Witam,
Jak w temacie, poszukuję zasilacza lampowego firmy INCO 500V/1A. Interesuje mnie raczej południe Polski, ale jeśli możliwe to przyjmę też wysyłkowo. Posiadam lampy mocy do tego zasilacza, więc może być nawet zasilacz bez obsady.
Potrzebuję zasilacza, bo mam już jeden i odbiłem się od limitu 500V
Chcesz je łączyć szeregowo? To sprawdź gdzieś w dokumentacji jaką mają wytrzymałość napięciową do uziemienia, bo możesz tu przekroczyć. Sam się kiedyś o tym przekonałem.
Dziękuję, sprawdzę to w dokumentacjach.
Wstyd przyznać ale mam w swoim warsztacie jedną listwę bez uziemienia, specjalnie odpięte, aby urządzenia nie miały połączonych bolców. Wiem że to niebezpieczne, ale czasem bardzo przydatne.
Czołem.
Mam instrukcję zasilacza, ale niestety nie zawiera ona takich danych. Do tej pory łączyłem szeregowo dwa zasilacze firmy INCO i nic specjalnego się nie działo. Myślę, że zasilacz jest w stanie wytrzymać jeszcze wyższe napięcie względem uziemionej obudowy i napięcie zasilającego, być może nawet do 2...4 kV, ale takich prób nie przeprowadzałem.
Ja jako prosty elektronik dinozaur podpiął bym szeregowo niestabilizowany zasilacz 500V/1A ( trafo z prostownikiem/filtrem bez stabilizacji), był by jakiś problem z całością, mus stabilizować cały 1kV?
Witam!
Dziś był na Allegro Lokalnie za 699zł "Kup Teraz", już go nie ma a ja nie dostanę ani grosza na takie coś, przydałby mi się taki, mam 0-300V 0,1A, już jedną EL34 zatłukłem a to za drogie lampy, by bezmyślnie je niszczyć.
Zresztą mój zasilacz jedynie do "odpalania" końcówki SE czy PP do 10W i to już jest przekroczony prąd maksymalny, lampa niby wybacza ale też kiedyś ma dość.....przekonałem się, gdy ubiłem wojennej produkcji EL32 od Kolegi saico, po prostu był rozwarty obwód anodowy i siatka druga jak żarówka się zrobiła.