Witam jestem nowy na tym forum i mam problem z transformatorem TS30/9/676. Otuż z jego danych katalogowych wynika iż anodowe daje 215V, a gdy zmierze jest 244V. Żarzenie pod obciążeniem dwuch lamp <ecl86 i em84> wynosi 6,7V pozatym trafo sie dość sporo nagrzewa <gdy chodził kilka godzin z samą ecl86 to tak samo się działo...>. Niewiem czy to ma znaczenie ale gdy zmierzyłem napięcie sieci to jest 240-251 V <wacha się>. Mieszkam jakieś 50m od stacji trafo co może być przyczyną takiego zachowania trafa. Trafo jest na rdzeniu CP dość wiekowe bo rok produkcji 72.
Proszę o pomoc. Pozatym wzmacniacz który zasila to trafo pracuje poprawnie. Dodam, że anodowe mierzyłem pod obciążeniem lamp ecl86 i em84.
problem z trafem sieciowym...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
problem z trafem sieciowym...
(...)...
...(...)

W zasadzie to to trafo jest było przewidziane dla jednej lampy ECL86....
Kiedy było ono produkowane w sieci powinno być 220V, a bywało trochę mniej, To trafko "na luzie" daje około 7V na żarzeniu przy zasialniu z 230V.
Jeśli u Ciebie jest ponad 240V to jest jakieś 10% więcej, A biorąc to pod uwagę.... 6,3 + 0,6 daje 6,8 czyli blisko
Najlepszym wyjściem by było dowinąć około 10% uzwojenia pierwotnego. Możesz to zrobić spokojnie "na wierzchu" i połączyć z pierwotnym.
Sprawdź czy samo trafo bez obciążenia się grzeje, może jest uszkodzone.....
pozdrawiam
Kiedy było ono produkowane w sieci powinno być 220V, a bywało trochę mniej, To trafko "na luzie" daje około 7V na żarzeniu przy zasialniu z 230V.
Jeśli u Ciebie jest ponad 240V to jest jakieś 10% więcej, A biorąc to pod uwagę.... 6,3 + 0,6 daje 6,8 czyli blisko

Najlepszym wyjściem by było dowinąć około 10% uzwojenia pierwotnego. Możesz to zrobić spokojnie "na wierzchu" i połączyć z pierwotnym.
Sprawdź czy samo trafo bez obciążenia się grzeje, może jest uszkodzone.....

pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 125...249 postów
raczej potrafi pamiętam jak kilka latek temu się nim bawiłem <nie miałem pojęcia jeszcze po co on>Pyra pisze:To będzie dobre rozwiązanie, o ile ten regulator potrafi redukować napięcie, większość była konstruowana do podnoszenia

(...)...
...(...)