Lampa prostownicza 1875- do czego to służyło?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Lampa prostownicza 1875- do czego to służyło?

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Tak z ciekawości zakupiłem sobie takie lampy, kenotrony WN typu 1875 po 20zł/sztuka, oczywiście NOS.
1875_A.jpg
1875_B.jpg
Link
https://allegro.pl/oferta/zabytkowa-lam ... 6336443881
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_1875.html
1875.pdf
(49.21 KiB) Pobrany 13 razy
Tyle wykopałem w internecie, lampy z cokoło bocznostykowym, żarzenie 4V/2,5A.
Włókna są całe, ale nie mam takiej podstawki bocznostykowej, chyba na strychu leżała od EM4 ale raczej za mała, bym celował w coś od AZ1/AL4 i podobne.
Gdzie ten kenotron pracował?
Zabawa w emisję promieni X odpada- nie jestem debilem, poza tym ktoś mnie może podpieprzyć, bo rząd śledzi rynek starych rzeczy, które mają coś wspólnego z promieniowaniem jonizującym.
Pierwsze skojarzenie: telewizor, no ale na początku lat 30-tych nie było telewizorów, poza tym tak prądożerna na żarzeniu lampa nie była raczej w "domowym" sprzęcie stosowana.
Może prostownik napięcia anodowego lampy oscyloskopowej?
Może Kolega OTLamp coś wie, wszakże ma ogromną wiedzę o lampach i urządzeniach sprzed 1945 roku?
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Lampa prostownicza 1875- do czego to służyło?

Post autor: zjawisko »

Poszukałem z czystej ciekawości i znalazłem cudowną wiązankę: https://www.vintelec.com/en/4159-1875.html
Przez translator też bawi.

A gdyby tak zaprząc sztuczną inteligencję do bełkotu technicznego... ten opis bije chyba korpobełkot mojego kierownika gdy rozmawiamy o podwyżce. Toż to absolutnie wyjątkowo audiofilna lampa prostownicza! Telewizorów może nie było, ale już pomyśleli o audiofilach. :roll: Tjaa...

Wybaczcie szyderę, nie mogłem się powstrzymać. Za dużo głupoty mnie ostatnio bombarduje.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Na radiomuseum masz przecież linki do trzech urządzeń, w których tę lampę zastosowano. Jedno to właśnie telewizor z połowy lat trzydziestych, a dwa pozostałe to oscylografy.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Podstawka pod EM4 i AZ1/AZ4 jest taka sama średnicą.
Duży bocznostyk ośmiostykowy jest taki sam dla raczej większości lamp
bocznostykowych.
Jest jeszcze mały bocznostyk pięciostykowy dla lamp typów np.VY2,AB2,CB2
i kilku podobnych o dosyć niskim napięciu anodowym, ale to tak tylko
informacyjnie o tym piszę.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Nie spojrzałem.....ale telewizor w latach 30-tych?
U nas mało kto miał radio inne niż detektorowe.
Lampę kupiłem z demobilu wojsk NATO, więc właściwym tropem są oscyloskopy.
Co ciekawe, TV z linku zawiera tyratron, rzecz wtedy stosowaną w TV, jeszcze chyba w Rosji stosowano tyratrony MTX-90 w generatorze przebiegu piłokształtnego.
Lampa raczej nie powala wyprostowanym prądem 5mA, więc audiofilska strona, która podaje 200mA(sic!) to kompletna bzdura, bo jak tak prosta lampa miałaby mieć prąd maksymalny jak 5C3S czy w jednopołówkowych, lampa EY82, tej 1875 bliżej do EY51/DY86, pytanie do czego można to zastosować?
Prostownik dla lampy oscyloskopowej?
Da radę zasilić 8LO29?
8LO29I.pdf
(231.67 KiB) Pobrany 14 razy
Bo ładne i to bardzo.....przypomina pierwsze diody próżniowe z początku XX wieku.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Lampy prostownicze wysokonapięciowe tej wielkości "powalają", jeżeli już, to napięciem wyprostowanym.
Radiomuseum podaje pięć kilowoltów napięcia anodowego dla tych kilku miliamperów prądu wyprostowanego.
Z prawa Ohma wychodzi moc i widać wielkość anody przez szkło.
Dostępne łatwo dane internetowe wstydliwie nie podają max.prądu anodowego lampy 8ŁO29I.
Podają maksymalne napięcie anodowe póltora kilowolta.
Czyli wtedy da się wyciągnąć więcej prądu anodowego dla tej lampy z tego kenotronu.
Ja bym zaryzykował,Kolego Jakubie,prostowanie tą lampą prądu anodowego dla 8ŁO29I.
Niech się wypowiedzą PT Eksperci lepsi ode mnie.
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Prądy lamp oscyloskopowych to maksymalnie kilkaset µA, dużych kineskopów pewnie coś lekko ponad 1mA. Prawie nigdy nie widziałem w danych katalogowych lamp obrazowych maksymalnego prądu wiązki, czasami była podana obciążalność ekranu (w mW/cm²)
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dziękuję PT Szanownemu Panu Tomaszowi za zajęcie stanowiska.
Kiedyś widziałem na wiadomych aukcjach "przyrząd do regeneracji
kineskopów". Może takie ustrojstwa coś mówiły o prądzie wiązki?

Z Pańskiej wypowiedzi wynika,ze Kolega "Szrot Majster"
mógłby spokojnie zasilić lampę 8ŁO29I prądem ze wspomnianej
przez Niego lampy.

Pozdrawiam Państwa.
Jacek"b/t"
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Szrot majster pisze: czw, 24 października 2024, 22:53 Witam!
Nie spojrzałem.....ale telewizor w latach 30-tych?
U nas mało kto miał radio inne niż detektorowe.
Lampę kupiłem z demobilu wojsk NATO, więc właściwym tropem są oscyloskopy.
Co ciekawe, TV z linku zawiera tyratron, rzecz wtedy stosowaną w TV, jeszcze chyba w Rosji stosowano tyratrony MTX-90 w generatorze przebiegu piłokształtnego.
Lampa raczej nie powala wyprostowanym prądem 5mA, więc audiofilska strona, która podaje 200mA(sic!) to kompletna bzdura, bo jak tak prosta lampa miałaby mieć prąd maksymalny jak 5C3S czy w jednopołówkowych, lampa EY82, tej 1875 bliżej do EY51/DY86, pytanie do czego można to zastosować?
Prostownik dla lampy oscyloskopowej?
Da radę zasilić 8LO29?
8LO29I.pdf
Bo ładne i to bardzo.....przypomina pierwsze diody próżniowe z początku XX wieku.
5mA jest podane dla 5kV więc przy normalnym anodowym 200-300V AC prąd jak i pojemność kondensatora wzrosną.
Na telewizory było stać wtedy głównie dygnitarzy partyjnych - swoją drogą telewizja kolorowa to nie wynalazek lat 50/60 a lat 20. W 1927 Bardt zademonstrował BBC działający odbiornik i kamerę kolorowej telewizji w systemie mechanicznym.BBC ta propozycję odrzuciła wybierają prace nad telewizją elektroniczną opartą o wynaleziony kilka lat wcześniej kineskop. Co ciekawe nazwa kineskop została wprowadzona przez RCA dopiero w 1932 a do domeny publicznej trafiła w dopiero w 1950. Igrzyska w 1936 był pierwszymi w historii które były transmitowane w telewizji.
U nas prace nad telewizją zaczęto w 1938. Wtedy powstała stacja doświadczalna w Warszawie. Nadajnik był na dachu Prundential. Prace wznowiono właściwie od zera po wojnie.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
To, że eksperymenty z TV były w latach 30-tych, to wiem :D :D
Ale początkowo eksperymentowano z fotokomórkami i neonówkami, do tego używano tarczy Nipkowa.
Ale dopiero w latach 30-tych powstała telewizja, jaka w mało zmienionej formie przetrwała do końca analogu.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Zworykin
Ikonoskop, czyli pierwsza lampa analizująca, Vladymir Zworykin opracował też kineskop i lampy oscyloskopowe, które nie potrzebowały napięcia 40-100kV a wystarczyło im 400V-10kV.
Lampa 1875 to stary bocznostyk, taki sam trzonek jak AF7 czy AL4, natomiast nie jestem pewien, co do maksymalnego prądu anodowego jako lampa prostownicza 200-400V do choćby wzmacniacza lampowego audio, pobór prądu przez żarzenie też jest spory, dwie lampy zużyją 20W na samo żarzenie a energia elektryczna poszła mocno w górę, za niedługo na "potrzeby własne" będę miał instalację off-grid około 3kW, wtedy będę mógł sobie świecić przedwojennymi lampami czy budować wzmacniacze PP na KT88, obecnie mam wymawiane zużycie energii mimo sporej instalacji PV....niekorzystny sposób rozliczeń czyli "net-billing".
A w ogóle, to ile wyciągnę prądu anodowego przy dwóch takich kenotronach w układzie prostownika jednopołówkowego, lampy pracujące równolegle?
ODPOWIEDZ