Głupie pytanie

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Głupie pytanie

Post autor: staszeks »

Thereminator pisze: ndz, 1 września 2024, 16:02
staszeks pisze: ndz, 1 września 2024, 15:28 W strzykawce z krwią ma kontakt tylko igła o usunięciu której pisałem.
W momencie wstrzykiwania kontakt z krwią ma również ciecz znajdująca się w strzykawce.
pod warunkiem,że cofniesz tłoczek.
W przeciwnym wypadku co najwyżej "kilka molekuł" w odłamanej igle.
Inna sprawa, że nie widzę realnej sfery zastosowania.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Na szczęście nie ty ustalałeś procedury postępowania z zakaźnymi odpadami medycznymi, tylko ludzie, którzy mają większą znajomość tematu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Z ciekawości chciałbym poznać przepisy jakie wymuszają określone postępowanie.
Próbowałem szukać ale bezskutecznie.
Żeby była jasność: znalazłem przepisy, ale dotyczą one np. szpitali (bo w obowiązkach są np. konieczności robienia sprawozdań, czy zgłaszania czegoś do jakichś służb, a to przecież na pewno nie dotyczy osób prywatnych).
Osób prywatnych dotyczą tylko takie przepisy:
"Odpadem jest każda substancja lub przedmiot, których posiadacz pozbywa się, zamierza się pozbyć lub do których pozbycia się jest obowiązany."
No więc szukałem jakieś listy odpadów "do których pozbycia się jest obowiązany". I nie znalazłem. A bez tej listy taki zapis jest nieskuteczny.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Tak dla uzupełnienia tematu:
https://bielsko.biala.pl/aktualnosci/54 ... zucac-igly
jak pojawiły się u mnie strzykawki zapytałem w aptece czy można je u nich zostawić.
Usłyszałem apteki nie przyjmują tylko PSZOK.,
Nieco później pojawił się podlinkowany artykuł w którym jak byk piszą, ze można oddawać w aptekach
Aktualnie nawet pojawił się u mnie na osiedlu plakat analogiczny do ilustracji artykułu.
Z ciekawości wszedłem jeszcze do dwóch z tym samym pytanie, a także będąc na wyjeździe zahaczyłem o aptekę w Sopocie.
Wszędzie usłyszałem taka sama odpowiedź.. (oczywiście można nic nie mówić w rzucić w aptece do wystawionego pojemnika na zużyte lekarstwa,
ale ja mówię o dobrowolnym przyjmowaniu).
Jeżeli mowa o wykorzystaniu to myślałem o wykorzystaniu we własnym zakresie.
Inne, czyli przemysłowe nie wchodzi w rachubę bo musiałoby to prowadzić do skupu a tam pojawiły by się strzykawki ze szpitali, które z założenia przechowywane mogą być w warunkach różnych i niekoniecznie tu chodzi o kontakt z krwią.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

I co w tym dziwnego, że na portalach medialnych piszą głupoty? To wręcz norma w ostatnich latach.

Trudno oczekiwać, że apteki będą przyjmować zakaźne odpady medyczne - to wymaga przeznaczonego na ten cel oddzielnego pomieszczenia z chłodnią.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Thereminator pisze: pn, 2 września 2024, 07:51 I co w tym dziwnego, że na portalach medialnych piszą głupoty? To wręcz norma w ostatnich latach.
W TV reklama jakiegoś ,,leku'' czy innego specyfiku a lektor ,,w razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą'', Żona przyjmując
w niepublicznym ZOZ-ie ma stale takie pytania, pacjenta wtedy' delikatnie spławia w temacie bo nie będzie wnikać co on kupuje i zażywa bez recepty.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Mnie ciekawi co innego.
Bo gdzie wyrzucać, gdy już chcemy wyrzucić, to jedna sprawa.
Ale czy istnieje obowiązek wyrzucania w ogóle?
Bo to że strzykawki w momencie wyrzucania są odpadem niebezpiecznym i należy je wtedy wyrzucać w odpowiednie miejsca, nie oznacza od razu że jest obowiązek wyrzucać każdą posiadaną zabrudzoną strzykawkę.
Myślę że działa to tak jak dla każdych innych odpadów.
Przykładowe definicje:
15 01 07 Opakowania ze szkła
16 01 03 Zużyte opony
16 01 07* Filtry olejowe
Czy to oznacza że każdy filtr olejowy to odpad? Oczywiście że nie. Może z treści tego tekstu tak wynika, ale nikt tak tego nie interpretuje.
Odpadem jest to czego posiadacz zamierza się pozbyć. Jak użytkujesz filtr w samochodzie to odpadem on nie jest. Dopiero jak się zużyje i będziesz chciał go wyrzucić, to nim będzie.
Takie zapisy to po prostu bubel prawny. Jedynie przy oponach napisali że chodzi o zużyte, a nie o wszystkie.
I tu wracamy do strzykawek.
18 01 03 Inne odpady, które zawierają żywe drobnoustroje chorobotwórcze lub ich toksyny oraz inne formy zdolne do przeniesienia materiału genetycznego, o których wiadomo lub co do których istnieją wiarygodne podstawy do sądzenia, że wywołują choroby u ludzi i zwierząt (np. zainfekowane pieluchomajtki, podpaski, podkłady), z wyłączeniem 18 01 80 i 18 01 82
Tu jest ukryte pewne założenie. "Inne odpady".
Nie napisali inne przedmioty, tylko inne odpady.
Czyli z tekstu wynika że najpierw strzykawka musi się stać odpadem, i dopiero wtedy wpadnie do kategorii 18 01 03.
Czyli jest to łagodniejszy zapis niż dla filtrów olejowych, bo one są w kategorii 16 01 07 wpisane wprost.
W związku z tym pojawia się pytanie, kiedy strzykawka staje się odpadem. Czy dopiero wtedy gdy posiadasz chce się jej pozbyć?
A gdyby zmienić zapis na taki:
18 01 03 Inne przedmioty, które zawierają żywe drobnoustroje chorobotwórcze lub ich toksyny oraz inne formy zdolne do przeniesienia materiału genetycznego, o których wiadomo lub co do których istnieją wiarygodne podstawy do sądzenia, że wywołują choroby u ludzi i zwierząt (np. zainfekowane pieluchomajtki, podpaski, podkłady), z wyłączeniem 18 01 80 i 18 01 82
To co to zmieni? Bo jak dla mnie nic. Będzie jak z filtrem olejowym. Czyli wprawdzie wpisany wprost, ale jednak z domniemaniem że chodzi o chęć pozbycia się.
Musi być jakiś inny zewnętrzny zapis prawny, który nałoży obowiązek pozbywania się pewnych przedmiotów, niezależnie od woli pozbycia się ich. A takiego nie znalazłem.

Obecne przepisy UE są niezwykle skomplikowane, i precyzują wiele rzeczy. Ale takie precyzowanie sprawia że łatwo coś pominąć albo sprecyzować zbyt precyzyjnie, tak że pewne rzeczy się nie załapią.
Efekt jest taki że te przepisy nie są przestrzegane. Jest ich za dużo i nie są zrozumiałe nawet dla prawników czy funkcjonariuszy. To jak je egzekwować?
Nawet dajmy na to przedszkolanka i przedszkolaki łamią wiele dyrektywnych unijnych (nieświadomie). Konkretnie to dyrektywę WE (tą od CE).
Tak więc Thereminator: nie oczekuj że nagle strzykawki zostaną potraktowane zgodnie ze wszystkim przepisami/dyrektywami.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Przepisy......w grudniu AD2022 wymiana bioderka lewego, szybko (1,5 godziny), sprawnie, łażę teraz jak nowonarodzony (nie bać się, powinienem zdecydować się kilka lat temu bo czasem 100m nie uszedłem bez przerwy...)....operacja ,,na żywo'' więc pytałem w trakcie (trochę głośno bo wiertarka, frezarka, młotek i inne szpeja w działaniu) co z tym starym (70 lat) wyciętym bioderkiem, odpowiedź nie był jednoznaczna ani konkretna a ja tylko chciałem kostki do wecka, zalać formaliną i postawić na kominku (mam)....nic z tego, zabrali i nie oddali, gdzie ono teraz błądzi.......
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Thereminator pisze: pn, 2 września 2024, 07:51 I co w tym dziwnego, że na portalach medialnych piszą głupoty? To wręcz norma w ostatnich latach.

Trudno oczekiwać, że apteki będą przyjmować zakaźne odpady medyczne - to wymaga przeznaczonego na ten cel oddzielnego pomieszczenia z chłodnią.
W portalach tak ale takie plakaty po mieśscie nie rozwiesza byle portal.
Załączniki
igly_20240902_165700_.jpg
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Kluczowe hasło:
(...) do aptek, które zbierają takie odpady

można rozumieć dwojako:
- wszystkie zbierają takie odpady,
- nie wszystkie zbierają takie odpady a tylko niektóre. I właśnie do tych niektórych należy je zanieść :lol:
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

W zasadzie można by tutaj wytaczać różne działa uzasadniając taką lub inna interpretację.
Myślę, ze każdy zainteresowany wyrobił sobie własne zdanie, więc nie skomentuję.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Tu bo nie chcę mnożyć bytów nad potrzeby. Dostałem od jednego z kolegów (proszę daj znać na pw, jakoś muszę podziękować a Twoje dane mi umknęły....) broszurkę ,,Domowe wina, nalewki, likiery i owoce w alkoholu'', we wstępie od autorki info ALKOHOL SZKODZI ZDROWIU a przecież wiadomo wszem i wobec, że alkohol pity umiarkowanie nawet w dużych ilościach nie szkodzi. Pozdrawiam ogół kolegów a zwłaszcza ofiarodawcę broszurki, czekam na pw.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

ZNALAZŁEM, info było w telefonie(?). mimo to proszę o odzew na pw np. co potrzebujesz, ja też nie z pustą ręką...... Pozdrawiam.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
ODPOWIEDZ