Czy Twój projekt zasilacza nabrał już jakiś realnych kształtów, które można bezczelnie powielić sobie w domu?

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Sam kupuję w znanym łódzkim sklepie tranzystory mocy do naprawy sprzętu krajowego.
Potwierdzam, znikły popularne tranzystory wielkiej częstotliwości.
Wkrótce zmieszczę pełny schemat wraz z informacjami o elementach, które warto w układzie zastosować, oraz o tych, których w ogóle nie warto brać pod uwagę, ze względu na ich dużo słabsze parametry. Muszę jednak wcześniej wykonać sporo dodatkowych pomiarów i sporządzić zestawienia z parametrami podzespołów (rezystorów i układów TL431, z podziałem na konkretnych producentów i dystrybutorów, u których warto dokonywać zakupy części elektronicznych), a na to niestety ostatnio brakuje mi czasu...Krzysztof_M pisze: ↑czw, 11 marca 2021, 09:13 Czyli finału z konfetti i delegacją w strojach ludowych nie będzie?Wielka szkoda.
Ogromne dzięki, RomkuRomekd pisze: ↑czw, 11 marca 2021, 11:57 Czołem.Wkrótce zmieszczę pełny schemat wraz z informacjami o elementach, które warto w układzie zastosować, oraz o tych, których w ogóle nie warto brać pod uwagę, ze względu na ich dużo słabsze parametry. Muszę jednak wcześniej wykonać sporo dodatkowych pomiarów i sporządzić zestawienia z parametrami podzespołów (rezystorów i układów TL431, z podziałem na konkretnych producentów i dystrybutorów, u których warto dokonywać zakupy części elektronicznych), a na to niestety ostatnio brakuje mi czasu...Krzysztof_M pisze: ↑czw, 11 marca 2021, 09:13 Czyli finału z konfetti i delegacją w strojach ludowych nie będzie?Wielka szkoda.
![]()
O jakie konkretnie tranzystory chodzi?
Cienkowarstwowe foliowe płaskie rezystory SMD wnoszą spore THD, w kartach katalogowych są stosowne ch-ki. Rezystory cienkowarstwowe są mimo wszystko droższymi rezystorami niż grubowarstwowe. W zastosowaniach jak dzielnik napięciowy ustalający napięcie wyjściowe regulatora napięcia te THD są nieistotne. Po prostu trzeba typ rezystora, kondensatora dobierać pod zastosowanie. Ile było rozczarowań z ponoć lepszych kondensatorów monolitycznych bo przemilczano cechę dielektryka X7R czyli silnej zależności pojemności od napięcia?