jest wzięty z jakiejś książki, nikt nie popełnił go ołówkiem na kartce. Nadajnik jest jak rozumiem AM (mam słabą zdolność czytania schematów w.cz. nie znając projektu), co sugeruje pasmo lotnicze 108-137 MHz. Część m.cz składa się z wzmacniacza wejściowego na 6Ż3, transformatorowego odwracacza fazy i stopnia mocy na 2xGU-50 który pełni rolę modulatora - lampa końcowa nadajnika jest modulowana w anodzie. Część w.cz składa się z wzbudnicy z kwarcem i powielacza częstotliwości na 2x6P6S ( :!: ), drivera na GU-29, i stopnia mocy na GS-9B w układzie ze wspólną siatką. Antena jest jak zakładam sprzęgnięta za pomocą obwodu LC który jest wykonany jako przestrzenny, z lampą zamocowaną w "rurze". Moja wiedza z zakresu RF i elektroniki w ogóle, przy braku wartości elementów nie pozwala na analizę tego układu, ale nurtuje mnie jedno pytanie:

Czemu ktoś użył tetrody strumieniowej do audio jako wzbudnicy w nadajniku :?: Zwłaszcza, że reszta nadajnika jest złożona na lampach w.cz, w tym nowoczesnej lampie metalowo-ceramicznej, nie jest to więc konstrukcja zrobiona przez amatora z tego co leżało w szufladzie.
Załączniki
nadajnik.jpg
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Nadajnik UKF z dziwnym zastosowaniem 6P6S

Post autor: Romekd »

Czołem.
Mogę jedynie zgadywać, gdyż przy braku wartości elementów i opisu tylko takie przypuszczenie nasuwa mi się na myśl - może chodziło o wprowadzanie większych zniekształceń harmonicznych, co jest bardzo cenne w układach rezonansowych powielaczy częstotliwości (tu możemy mieć np. "potrajacze"), gdyż uzyskuje się lepszą sprawność powielania częstotliwości podstawowej...? :roll:

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Większość lamp przeznaczonych do wzmacniaczy m. cz. będzie bez problemu pracować przy częstotliwości do kilku lub kilkunastu megaherców, czego przykładem są popularne EL84 i EL34. Powielanie częstotliwości jest potrzebne ze względu na ograniczone częstotliwości rezonatorów kwarcowych.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

AZ12 pisze: wt, 14 stycznia 2025, 15:20 Witam

Większość lamp przeznaczonych do wzmacniaczy m. cz. będzie bez problemu pracować przy częstotliwości do kilku lub kilkunastu megaherców, czego przykładem są popularne EL84 i EL34. Powielanie częstotliwości jest potrzebne ze względu na ograniczone częstotliwości rezonatorów kwarcowych.
Witam!
EL84 stosowano jako stopień końcowy pirackich nadajników FM CCIR, jeszcze częściej 6P15P(EL83).
A QQE03/12 to już "kosmos" był.......a co do kilkunastu MHz, to byle jaki, przemysłowy MOSFET do energoelektroniki będzie pracował jako stopień mocy w.cz.
Dlatego też lampie niestraszne te 130MHz, podejrzewam, że EL84 by dała radę.
ODPOWIEDZ