Kodowanie dźwięku AC4
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Kodowanie dźwięku AC4
Mam pytanie. Czy obecnie na cyfrowej TV naziemnej nadawany jest jakiś program z fonią AC4? Wiem że przez chwilę były programy na TVP1, TVP2 ale wrócono już do poprzedniego kodeka AC3.
Re: Kodowanie dźwięku AC4
Ponieważ nie było odzewu -to przekazuję co się dowiedziałem. TVP na kilka dni wprowadziło na TVP1 i TVP 2 dźwięk z kodowaniem AC4 co spowodowało w wielu przypadkach braku fonii na niektórych odbiornikach. Następnie wycofało się z tego projektu pod naciskiem sprzedawców z powodu wielu reklamacji nowego jeszcze, będącego na gwarancji sprzętu. Oto odpowiedź jednego ze sprzedawców -dużej sieci:
Oficjalne stanowisko producenta:
Zgodnie z ustawą o nowym sygnale. TV wyposażone w panele o rozdzielczości 4K muszą obsługiwać AC4.
Jako producent TV jesteśmy w stałym kontakcie z TVP. Wprowadziliśmy poprawki do oprogramowania TV aby TV rozumiał nowy standard wymyślony przez TVP w taki sposób aby odbierał dźwięk w DD+ który jest nieustannie nadawany. W przeciągu miesiąca powinny na TV pojawić się informacji o nowej aktualizacji systemu. Wówczas TV zamiast na siłę być zmuszany przez strumień do odtwarzania Dolby Atmos pozostanie przy odbiorze DD+.
Pozdrawiam,
Anita P.......
Oficjalne stanowisko producenta:
Zgodnie z ustawą o nowym sygnale. TV wyposażone w panele o rozdzielczości 4K muszą obsługiwać AC4.
Jako producent TV jesteśmy w stałym kontakcie z TVP. Wprowadziliśmy poprawki do oprogramowania TV aby TV rozumiał nowy standard wymyślony przez TVP w taki sposób aby odbierał dźwięk w DD+ który jest nieustannie nadawany. W przeciągu miesiąca powinny na TV pojawić się informacji o nowej aktualizacji systemu. Wówczas TV zamiast na siłę być zmuszany przez strumień do odtwarzania Dolby Atmos pozostanie przy odbiorze DD+.
Pozdrawiam,
Anita P.......