preszpan- problemik
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
preszpan- problemik
Witam,
Cierpię strasznie na brak preszpanu/tereszpanu do nawijania traf. Muszę przewinąć sobie sieciówkę i nie mam z czego robić przekładek międzyzwojowych. Drut zastosowany to DN2E. Czy macie pomysły na jakieś "domowe" materiały które są w stanie zastąpić ów preszpan?
pozdrawiam
Dawid
Cierpię strasznie na brak preszpanu/tereszpanu do nawijania traf. Muszę przewinąć sobie sieciówkę i nie mam z czego robić przekładek międzyzwojowych. Drut zastosowany to DN2E. Czy macie pomysły na jakieś "domowe" materiały które są w stanie zastąpić ów preszpan?
pozdrawiam
Dawid
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
-
- 625...1249 postów
Witam.
Przekładki międzyzwojowe robię z bibułki kondensatorowej.Tylko trzeba zdobyć odpowiedni kondensator i rozebrać go.Zdaje się , że takie kondensatory są w mikrofalówkach ? Albo szukac starych kondensatorów z takim dielektrykiem. Oczywiście papier do pieczenia też dobry (teraz okres świąteczny i łatwo go zdobyc), ale jest grubszy i w niektórych przypadkach może się nie zmieścić astatnie uzwojenie.
Przekładki międzyzwojowe robię z bibułki kondensatorowej.Tylko trzeba zdobyć odpowiedni kondensator i rozebrać go.Zdaje się , że takie kondensatory są w mikrofalówkach ? Albo szukac starych kondensatorów z takim dielektrykiem. Oczywiście papier do pieczenia też dobry (teraz okres świąteczny i łatwo go zdobyc), ale jest grubszy i w niektórych przypadkach może się nie zmieścić astatnie uzwojenie.
Lech S.
- Petrosbike
- 125...249 postów
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Jeśli karkas nie jest za duży, to dobre efekty zapewne przyniesie dopchanie się do jakiegoś zapasu kartoflaków i rozbieranie tychże. Jako kondensatory raczej nie będą zbyt dobrze pełnić swojej roli (zwłaszcza jeśli leżały w wilgoci), ale jako źródło papieru do izolacji traf- kto wie...Petrosbike pisze:@Lech Sołtysik Czy tu chodzi o taki kondensator duży w aluminiowej obudowie jak sie stosuje do rozruchu silników np w pralkach aut i innych jednofazowych silnikach.ja też stoje przed nawinięciem trafa i dłąwika.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Czytam wątek bo mnie też bardzo intresuje zastosowanie czegoś innego. Mówicie, że papier do pieczenia może być. Do dławików na około 300V i tranformatorów głośnikowych nie więcej niż 300V także sie nada? Ja zakałdam nawijanie jakimś dobrze izolowanym drutem - na przebicia coś koło 2kV, głównie chodzi mi chyba o pierwsze warstwy a raczej zwoje, gdzie istnieje duża możlisość przebicia izolacji. Będe nawijał te warstwy/zwoje tak jak to było polecane w książce Cykina, aby pomiędzy kolejnymi zwojami nawinąć sznurek podobnej grubości, a pomiedzy kolejną warstwą lub sekcją innego uzwojenia dać dobrą izolacje. Czy wg was dwie trzy warstwy takiego papieru wystarczą aby zapewnić dobrą izolację? Ogólnie o ilu warstwach powinienem w ogóle myśleć przy nawijaniu trafa, pomiędzy sekcjami pierwotnego a wtórnego? Zaznaczam, że chodzi mi o papier do pieczenia. Bardzo proszę o opinie
pozdrawiam Sova
- Petrosbike
- 125...249 postów
Zlitujcuie sie : co to są te kartoflaki?Vault_Dweller pisze: Jeśli karkas nie jest za duży, to dobre efekty zapewne przyniesie dopchanie się do jakiegoś zapasu kartoflaków i rozbieranie tychże. Jako kondensatory raczej nie będą zbyt dobrze pełnić swojej roli (zwłaszcza jeśli leżały w wilgoci), ale jako źródło papieru do izolacji traf- kto wie...
Kupiłem dziś brązowy papier do pieczenia-hmm no zobaczymy.
Ten kondensator z pralki był w oleju unurzany i te zwijki sa bo bokach jakoś zatopione w warstwie aluminium i sie nie daja za nic odwinąc-choc ta bibułka jest extra.
Preszpan - problemik
Witam
Chyba Wszyscy omijacie dobre sklepy papiernicze. Kondensatory blokowe są też w wykonaniu olejowym i wtedy bibułka kondensatorowa jest naolejona. Ja też stosuję wszystkie wymienione materiały plus tkaniny tzw. szklane, ceratki izolacyjne i niektóre dodatki krawieckie wytrzymałe na temperaturę np. taśmy bawełniane. Najlepszy dla mnie jest papier, który stosuje Poczta a który pozostaje po zaklejeniu ich oryginalnej paczki (biały, z jednej strony śliski). Może być nawet używany ten z klejem, gdy jest bardzo potrzebny do oklejenia zewnętrznej warstwy. Dla małych mocy i bez nadmiernego efektu nagrzewania się uzwojeń dobry jest styroflex.
Pozdrowienia.
Chyba Wszyscy omijacie dobre sklepy papiernicze. Kondensatory blokowe są też w wykonaniu olejowym i wtedy bibułka kondensatorowa jest naolejona. Ja też stosuję wszystkie wymienione materiały plus tkaniny tzw. szklane, ceratki izolacyjne i niektóre dodatki krawieckie wytrzymałe na temperaturę np. taśmy bawełniane. Najlepszy dla mnie jest papier, który stosuje Poczta a który pozostaje po zaklejeniu ich oryginalnej paczki (biały, z jednej strony śliski). Może być nawet używany ten z klejem, gdy jest bardzo potrzebny do oklejenia zewnętrznej warstwy. Dla małych mocy i bez nadmiernego efektu nagrzewania się uzwojeń dobry jest styroflex.
Pozdrowienia.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.