UNITRA-UNIMA 1331 Multimetr- potrzebna kompletna dokumentacja

Woltomierze, mierniki uniwersalne, itp.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

UNITRA-UNIMA 1331 Multimetr- potrzebna kompletna dokumentacja

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Kupiłem we wrześniu taki sobie multimetr na NIXIE, który był na wyposażeniu UNITRA-ELTRA w Bydgoszczy, tak przeszedł cechowanie w maju 1990 roku.
W tej chwili jest już wymyty IPA, niestety kondensatory elektrolityczne powiedziały "papa" i nawet przeżarły swoje kubki :evil:
Miernik nie jest zawilgocony i nie ma w nim korozji.
Zdobyłem dokumentację, ale nie ma tego, co nawaliło, czyli bloku zasilacza
http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypo ... a_1331.pdf
Nie mam schematu bloku zasilacza, a prawdopodobnie brakuję jednego z napięć +/-12V, bo jest zwarcie na którymś elektrolicie.
Ma ktoś schemat zasilacza tego lub bliźniaczego miernika CEMI-SZCZYTNO?
eprzemeks
10...14 postów
10...14 postów

Re: UNITRA-UNIMA 1331 Multimetr- potrzebna kompletna dokumentacja

Post autor: eprzemeks »

Polecam stronę "Polskie Multimery".
Tu jest wszystko o 1331.

A tu poszukiwany schemat dla potomnych:
Schemat zasilacza
Schemat zasilacza
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

eprzemeks pisze: ndz, 6 października 2024, 00:26 Polecam stronę "Polskie Multimery".
Tu jest wszystko o 1331.

A tu poszukiwany schemat dla potomnych:
1331_zasilacz.gif
Witam!
Linki w Chrome na Windows 11 Home nie odpalają.
Za schemat dziękuję bardzo :D
Najpierw trzeba wypieprzyć wszystkie elektrolity, bo już 90% jest przeżarte albo ma wykwity przy wyprowadzeniach, czyli do bezwzględnej wymiany :!:
Co do samego działania miernika obecnie.....no nic nie mierzy, bo na 99% brakuję zasilania części analogowej, +5V jest ale pewnie "pływa" bo ciężko wyzerować wyświetlacz.
Bym go uratował, bo raczej taki sprzęt był utylizowany komisyjnie a ten ostał się w jednym kawałku i wygląda na nieruszany od 35 lat.
Była też wersja, gdzie przecinki i inne kontrolki były LED-owe, tu są neonówki.....wczesna wersja tego miernika.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Jeśli miałbyś do wymiany lampy NIXIE to zamiennikiem LC531 są IN-14 -szukaj na allegro lokalnie gdyż na zwylym allegro zostały tylko firmy.

Byłbyś wstanie zdjąć wymiary obudowy?
eprzemeks
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: eprzemeks »

Linki jawnie to:
http://multimetry.tzok.eu/
http://multimetry.tzok.eu/multimetr.php?typ=1331

Mam nadzieję, że teraz zadziała.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
W moim mierniku nie ma lamp NIXIE z DOLAM a są lampy enerdowskie, lakierowane na czerwono, marki RFT-WF.
Pinouty lamp z DDR i polskich/rosyjskich są zupełnie odmienne, czyli "1 za 1" nie zamienisz :!:
Sam się przekonałem w f-miarce Zopan, gdzie ostatnia LC531 była uszkodzona, uciekł gaz.....miałem odzyskowe WF Z5730M, wstawiłem w dziury, lampę klejąc klejem na gorąco i robiąc krosy, gdyż wyprowadzenia są innym porządku.
Miernik działa, aczkolwiek by się przydało wywalić ten debilny generator wzorcowy 10MHz na 7400 i założyć stabilizowany termicznie, bo mierniki bzdury pokazują(ze starości rozjeżdża się ten szajsowaty trymer).
W kwestii mojego 1331.....linki nie działały z banalnego powodu NordVPN, ustawionego na zbyt rygorystyczne bezpieczeństwo, używam go jak coś z torrenta pobieram.
Z Autorem strony z linku nie chcę mieć nic wspólnego, ten człowiek mi sporo krzywdy wyrządził, ale z zamieszczonego schematu chętnie skorzystam.
Wymiary mogę zdjąć ale nie mogę swojej, metalowej linijki znaleźć, gdzieś mi wcięło ją, już kilka tygodni jej szukam, orientacyjnie podam jak calówką dla budowlańców zmierzę.
Zdjęcia bebechów zamieszczę za może tydzień.....za dużo mam roboty zaczętej.
Jeszcze mnie zastanawia jedno....mój jest UNIMA z Warszawy, część egzemplarzy, w tym 1321, pochodzi z CEMI Szczytno, czy te dwa zakłady robiły to samo w jednym czasie, czy UNIMA to opracowała a w Szczytnie klepali na podstawie dokumentacji z Warszawy?
Bo przykładem były MK232 z ZRK, które potem tłuczono w Lubartowie do końca lat 80-tych, zresztą jakość też poszła "z pieca na łeb", szczególnie ostatnie, bardzo drogie MK-433.
Albo radia z rodziny Ślązaka/Beskida, które potem klepano w SI "Odnowa" w Białymstoku, to było pod zamówienia "budżetówki" i mało który egzemplarz pracował na UKF, mi się taka "mina" trafiła, dwa zimne luty na filtrach p.cz. przy dyskryminatorze FM i wadliwe tranzystory w głowicy UKF.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

To znaczy, ze ktoś wymieniał lampy :oops: oryginalnie były właśnie LC-531 Inna sprawa ,że LC-531 były też lakierowane na czerwono- tak jest napisane w karcie katalogowej.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

CHOPIN66 pisze: śr, 9 października 2024, 22:57 To znaczy, ze ktoś wymieniał lampy :oops: oryginalnie były właśnie LC-531 Inna sprawa ,że LC-531 były też lakierowane na czerwono- tak jest napisane w karcie katalogowej.
Witam!
Może i są LC-531, nie widać nawet śladu ingerencji, wyczyszczenie miernika z ponad 40 letniego brudu wymagało zużycia litra IPA.
Lampy są przykurzone, a poza tym zastanów się: W PRL-u był wieczny niedobór wszystkiego, może ktoś zastosował lampy z NRD?
Poza tym.....LC-531 ma kropkę dziesiętną, moje lampy nie mają, są fabryczne neonówki jak w kontrolkach, nie chce mi się tego rozbierać, bo nie mam ani sił, ani chęci, już dziś wypruwałem LM723 z płytki dwustronnej papierowej :evil: , potem lutowałem podstawkę precyzyjną.
Miernika nie odpalam bez wymiany wszystkich elektrolitów, gdyż obecnie ELWA "pięknie" przeżarły swoje kubki i wypluły elektrolit na wyprowadzenia, wolę, by któryś nie zwarł, bo nie mam magazynu półprzewodników w szufladzie biurka a zapewne znasz laminat w sprzęcie pomiarowym z PRL-u i problemy z nim związane?
https://danyk.cz/digitrony_en.html
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

W moim 1321 też są neonówki- to o niczym nie świadczy :D. Mi też jedna ścieżka odchodzi w 1321 przy samej lampie NIXIE :D Do rozlutu używam od niedawna rozlutownicy oporowej chińskiej z allegro za 150 zł. podciśnienie jest wytwarzane przy pomocy elektromagnesu więc nie mam problemu z ówczesnym laminatem a akurat w moim 1321 jest laminat epoksydowy, ale inna sprawa, że miernik jest albo z serii prototypowej albo z samego początku produkcji- na Elwach data produkcji Listopad 73 oraz Luty 74.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

CHOPIN66 pisze: czw, 10 października 2024, 01:26 W moim 1321 też są neonówki- to o niczym nie świadczy :D. Mi też jedna ścieżka odchodzi w 1321 przy samej lampie NIXIE :D Do rozlutu używam od niedawna rozlutownicy oporowej chińskiej z allegro za 150 zł. podciśnienie jest wytwarzane przy pomocy elektromagnesu więc nie mam problemu z ówczesnym laminatem a akurat w moim 1321 jest laminat epoksydowy, ale inna sprawa, że miernik jest albo z serii prototypowej albo z samego początku produkcji- na Elwach data produkcji Listopad 73 oraz Luty 74.
Witam!
Tak szczerze, to "wsio ryba" czy Dolam czy RFT....ważne, że NIXIE jasno świecą i neonówki też :D
Laminat mam epoksydowym, w mlecznym kolorze, jednak też ścieżki odpadają jak przygrzejesz, jam ma też chińską ZD-915, już drugi cylinderek rozbiłem a plastikowych nie kupuję, bo mają problem ze szczelnością.
Mój miernik datuję na okolice stanu wojennego, tak 1980-1983, niestety w środku panował niewyobrażalny syf, jakby smary z kurzem zmieszane, trochę to przypominało stan po powodzi, tylko korozji brak.
Z tymi sprzętami taki jest problem, że te kondensatory ELWA niebieskie same z siebie gniją z biegiem czasu,......można było dać coś lepszego, to sprzęt profesjonalny w końcu :evil:
Tymczasem dano badziewie, które przeżera kubki i wylewa się na PCB :evil:
dzidek70
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: dzidek70 »

Witam.
Mam instrukcje oryginały (stan b.dobry ) określone jako INSTRUKCJA TECHNICZNA do multimetru 1331 :
UNITRA - CEMI Szczytno z roku 1980
oraz UNITRA - UNIMA Warszawa z roku 1974.
Pozdrawiam i Zapraszam na PW.
Ps. mam też inne instrukcje ; nie tylko do polskich przyrządów.
ODPOWIEDZ