Straciła próżnię? Funkwerk EL84

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Straciła próżnię? Funkwerk EL84

Post autor: brys »

Na silikony trzeba uważać. Część z nich wydziela kwas octowy, który może nadgryźć przewody. Nie widziałem tego co prawda w lampach, ale na płytach PCB, które ktoś "zabezpieczył" tak dobrze, że musiał kupić nowe, bo przeżarło wszystkie ścieżki i elementy pod spodem. Nie wiem na ile groźne będą opary zbierające się wewnątrz cokołu.
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Preskaler »

OTLamp pisze: sob, 2 listopada 2024, 19:37 A po sklejeniu tymi klejami, polecam wyśpiewać wyliczankę, odrywając przy tym listki koniczynki: pęknie, nie pęknie, pęknie...
Kleiłem tymi klejami wielokrotnie lampy AZ1, AZ11, EM 4. UY1M itp. Żadna lampa nie pękła bo dlaczego niby miałaby pęknąć? W oryginalnych lampach było spoiwo termoutwardzalne, którego rozszerzalność termiczna była nieco inna niż szkła czy bakelitu i po wielu nagrzaniach i ostudzeniach spoiwo "puszczało" i wszystkie cokoły się luzowały. Klej oparty o żywicę jest w pewnym stopniu elastyczny tym bardziej im mniej dodamy utwardzacza i na prawdę trzyma dobrze cokoły. Żadna lampa w ten sposób sklejona nie pękła samoistnie.
"Preskaler"
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

Oryginalny kit miał właściwości dostosowane do szkła, czego o klejach epoksydowych nie można powiedzieć. To będzie loteria, w zależności od kleju. Mi po kilku miesiącach lampy zaczęły pękać, zawsze na krawędzi cokołu (a więc spoiny). Gdy pękła czwarta, podjąłem decyzję o usunięciu cokołów z pozostałych ponad pięćdziesięciu lamp. Trzeba było rozcinać cokoły na obwodzie, by mieć bezpośredni dostęp do spoiny i móc ją nagrzać w celu usunięcia.
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

Dziwne, ja nie miałem takiego przypadku a kleiłem klejem UHU Plus (Endfest plus 300) niemieckiej firmy. Fakt, że spoina była bardzo cienka i łączyła jedynie kołnierz cokołu ze szkłem. Może należało punktowo jedynie w czterech miejscach po obwodzie skleić?
"Preskaler"
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

Ja kleiłem całkowicie od nowa, takie klejenie na krawędzi cokołu wygląda paskudnie, zwłaszcza w lampach metalizowanych.
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

IMHO z tym wyglądem nie jest tak źle. Tu akurat kleiłem polskim klejem i nie przykładałem się do wyglądu bo lampa była słaba i był to raczej tylko test klejenia. Klej także nie jest zupełnie bezbarwny bo ma lekkie zabarwienie "miodowe".
Obrazek
Zachęcam do sprawdzenia tej metody na uszkodzonej lampie (bez emisji lecz ze sprawnym żarzeniem). Tylko warstwa kleju powinna być możliwie cienka a ew. zabrudzenia szkła i bakelitu można jeszcze przemyć rozpuszczalnikiem (przed zaschnięciem kleju) i usunąć jego nieestetyczny wygląd, pozostawiając go jedynie w samej szczelinie pomiędzy szkłem i bakelitem. Jeszcze dodam, ze ja natychmiast po klejeniu wkładam lampę do radia i włączam go a podgrzana spoina utwardza się po ok. pół godziny.
"Preskaler"
ODPOWIEDZ