trafo do EL8

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

szalony

Post autor: szalony »

Dzięki ;) Dziękuje również Maćkowi1, bo przyznam ze nie przyszedł mi do głowy ten pomysł. Moje głośniki 6om po połączeniu w szereg dadzą 12omów, co sprawi że przy TG5-46 lampa zobaczy 12,24k - idealnie :)
szalony

By the way... OTLamp, nie chciałbyś się pozbyć tego głośnika :?: :D
OTLamp

Post autor: OTLamp »

szalony pisze:By the way... OTLamp, nie chciałbyś się pozbyć tego głośnika :?: :D
Nigdy w życiu. Ten głośnik wygląda praktycznie jak nowy. Pochodzi z 1932/33r. W dodatku nie do końca jest mój (pracuję nad tym:P) Jego obudowa była dość mocno zniszczona. Obecnie wyglada tak: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hp?id=1272

Jak widać jest niedokończona.

Pozdrawiam
szalony

Właśnie jego stan techniczny mnie zaskoczył :D
szalony

Piotr pisze: typowy punkt pracy:
Ua=Ug2=250V; Ug1=-3V8; Ia=80mA; Ig2=3m2A; S=5m5A/V; Ri=60kOhm; Rk=320Ohm; Ro=12k5Ohm; Po=2W; h=10%;
Uff. 20mA a nie 80. Już się wystraszyłem że trafo nie wytrzyma ;) A to lampa "bateryjna" :)
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

poprawa

Post autor: KaW »

Drogi Panie Alku -forum jest forum -poprawie sie kiedys.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Oczywiście, że 20mA. Literówka, przepraszam.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

A teraz całkiem OT- co by było jakby tak zamiast magnesu trwalego w głośniku dynamicznym nawinąć wielozwojowe uzwojenie i to uzwojenie podłączyć jako obciążenie lampy - cewka byłaby uzwojeniem wtórnym takiego trafo?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Kiedyś stosowano bardzo ciekawy pomysł:
Istotnie, zamiast magnesu stałego była cewka. Przepływał przez nią prąd stały, gdyż była włączona jako element szeregowy w zasilaczu anodowym pełniąc jednocześnie funkcję dławika.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Czysto teoretycznie - czy gdyby na tej cewce nawinąć uzwojenie wtórne i podłączyć z cewką membrany? Dławik, a własciwie uzwojenie pierwotne takiego transformatora dać prosto do lampy. Wyszedł by głośnik zintegrowany, nie wymagający trafa :D Pytanie, czy to miało by szanse zadziałać? Sprawdził bym osobiście, ale wszystkie moje głośniki mają niestety magnesy stałe :(
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

brys pisze:Czysto teoretycznie - czy gdyby na tej cewce nawinąć uzwojenie wtórne i podłączyć z cewką membrany? Dławik, a własciwie uzwojenie pierwotne takiego transformatora dać prosto do lampy. Wyszedł by głośnik zintegrowany, nie wymagający trafa :D Pytanie, czy to miało by szanse zadziałać? Sprawdził bym osobiście, ale wszystkie moje głośniki mają niestety magnesy stałe :(
Wydaje się, że w takim ukladzie niewielkie. Byłby to transformator z potężną szczeliną powietrzną. Ale jakby uzwojenie pierwotne znajdowało się na nieruchomej części (stojanie) a cewka membrany była zwarta i poruszała się w szczelinie tego stojana, to pytanie czy taki "silnik" działałby jako głośnik i czy byłby wystarczająco liniowy? Oczywiście "stojan" wykonany musi być z blach transformatorowych.
szalony

Trafo TG5-46 zostało dzisiaj przetestowane przez zmontowanie na nim prostego wzmacniacza (4.2 w ksiażce Alka) na ECL82 (Matsushita "pożyczona" z generatora ;) ) Oczywiście niedopasowanie jest potężne, ale jakoś tam gra. Problemy sprawia "jeno" liniowy potencjometr głośności :x Układ zostanie oczywiście rozmontowany, a trafo obsłuży EL8 w radiu o którym niedługo napiszę (z dużą ilością pytań). Swoją drogą jest to pierwsza moja konstrukcja lampowa, która daje dźwięk na głośnik. :)
ODPOWIEDZ