Wkładki węglowe, ich naprawa czy wymiana?

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Wkładki węglowe, ich naprawa czy wymiana?

Post autor: Marcin K. »

Cześć. Chciałem dzieciom uruchomić stare wojskowe telefony na korbę MB43 ale ich mikrofony już nie spełniają swoich funkcji. Czy jest jakiś sposób na ich uruchomienie czy będą się kwalifikować do wymiany? Jeśli wymiana to gdzie kupić nowe wkładki lub czym je zastąpić, czymś nowszym (może elektret tylko jak)?
Pozdrawiam, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Wkładki węglowe, ich naprawa czy wymiana?

Post autor: marekb »

Dzień dobry, zamieniałem kiedyś wkładki węglowe na mikrofony elektretowe. Był na to jakiś kit, chyba AVT. Działało dobrze. Link https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic137468.html
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Witam. No właśnie o coś takiego chodzi z tym że w moim przypadku konieczne będzie usunięcie mostka diodowego z tego względu że telefony nie będą wpiętę w linię telefoniczna tylko połączone między sobą gdzie napięcie w linii będzie w okolicach 1,5V, no może 4,5V jak zdobędą płaskie bateryjki :) Tam to działa tak że mikrofon aparatu A jest połączony z słuchawką w aparacie B szeregowo, w zależności kto w danej chwili "nadaje". Konieczne w takim razie będzie delikatne przeprojektowanie tego wzmacniacza.
Załączniki
mik_weglowy.gif
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Wkładki węglowe były MB, które Kolega potrzebuje i CB, których pełno w starych telefonach po "pchlich targach".
MB za CB nie pasowała, szła z dymem a CB nie dawała dostatecznej zrozumiałości mowy.
Mam taki pomysł, by zastosować mikrofon dynamiczny
https://allegro.pl/oferta/wojskowa-wkla ... 7488007109
Mam telefony BUNDESWEHRY marki KRONE, nie ma tam mikrofonów węglowych, jest sporo OP-AMP-ów w metalowych obudowach a sam telefon jest zgodny z typowym standardem sieci analogowej i dogaduje się nawet z bramkami GSM, centralki Platan czy Mikrotel to na luzie.
Oczywiście to nie "punkt-punkt" a zwykły telefon do współpracy z centralami z wybieraniem dekadowym zwykłą tarczą.
https://allegro.pl/oferta/niemiecki-woj ... 2543227516
telefon.jpg
Awatar użytkownika
Nieliniowy
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Nieliniowy »

Czy takie wkładki węglowe można regenerować? Zgaduję że degradują się głównie od pary wodnej w powietrzu. Może by tak potrzymać w próżni albo wsadzić do zamrażalki w torebce foliowej pełnej suchego ryżu?
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

Stare wkładki CB49 i chyba też nieco późniejsze miały możliwość odkręcenia styku i wysypania węgielków. Nowsze już tej możliwości chyba nie mają. Niekiedy wysypanie zawartości i wsypanie ponownie do środka poprawiało działanie mikrofonów. Nie próbowałem jeszcze suszyć pod próżnią, ale może warto spróbować.
ODPOWIEDZ