Płytka 2 x ECL82
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Płytka 2 x ECL82
Witam, z targu pozyskałem szczątki płytki z obsadą 2 x ECL82. Był jakiś sprzęt stereo w takiej
obsadzie, albo wzmacniacz PP? Nic nie mogę znaleźć.
Płytka jest polska, na kondensatorach 1965 rok.
Pozdrawiam
Marek
obsadzie, albo wzmacniacz PP? Nic nie mogę znaleźć.
Płytka jest polska, na kondensatorach 1965 rok.
Pozdrawiam
Marek
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Re: Płytka 2 x ECL82
Witam!
Wygląda mi to na wersję stereo wzmacniacza od "Bambino", ktoś kupił "na bublach" elementy i sobie taki ulep zrobił.
A jakość montażu przypomina mi robotę jakiejś szkoły zawodowej czy ZDZ-tu a nie produkt fabryczny.
Powiem tyle: jak się pojawiły wkładki UF-50, czyli licencja Telefunkena i pierwsze stereo, to gramofon był wydatkiem zbyt dużym na możliwości finansowe ucznia/studenta w tamtym czasie, TS40 z "Bambino" spokojnie dało radę wersji stereo, to trafo było zrobione z zapasem, tylko prostownik selenowy musiał być na 125-250mA, bo oryginał 100mA by strzelił od razu, prąd pobierany tu sięgał 110-120mA..
UF-50 właziła w headshell "Bambino" a wzmacniacz mieścił się w obszernym pudle.
Wygląda mi to na wersję stereo wzmacniacza od "Bambino", ktoś kupił "na bublach" elementy i sobie taki ulep zrobił.
A jakość montażu przypomina mi robotę jakiejś szkoły zawodowej czy ZDZ-tu a nie produkt fabryczny.
Powiem tyle: jak się pojawiły wkładki UF-50, czyli licencja Telefunkena i pierwsze stereo, to gramofon był wydatkiem zbyt dużym na możliwości finansowe ucznia/studenta w tamtym czasie, TS40 z "Bambino" spokojnie dało radę wersji stereo, to trafo było zrobione z zapasem, tylko prostownik selenowy musiał być na 125-250mA, bo oryginał 100mA by strzelił od razu, prąd pobierany tu sięgał 110-120mA..
UF-50 właziła w headshell "Bambino" a wzmacniacz mieścił się w obszernym pudle.
Dziękuję bardzo

Jakość montażu faktycznie byle jaka, ale płytka fabryczna.Szrot majster pisze: ↑pn, 30 września 2024, 23:40 Witam!
A jakość montażu przypomina mi robotę jakiejś szkoły zawodowej czy ZDZ-tu a nie produkt fabryczny ...
Może ktoś ma na zbyciu transformator głośnikowy, chętnie posłuchałbym jak to grało.
Pozdrawiam
Marek
Zwróćcie uwagę, że wszystkie potencjometry są mono, myślę, że ktoś wsadził zamiast jakiejś ECC jedną z ECL, bo "pasuje" i płytka wygląda "lepiej" na sprzedaż.
Ponieważ już płytka została zidentyfikowana, ostatecznym potwierdzeniem jest serwisówka więc o oszustwie w tym przypadku nie mam mowy. Wzmacniacz jest mono ale w układzie PP więc 2 x ECL82 ma sens. Poza tym przy cenie płytki ( całe 5 zł ) jakiekolwiek manipulacje lampami nie miałyby sensu.
Przejrzałem wątek szybko, po zdjęciach, i nie zauważyłem, że już wcześniej zidentyfikowano płytkę, stąd mój niefortunny wpis.
Płytka jest zabytkiem.