Wybór PP el84 2 schematy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wybór PP el84 2 schematy
Witajcie. Przedstawiam znane 2 schematy na wzmacniacz pp na el84. Pierwszy ma na wejsciu ECF82, drugi ECC83. Który według Was będzie miał lepsze parametry i mniejsze szumy? I co ogólnie sądzicie o katodynie i takim rozwiązaniu? Wiem że nie jest idealne ale chciałbym maksymalnie uprościć układ.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Wybór PP el84 2 schematy
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Jak to gra i jaka lampa na wejsciu?
Szumami we wzmacniaczu tego typu raczej nie ma się co przejmować, oba będą miały pomijalnie małe.
Pierwszy będzie miał większe wzmocnienie, a więc więcej pola manewru dla USZ, jeżeli zależy Ci na bardzo niskiej rezystancji wyjściowej, albo obniżaniu zniekształceń. Z drugiej strony większe wzmocnienie to większe ryzyko wzbudzeń, zakłóceń itp, ale wciąż oba są na tyle proste, że nie ma się czym przejmować. Wybór można uzależnić od tego jaką chcesz mieć czułość wejścia.
A możesz sprecyzować pytanie, bo katodyna to dość archaiczna nazwa i mnie się kojarzy z układem WA-WS, który tu raczej nie ma zastosowania...
Może źle się wyraziłem. Chodzi mi o układ z dzielonym obciążeniem. Sygnał z anody inwertera idzie do jednej lampy wyjściowej a sygnał z katody do drugiej lampy wyjsciowej w układzie PP.
Jedną z niewielu wad tego układu jest względnie mała amplituda sygnału w porównaniu do napięcia zasilania.
Akurat EL84 potrzebuje niewielkiego napięcia sygnału do pełnego wysterowania, więc to bardzo dobre połączenie. Z większymi lampami mocy, jak choćby EL34, taka sztuka mogłaby się już nie udać.
Potwierdza się to co mówisz po przejrzeniu setki różnych schematów wzmacniaczy. Cenna wskazówka;-)