Przeglądając portale aukcyjne można znależć wiele ofert sprzedaży transformatorów z odzysku. Część ich jest w dobrym stanie, czasem nowe {nieużywane}, ale także zwykły brudny złom {dla hobbystów lub na miedż}. Czasem kupuję takie oferty o ile jest to hurt w niskiej cenie i wczoraj przyszła taka paczuszka za 5 dych.
Trochę brudnych transformatorków, ale chyba użytecznych {po sprawdzeniu} do zastosowań amatorskich. Jest duży transformator głośnikowy od niemieckiego radia w komplecie z dławikiem, mały ruski do radiowęzła, polski od pioniera, dwa zasilające od tranzystorowych stołowych, jakiś pod ECL-kę i brakujący mi do pary TGp5. Oraz jakaś parka pasujące do PP 8k/15,8.4 omowych głośników. Myślę że to sprawka Mikołaja, czego życzę Kolegom {nawet jeśli już w niego nie wierzą}. Pozdrawiam Świątecznie .
I tak trzeba polować, jak mam czas (drugi dzień przy garach a to jeszcze nie koniec......pierogi nie polepione...) odpowiednie działy na Allegro odwiedzam co 2-3 godziny, kiedyś polowania były najlepsze bladym świtem ale to było minęło. Sam się dziwię, że niby nic nie ma ciekawego do kupienia a średnio 2-3 razy w miesiącu coś można trafić, nie wiem po co ale np. PCC84 poniżej 3zł NOS kupiłem kilkanaście, transformatorów podobnych do tych ze zdjęcia mam tyle, że więcej nie biorę do ręki a TWOP rozdaję. Ale np. Wolumen to już syreni śpiew.......Wesołych Świąt.
Kilkanaście lat temu kupiłem w ten sposób transformatory sieciowe małej mocy.
Sprawny głośnikowy da się niekiedy pozyskać ze szczątków sprzętu lampowego ze skupu złomu. W ten sposób zdobyłem TG5-53. Wesołych świąt.
cirrostrato pisze: ↑pn, 23 grudnia 2024, 15:08że więcej nie biorę do ręki a TWOP rozdaję.
Właśnie potrzebuję taki bo chcę zrobić... generator lampowy.
Odbiór osobisty i wtedy gratis, wysyłka InPost 16,99zł, nawet dwa. Ale tylko klasyczne ,,małe'' TWOP na rdzeniach EI66/22 (rdzenie identyczne jak telewizyjne typowe TG 2,5 i DFZK), duże przewijam dla siebie. Wesołych Świąt.